Kikeltek tömegsírjukból a lemészárolt állatok: kedvencek temetője élőben

Ha azt hitted, ismered a koronavírus-járvány kapcsán történt szokatlan események közül a legbizarrabbakat is, de még nem hallottál a dán zombinyércekről, akkor itt az ideje, hogy megtudd: az állatok szó szerint kikeltek sírjaikból!

Ma már tudjuk, hogy sokféle állat kaphatja el az új koronavírust az embertől, köztük házi kedvenceink, a kutyák és a macskák is, és sok az olyan állatkertben tartott faj is, amely pozitív tesztmintát adott le a járvány kezdete óta. Őzekben is megtalálták a vírust, de olyasmi egyetlen állattal sem történt, mint a dán nyércekkel 2020 végén.

Ez volt a baj az állatokkal

17 millió nyérc húzta a rövidebbet, amikor 2020 novemberében több mint 200, tenyésztésükre használt farmon fedeztek fel koronavírusos eseteket az állatok körében. Emlékezzünk vissza, hogy ez még az oltások elterjedése előtt történt – az apró testű, szőrméjükért tartott állatok nemcsak hogy elkapták a vírust, de bennük mutálódott is az, majd gondozóiknak tovább tudták adni az új variánst.

Ma már hozzászoktunk ahhoz, hogy egyik variáns kopogtat a másik után, de ekkoriban ez még nagy újdonságnak számított, amitől meg is ijedtek a dánok rendesen, féltették a várva várt vakcina hatását.

A kormány úgy döntött, nem teketóriázik, hanem minden nyércet, legyen az fertőzött vagy makkegészséges, ki kell végezni, hogy ne maradjon semmi esélye annak, hogy a variáns tovább tud terjedni.

Az állatoknak annyi: kivégezték őket, de később zombiként tértek vissza
Az állatoknak annyi: kivégezték őket, de később zombiként tértek visszaOle Jensen / Getty Images Hungary

Tömegsírokba kerültek

Ez természetesen sokkolta a tenyésztőket, akiknek megélhetését jelentette az, hogy lesz-e élő állatuk és eladható szőrméjük. (Az persze más lapra tartozik, mennyire tartjuk etikusnak a huszonegyedik században azt, hogy szőrmekabátok készítésének céljából tartsanak élőlényeket fogságban – ez mit sem változtatott azoknak a gazdáknak a helyzetén, akiknek egyik percben még volt egy csomó, eladható bundával rendelkező nyérce, később pedig üres ketrecei.)

Az állatokat így gázzal végezték ki, majd tömegsírokat ástak nekik, ahova elhelyezték tetemeiket. A történetnek azonban itt közel sincs még vége!

Zombikként éledtek újra

Tizenhét millió állat eltemetése gigászi munka – még ha kis testűről is van szó. A sírokat kevéske földdel borították, és a szakemberek szerint az sem mindegy, hogy milyen összetételű talaj kerül az állatokra.

Ezzel itt valami gond lehetett, ugyanis az állatok teste az oszlás közben elkezdett felpüffedni a bennük felgyülemlő gázoktól, aztán pedig zombikként emelkedtek ki öröknek semmiképp sem nevezhető nyughelyükről,

amivel a frászt hozták azokra, akik látták a tömegsírokat.

Nem maradt hát más hátra, mint mélyebb sírokba hantolni a jobb sorsra érdemes állatok tetemeit, ami megint csak 17 milliós tömeget jelentett. A munka újfent gigászi volt.

És még mindig van valami…

A történetnek aztán egy utolsó csavar is jutott: kiderült, hogy a dán kormánynak nem volt megfelelő jogosultsága ahhoz, hogy meghozza a döntést, vagyis úgy végeztettek ki elmondhatatlanul sok nyércet, hogy erre nem is lehetett volna a gazdákat kényszeríteni.

Ugye, hogy egészen horrorisztikus a történet? Ha annak tartod, olvashatsz további furcsa esetekről is a koronavírus-járvány idejéből!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra