Te is éjjelig nézed a zombis filmeket? Igazából erre van szükséged

GettyImages-1019682226

Az elmúlt évtizedben a zombiapokalipszis témáját megjelenítő sorozatok és filmek hada látott napvilágot, amik óriási népszerűségnek örvendenek. Az utoljára megjelent The Last of Us című sorozat az HBO legnézettebb sorozatává vált. A zombik kulturális jelenséggé váltak, és úgy tűnik, a sikerük töretlen. Mi az, amiért újra és újra ezeket a történeket választjuk?

Halálos influenza, agyunkat irányító gomba vagy éppen minden magyarázat nélkül világot elsöprő zombiapokalipszis. Hordákban cammogó vagy éppen gigagyors élőhalottak. A variációk végtelenek, az eredmény ugyanaz: az általunk ismert társadalom megszűnik létezni, és valami új, félelmekkel teli élet alakul ki a régi világ romjain. Kevesen vannak, akik élből nemet mondanak egy jó kis túlélős sorozatra vagy filmre, ahol a főhősökkel eggyé válva fedezzük fel a régi élet romjai között azt, hogy mit is kezdhetünk magunkkal egy olyan világban, ahol nemcsak a vagyontárgyaink értéktelenednek el, de egy sokkal elemibb működés kerül a középpontba: életben maradni bármi áron!

Biztonságosan félni zombivadászat közben

Az egyik lehetséges magyarázat arra, hogy a zombik miért is lopták be magukat ennyire a szívünkbe, az éppen abban keresendő, hogy képesek megragadni a legalapvetőbb félelmeinket és vágyainkat. A legősibb és legmélyebb szorongásunk pedig nem más, mint a halálszorongás, ami egy minden sarkon veszéllyel kecsegtető világban adott. A zombiapokalipszisben nemcsak az elmúlás félelme lehet jelen, hanem éppen a „halál” utáni zombivá válás lehetősége is. Direkt és indirekt módon is bemozgatja a bennünk szunnyadó halálfélelmet. Ezek a sorozatok és filmek lehetővé teszik számunkra, hogy biztonságos és ellenőrzött környezetben szálljunk szembe ezzel a félelemmel. A karakterek élőhalottak elleni harcát látva felfedezhetjük saját halandóságunkat, és talán némi vigaszt találhatunk abban a gondolatban, hogy a világot leigázó zombihadjáratot is lehetséges túlélni.

A zombis filmek népszerűsége töretlen az elmúlt évtizedben
A zombis filmek népszerűsége töretlen az elmúlt évtizedbengremlin / Getty Images Hungary

Kielégült túlélési ösztön

A másik ok, amiért popcornt ropogtatva elégedetten nézzük a zombifilmeket és -sorozatokat, az éppen a túlélés miatt van. Ezekben a történetekben a szereplők kénytelenek összefogni, és megtalálni a módját annak, hogy túléljenek egy olyan világban, ahol a szabályok teljes mértékben megváltoztak.

Ez tökéletesen rezonál a velünk született túlélési ösztöneinkkel, és lehetővé teszi számunkra, hogy elképzeljük, hogyan is birkóznánk meg egy ilyen lehetetlennek tűnő helyzetben.

Egyszerre erőt adó, felszabadító és szörnyen félelmetes belegondolni, hogyan reagálnánk egy olyan katasztrofális eseményre, amely nemcsak teljes mértékben megváltoztatta a mindennapjainkat, de sorozatosan veszélyezteti is az életünket.

Együtt a zombiapokalipszisben

Ezenkívül a zombifilmek és -sorozatok teret kínálnak számunkra feltárni, hogy egy ilyen helyzetben hogyan is alakul a csoportdinamika és a különböző személyiségek együttműködése. A legtöbb ilyen történetben a szereplők eltérő hátterűek, sőt sokszor egymásnak ellentmondó személyiségek, mégis kénytelenek együtt dolgozni a túlélésért. Gyakran az sem kizárt, hogy ellenségekből baráttá válnak. Ennek a dinamikának a megfigyelése lehetővé teszi számunkra, hogy feltárjuk, hogyan viszonyulunk másokhoz nehéz helyzetekben, és milyen szerepeket vállalhatunk egy csoportban.

Az erőszak feszültséglevezető hatása

Ezek a történetek gyakran erőszakosak és agresszívek. Nemhiába, az életünket fenyegető, morális értékekkel nem bíró, döntésképtelen zombikkal állunk szemben, akik egy dolgot akarnak, maguk közé állítani minket is. A zombik elpusztítása általában látványos eszközökkel történik, ami bármennyire is rémisztő, de katartikus lehet. Miközben ezeket a jeleneteket nézzük, megszabadulhatunk az addig elfojtott frusztrációtól vagy haragtól. A mindennapi életben a viselkedésünket folyton szabályozzuk a keretek szerint, a zombifilmek pedig segíthetik megélni ezeket az agresszív ösztönöket elfogadható módon.

A zombitörténetek nemhiába ennyire népszerűek, hiszen lehetővé teszik számunkra, hogy biztonságos környezetben, a kényelmes fotelből szálljunk szembe félelmeinkkel. Bár egyesek úgy vélik, szó szerint esztelen szórakozás ezekben a sorozatokban elmélyedni, mégis egyfajta érzelmi tréningként is szolgálhatnak, amik felkészítenek minket az élet kihívásaira.Ha egy zombihorda támadása túlélhető, akkor a hétfői munkahelyi prezentáció smafu. Ez a téma azért is tud végtelenül újra és újra népszerű lenni, mert valahogyan az emberi kitartástól, a határaink feszegetéséről és a reményről is tud szólni.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra