Egyre több a kövér ember

Egy friss egészségügyi felmérés szerint, a dél-afrikai lakosság majd kétharmada túlsúlyos vagy kórosan elhízott. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy az elhízás többé nem a fejlett nyugati társadalmak sajátossága, hanem mindenhol probléma. Ami a magyarokat illeti, fogyókúrás szokásaink sajátosak, minket az önbizalomhiány is vissza tud tartani a diétától.

Fotó: Kyle May
Fotó: Kyle May

A dél-afrikai lakosság majd kétharmada túlsúlyos vagy kórosan elhízott, de a többségük a túlsúly ellenére is egészségesnek tekinti magát. A kutatók szerint az adatok egyértelműen azt mutatják, a jelentős mértékű elhízás többé nem a fejlett nyugati társadalmak sajátossága, írja hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

Gazdagok és szegények is elhíznak

Fokozatosan a halálba eszi magát a szivárvány nemzet – állítja az egészségügyi cég, a GlaxoSmithKline (GSK), Dél-Afrika társadalmáról nemrég közzétett felmérésében. A kutatás szerint, a helyi állampolgárok 61 százaléka túlsúlyosnak, elhízottnak vagy már kórosan elhízottnak minősíthető. A cég szakértői szerint, hiába a sportos kép, amelyet az ország önmagáról kialakított, a dél-afrikaiak 49 százaléka nem sportol, 71 százaléka sohasem diétázott, ráadásul a kilenc éven aluli gyermekek 17 százalékának súlya is jelentősen meghaladja az egészségesnek minősíthető szintet.

A kutatás eredményei átírják azt az elképzelést, miszerint a tömeges elhízás csak a fejlett, nyugati államokra jellemző probléma lenne. A lakosság 80 százalékát reprezentáló eredmények szerint, a probléma egész Dél-Afrika lakosságára jellemző, a kutatók ugyanis azt találták, a túlsúly legalább annyira gyakori az alacsonyabb státuszúak körében, mint a felsőbb társadalmi osztályokba tartozók esetében. A GSK szerint az életstílus, az étkezési szokások vagy a szegénység mind olyan faktorok, amelyek hatással vannak a fizikai állapotra. Az eredmények szerint Fokvárosban a legmagasabb az elhízás aránya, a kutatók szerint a helyiek 72 százalékának testtömege haladja meg az ideálist. Pretoriában a lakosok 68, Johannesburgban 59 százaléka küzd súlyproblémákkal.

A túlsúlyosnak minősített válaszadók 78, a kórosan elhízottnak tekintett megkérdezettek 52 százaléka állította magáról, hogy egészséges. Bár 47 százalékuk elismeri, hogy szükségük lenne némi mozgásra, 42 százalékuknak egyáltalán nincsenek egészségügyi aggályaik. Mindemellett bár a dél-afrikaiak 74 százaléka úgy látja, polgártársai elhízottak, önmagát csak 34 százalék tekinti túlsúlyosnak.

Az életmódváltás három útja

Néhány hónappal ezelőtt futott Diéta Mesterkurzus sorozatunkban dietetikusunk minden, elhízással kapcsolatos, problémára kitért. Többek közt arra is, hogy háromféle módon lehet életmódot váltani. Ha magunkra ismerünk valamelyik típusban, akkor könnyebben tudjuk végrehajtani, amit elterveztünk.

1: Nihilista: Elengedi a füle mellett a tanácsokat, nem figyel a teste jelzéseire. Ez esetben számolnia kell azzal, hogy helytelen szokásai, önpusztító életmódja (nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, ivászat, krónikus stressz) előbb-utóbb valamilyen szervi elváltozásban is megmutatkozik.

2: Maximalista: Egyik napról a másikra eldobja a cigit, lemond az addig rendszeres és lazító italozásról, hirtelen ötlettől vezérelve maratonra készül, miközben a biopiac és a vegán konyha elkötelezett híve lesz. Ez egy kicsit sok egyszerre.

3: Mérnöki: Felkutatja a közeli fitnesztermek, sportolási lehetőségek választékát, minden nap csökkenti az elszívott cigik számát. Az alkoholmámor helyett felfedezi, hogy kevesebb, könnyebb itallal, majd csupán gyümölcslével is élvezetes a buli, és a stresszoldásra megfelelő egy izzasztó edzés vagy egy tánctanfolyam is.

Nincs önbizalmunk a fogyókúrához

A kövér emberekről jó néhány új kutatás megjelent. Az utóbbi hónapokban a legérdekesebbnek a baratikor.hu felhasználói körében végzett kutatást találtuk. Eszerint, a magyar nők viszonya a fogyókúrához önbizalomhiányról és lustaságról árulkodik. Fogyni ugyan sokan szeretnének, formásabb alakra is vágynak, de az ételről nem szívesen mondanak le, és mindig van egy jó kifogásuk arra, miért nem edzettek.

Fotó: Toby Otter
Fotó: Toby Otter

A válaszadók negyede képtelen megbarátkozni saját testével. A nők 31%-a akkor fogyókúrázik, ha szükségét érzi, 13%-uknál még csak terv a testsúlycsökkentő diéta és/vagy sportolás. Érdekes módon a válaszadók 47%-a nem, vagy csak ritkán sportol, és a 40 év felettiek ezt hajlamosak anyagi gondokkal magyarázni.  A legtöbben a sportban látják a tartós fogyás zálogát, a koplalásra csak 25% esküszik - ráadásul minél idősebb valaki, annál inkább hajlamos lemondani a finom falatokról a súlycsökkenés érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek