A velencei lagúna északi szigetei, különösen Sant’Erasmo és Le Vignole, nemcsak festői szépségükről, hanem különleges mezőgazdasági terményeikről is híresek. Itt terem a carciofo violetto di Sant’Erasmo , azaz a Sant’Erasmó-i lila articsóka, amelynek legelső, kézzel szüretelt bimbója, a castraùra igazi helyi ínyencségnek számít.
A ritka zöldség titka
Ez a kis, csúcsos bimbó évente csak egyszer, körülbelül két hétig elérhető, minden növény mindössze egy darab termést hoz. Íze egyszerre sós, kesernyés és édeskés, ráadásul olyan zsenge, hogy nyersen is fogyasztható. A ritkasága és különleges aromája miatt rendkívül keresett: helyi éttermek, séfek és ínyencek versengenek érte, miközben egyre több hamisított példány jelenik meg a piacokon.

Guia Camerino, az egyik utolsó hagyományos articsókatermelő elmondása szerint a kasztrálás, azaz az első bimbó eltávolítása teszi lehetővé a nagyobb, későbbi articsókák növekedését. De a legértékesebb továbbra is az első, apró bimbó marad, amely nemcsak ízével, hanem kulturális jelentőségével is kiemelkedik: a szigeten külön fesztivált is rendeznek neki, ahol articsókás ételeket és italokat kóstolhatnak a látogatók.
Ahogy egy helyi termelő fogalmazott:
A Sant’Erasmo földje maga a fűszer.
És ez a különleges föld adja azt a sóval átitatott, édesen kesernyés ízt, amit a világ más táján egyszerűen lehetetlen utánozni.
Ha kíváncsi vagy rá, mely feldolgozott ételek egészségesebbek, mint hinnénk, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is!

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!
A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.
Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!
hirdetés