Drámaian kevés a termés a magyarok kedvenc zöldségéből

zoldseg-termes-187336782
Olvasási idő kb. 2 perc

Magyarországon egyre kevesebb zöldborsó terem. Mind a termőterület, mind pedig az egységnyi területre jutó termés csökkent az idei évben.

Pár évvel ezelőtt Magyarország még az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője volt, ám az elmúlt időszakban nem alakult jól ennek a zöldségnek a termesztése. A termőterület csökkenésén kívül más tényezők is szerepet játszanak abban, hogy egyre kevesebb terem ebből a finom zöldségből – derül ki az Agrárszektor beszámolójából.

A jégeső nagy pusztítást végzett a zöldségtermésben

A csökkenő tendencia egyik oka a termőterület folyamatos csökkenése. Noha ez 2022-ről 2023-ra 11-12 ezer hektárról 12-13 ezer hektárra növekedett, idén 30-40 százalékkal kisebb területen vetettek borsót. A helyzeten az időjárás sem segített: a betakarítás 2-3 héttel korábban kezdődött, és összességében

az idei zöldborsótermés nagy mértékben elmaradt a várt mennyiségtől.

Gombás betegségek is pusztították a zöldségtermést
Gombás betegségek is pusztították a zöldségterméstMaryna Terletska / Getty Images Hungary

Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: a zöldborsó vetésterülete évről évre nagyon erősen változik, ám az mindenképp leszögezhető, hogy az idei termésmennyiség összességében rosszul alakult, országszerte jelentősen kevesebb zöldborsó termett az elmúlt évek adataihoz képest. A szakember véleménye szerint ebben nagy szerepe volt a betakarítás időszakában hullott nagy mennyiségű csapadéknak, illetve a jégeső is nagy károkat okozott. Losó József elmondta: „Idén pont a célegyenesben, a betakarítások időszakában érkezett hatalmas mennyiségű csapadék, illetve a pusztító jégeső, majd mindezek után berobbant a hőség, tökéletes mikroklímát kialakítva ezzel a gombás betegségeknek. A borsó az ilyen gombás betegségekre kimondott fogékony, hiszen egy nagyon sűrű növényről van szó.”

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek