Még mindig a nő a legnagyobb rejtély

A nőkről kering a legtöbb félreértés – tudtuk meg egy esélyegyenlőségi társasjáték tesztjén, ahol voltak más meglepetések is, például a munkavállaló hajléktalanok, vagy a férfiak egészségi állapotának adatai. Erős játékosok közé kerültünk, ennek ellenére a B csapatban megnyertük a főnyereményt: a piros szív alakú stresszlabdát.

Ha létezne szociális önbizalom, az enyém biztos erősödött volna azon a délutánon, amikor a Gödör teraszán a B csapatban megnyertem egy speciális esélyegyenlőségi fejlesztő társasjátékot, és vele együtt a fődíjat, egy piros, szív alakú stresszlabdát. A Budapest Esély nonprofit szervezet táblás társasjátékot fejlesztetett Egymásra lépni tilos! címmel, amellyel lemérhetjük és bővíthetjük az ismereteinket a diszkriminációval leginkább sújtott társadalmi csoportokról.

A nőkről meredek elképzelések vannak

„Különös tapasztalat volt a számunkra, hogy a nőkről kering a legtöbb félreértés. Az embereknek általánosságban nagyon erős tévképzeteik vannak például arról, hogy egy nő naponta hány órát tölt el munkavégzéssel és a háztartás vezetésével. A nők időbeosztásáról elég meredek elképzeléseket hallottunk” – mondta a játékvezető Garadnay Tea. A Fővárosi Esélyegyenlőségi Módszertani Iroda vezetője szűk körben hirdette meg a délutáni tesztet, így körülbelül tizenöten, két csapatba osztva vettünk részt a fröccsözéssel összekötött játékban.

Az anyák visszatérési esélyei

A tavalyi évben, a gazdagmami.hu és a kismamablog.hu - nem reprezentatív - felmérést készített a kismamák munkaerőpiaci esélyeiről, több mint 1500 anya részvételével. Ebből kiderült, az a törekvés jellemző, hogy a gyes, vagy gyed lejártával a nők visszatérnének a legutolsó munkahelyükre. Mindössze az anyák 7 százaléka maradna otthon hosszú távon, vagy a gyerekvállalás után végleg. Az azonban más kérdés, hogy sikerül-e visszatérniük. A tapasztalatok szerint a nők közel fele nem tud visszamenni a munkahelyére, és a további álláskeresés kisgyerekes anyaként jóval hosszabb, akár évekig is eltarthat. A válaszadók majdnem fele arról számolt be, hogy a gyes/gyed ideje alatt megtudta, hogy nem térhet vissza. A blogok eredményei szerint a mai nők tudatos családtervezők: előre próbálják kalkulálni a munkába való visszatérést, és a további gyerekek vállalását is.

Felkészült játékostársak közé kerültem, egy mozgássérültekkel foglalkozó alapítvány két munkatársán kívül az ELTE-n tanító, gender témákra érzékeny pszichológusnővel - és játékon kívüli segítőtársával, és egy kulturális antropológia hallgatóval vettük körbe a táblát. Ez utóbbi lány az elmondása szerint tizenkét cigány nyelvjárásban beszél, szabadidejében pedig gyermek és ifjúságvédelemmel foglalkozik. Nekem nincs ilyen színes pályaképem, szerencsém volt viszont a Feladat kártyákkal húzható kvízkérdésekkel, azok inkább érdekesek voltak, mint nehezek.

Milyen jutattást kap egy főállású apa?

„Négy kérdéscsoportot állítottunk össze, mindegyikben 24 kérdés szerepel”- folytatta kérdésemre Garanday Tea. „Az első a nemzeti, etnikai kisebbségekkel, és migránsokkal foglalkozik. A második csoportba a fogyatékosok és egészségkárosodottak, megváltozott munkaképességűek kérdései kerültek. Ők azért különösen fontosak nekünk, mert állásközvetítéssel is foglalkozunk ebben a csoportban.

A harmadik blokkba a kor és nem szerinti kisebbségi csoportok tartoznak. Itt generációs kérdések szerepelnek, valamint a nők a munkaerőpiacon témái. Nem szerettük volna, ha úgy tűnne, nőjogi kérdéseink vannak elsősorban. A férfiakra is gondoltunk, például a várható élettartamot, vagy olyan speciális témákat érintve, mint a férfiakat a gyereknevelésben támogató intézkedések. Rákérdezünk arra is, milyen szociális juttatásokat kaphat egy férfi, aki gyereket nevel.”

A férfiaknak az apaság a legfontosabb

A Rasmussen Reports nyári felmérése szerint az amerikai felnőttek 71 százaléka véli úgy, hogy egy mai férfi életében a legfontosabb szerep az apaszerep kell, hogy legyen. A megkérdezetteknek csak 12 százaléka nem értett egyet az állítással, míg 17 százalék bizonytalan volt a kérdésben. A nőkre vonatkozóan, a megkérdezettek 64 százalék véli úgy, hogy egy nő életében anyának lenni a legfontosabb.

Ne kerüljön 750 forintba egy kóla!

A játékunk során ez éppen nem került elő, az viszont igen, hogy a japánokhoz képest a magyar férfiak élete átlagosan tíz évvel rövidebb, és az Európai Unió átlagát sem sikerült még megközelítenünk. A magyar férfiak esetében az átlag 69 év, a nők esetében 78. A nők a munkaerőpiacon kérdéskörben pedig olyan, számomra kevésbé izgalmas kérdések vetődtek fel, mint például az, hogy mely nemzetközi politikusnők vitték a legtöbbre és hogy a magyar politikusnők száma mennyivel marad el a nemzetközi tendenciáktól.

„Az esélyegyenlőséghez az is hozzátartozna, hogy ne kerüljön 750 forintba egy pohár kóla”- mondta Reni, a leendő antropológus, amikor a táblán a második köre előtt italért ment, majd folytattuk a kvízt. „Végül a negyedik csoportba minden egyéb kategória bekerült. Ide soroltuk a hajléktalanokról szóló kérdéseket, a homoszexualitással és vallási kisebbségekkel kapcsolatos kérdéseket, valamint az egészségügyet és szociális ügyeket. Ez utóbbi szintén fontos nekünk, mert kapcsolódnak a szegénység ellenes év rendezvényeihez, amelyhez mi is csatlakoztunk.”

2010 - Szegénység ellenes év

Az idei évet az Európai Parlament a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évévé nyilvánította. Az EU tagállamaiban ezzel szeretnék felhívni a nyilvánosság figyelmét a szegénység, valamint a társadalmi kirekesztődés tényére, és azt az üzenetet közvetíteni, hogy ez a jelenség a társadalmi és a gazdasági fejlődést is veszélyezteti. Az Európai Évnek lehetőséget kell nyújtania arra is, hogy a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők is kifejezhessék véleményüket.

A homoszexualitással kapcsolatos legkönnyebb kérdésem az volt, mi a közös Greta Garbóban, Marlene Dietrichben, és Frida Kahlóban, arra már nehezebb válaszolni, hogy a magyar társadalom hány százaléka meleg. A hajléktalanokról szóló információk leptek meg a leginkább, például az, hogy Budapesten hatezernél több - de tíznél kevesebb - ember él az utcákon, a hajléktalanoknak sokkal kisebb százaléka alkoholista, mint gondoltam volna, és sokkal többen dolgoznak rendszeresen.

Soha ennyi zsidó, cigány és meleg viccet nem hallott

A játékvezetőt végül én kérdeztem; például arról, hogy mi a céljuk ezzel a játékkal. Elmondta, a fejlesztésben a zenei producerként is dolgozó Pierrot csapata vett részt, így az ő ismerőseik voltak az elsők, akik a játékot tesztelték. „Pierrot arról számolt be, hogy a teszt rengeteg mélyen rejlő előítéletet felrángatott, és ezek vicces beszélgetések formájában törtek elő. Elmondta, hogy picit ijesztő volt a számára, hogy még soha annyi zsidó, cigány és meleg viccet nem hallott, mint a tesztjáték alatt. Egy kör játékkal ennyit lehet elérni. Abban hiszek, hogy ha egy-egy csoportról több ismeretet és személyes tapasztalatot szereznek az emberek, akkor oldódnak az előítéletek.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra