A nyári diéták ellensége lehet a strand

A nyár az életmódváltásnak kedvez. Feltéve, hogy nyaraláskor nem csábulunk el gyakran a strandok, és fagylaltárusok kínálatát látva. Dietetikusunk összegyűjtötte javaslatait a kalóriaszegény nyári étrendre. Diéta Napló, 10. rész.

1. rész: Zsuzsa nem akar koplalni, csak lefogyni

2. rész: Táplálkozási napló: marhaszelet a lélek tükre

3. rész: Zsuzsa felfalta a hűtőt

4. rész: Az élet szalonna nélkül

5. rész: Végre leadta az első kilókat

6.rész: Táplálkozási trükkök

7. rész: A vietnámi papucsos futás előnyei

8. rész: Önkínzás nélküli siker

9. rész: Már félúton a versenysúly felé

A nyári fogyás mindig könnyebb vagy mégsem?

Nyáron, főleg kánikula idején jelentősen csökken az étvágyunk, inkább csak szomjasak vagyunk és hűsítő folyadékra vágyunk, mint sem túl nehéz, laktató fogásokra. A piacon és a boltokban számos friss zöldség, gyümölcs közül válogathatunk. Így gyakran egy szimpla salátával is beérjük. Több a sportolási lehetőség, legalább is szabad téren. A mozgást ilyenkor nem is mindig érezzük annyira nehéznek, mert gyakran a strandolással, vízparti élményekkel mosódik össze, ami inkább szórakozásszámba megy.

Figyeljünk oda rá ilyenkor is, hogy ne maradjon ki étkezés, a rendszerességet igyekezzünk tartani, de ilyenkor a kisétkezéseket gyümölccsel, gyümölcslével is megoldhatjuk. Készüljünk fel rá, hogy a strandon, vízparton is legyen mit ennünk. Inkább vigyünk magunkkal elemózsiát, mert a legtöbb bódéban a kínálat nem éppenséggel alakkímélő ételekből áll össze. Persze évente egyszer-kétszer belefér egy lángos, hamburger, hot-dog, csak arra ügyeljünk, hogy ez ne legyen mindennapos és a felesleges kalóriákat mozogjuk le becsülettel. Ne a strandon akarjunk éhségsztrájkba kezdeni. A fogyás ne legyen szenvedés, mert akkor nem leszünk elég kitartóak, és hamar ott folytatjuk a nassolást, lustálkodást, ahol abbahagytuk.

Igyál még egy pohárral

Talán felesleges ez a tanács, mert már a könyökünkön jön ki, de ilyenkor tényleg igyunk sokat, persze alkoholmentes italokat. A közkedvelt limonádét otthon is elkészíthetjük, de inkább ne cukrozzuk meg, vagy csak igen enyhén, mert könnyen lecsúszik belőle több pohárral és a kellemes szirupot észre sem vesszük benne, ami aztán nem múlik el nyomtalanul és a fogainknak sem kedvez.

A jeges kávé is közkedvelt hűsítőnk a nyaralás vagy egy jóleső, kiülős beszélgetés során. Heti egyszer megengedhetjük magunknak még akkor is, ha egy számmal kisebb fürdőruhát néztünk ki a butikban. Sőt, akár otthon is kísérletezhetünk, így garantáltan belekerül a vaníliafagylalt (ami lehet light is).

A frappé elkészítése sem ördöngösség. Frissen főzött kávé, kevés tej és sok-sok jég a hozzávalói, valamint egy turmixgép vagy botmixer. Cukor és édesítés nélkül vagy kevés cukorral is élvezetes és nem teszi tönkre a hónapok óta tartó fáradozásainkat, mivel az ital nagy része lényegében víz. Egy magas pohárban, szívószállal, esetleg színes papírernyővel tálalva igazi retro hangulatot csempészhetünk otthonunkba.

A minőség a legjobb recept

Zsuzsa egy gondolatához fűznék kiegészítést: „Már látom magam előtt a képet, amint színtiszta csirkemellet grillezek kevés olívaolajon, amihez a saját készítésű kovászos uborkát fogyasztom. Rizs, krumpli, kenyér nélkül, és mégis jól lakom.” Természetesen a grillezett csirkemell, az olívaolaj és a házi kovászos uborka nagyon dicsérendő, de megnyugtatnám őt is és a kedves olvasókat is, hogy a rizs, krumpli, kenyér sem az ördögtől való, ha barnarizs, barnakenyér (vagyis teljes kiőrlésű) és tepsiben vagy héjában – vagyis nem olajban, zsírban – sült burgonyáról beszélünk. A saláták, sovány húsok mellé ezek is beleférnek, ha tartjuk a mértéket.

A láb kéznél van

A biciklizés és a futás igazán jó választás, különösen, hogy még edzőtársa is akadt Zsuzsának a futópályán. Elkezdeni nem egyszerű, de kellő akaraterővel és kitartással napról napra, hétről hétre mérhető az előrehaladás, ami előbb-utóbb az alakon is meglátszik. A városi kerékpározás alkalom adtán extrém sportnak is beillik, az adrenalinfröccs miatt így még az idegeket is edzi. Ha tehetjük, érdemes néha olyan szakaszokat is útba ejteni (kertvárosiak, Városliget- és Margitsziget-környékiek előnyben), ahol autó- és gyalogosmentes övezetben nagyobb távokat tehetünk meg, így jobban megdolgoztathatjuk izmainkat, mint a szűkebb belvárosi utcákon, forgalmasabb utakon araszolva, szlalomozva.

Étrend, edzés, gépi alakformálás – a fogyás triumvirátusa?

Aki igazán biztosra akar menni és minél előbb látványos, de tartós eredményre számít, a megfelelő étrend és a rendszeres mozgás mellett kipróbálhatja a kozmetikai ipar legújabb csodagépeit és a különféle masszázsfajtákat is. Utóbbi kettő növeli az életmódváltás hatásosságát, bár alapvetően inkább kiegészítő kezelésre alkalmasak. Önmagukban ne várjunk végleges megoldást, hiszen helyettünk nem fognak mértékletesek lenni az evészetben és nem futják le helyettünk a szigetkört sem. Azonban vannak esetek, amikor – ha pénztárcánk is megengedi – néhány (persze kettőnél azért jóval több) alkalom, kezelés hatására még büszkébben viseljük majd az újra hordhatóvá vált kedvenc ruhadarabjainkat, mert azok a testrészeink is formába jönnek, amiket sporttal nem, vagy csak nagyon nehezen tudtunk eddig szebbé, feszesebbé varázsolni.

Visszaszámlálás indul

Még majdnem egy teljes hónap áll Zsuzsa és a vele együtt fogyni vágyók számára, hogy teljesítsék a saját maguk által kitűzött célt. A módszerek ismertek, betarthatóak, nem az önkínzás a cél, hanem az egészség megőrzése és egy szebb, formásabb külső. Ha nem sikerül időre, akkor sem történik tragédia, bár kinek-kinek az önbecsülésén eshet kisebb folt. Ugyanakkor sose feledjük, hogy a testünk nem gép, és nem programozható be minden előre, így mindenkié másképpen reagál az életmódváltásra. Ha ősszel a félmaratont nem is tervezzük lefutni, a kisebb távokra keressünk mi is partnereket, így kevésbé fogjuk félúton vagy még otthon a kapuban feladni.

Ha pedig a konyhában akadtunk el, kérhetünk tanácsot egy szimpatikus dietetikustól is, aki pár egyszerű, az étrendünkbe leginkább illő praktikával szolgálhat számunkra, hogy kedvenc ételeinket ne kelljen örökre száműznünk. Zsuzsával - az olasz gasztronómia nagy tisztelőiként - mi is egy ilyen közös főzőcskében gondolkodunk. Az eredményekről reméljük, hamarosan a díványon is beszámolhatunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek