A zene hatására megnőhet az agyad, de csak ebben az esetben

GettyImages-155394693

A zene nagyban hozzájárul agyunk fejlődéséhez. Felnőttkorban is beválhat egy bizonyos esetben.

Zenét hallgatni mindenki szeret. Néha hagyjuk, hogy a dallamok elragadjanak agyunk legzeneibb részébe, és nyugodt dicsfénnyel övezve térjünk vissza a valóságba. Esetleg mindenünket beleadva tombolhatunk rá, egy csapat emberrel összehangolódva kiadhatjuk magunkból a belső feszültségeket. Máskor pedig az unalmunkat űzi el varázsütésszerűen, például egy-egy hosszabb kocsiút alkalmával vagy házimunka végzése közben. Azonban a zene még ennél is többet képes hozzáadni életünkhöz, ha megfelelően állunk hozzá: az agyunk is megnőhet a hatására egy bizonyos esetben.

A zene az élet sója, de az agyunkra is jó hatással van

Nemhiába rajongunk annyira a zenéért: az agyunkban dopamint termel, miközben az agyunk összes területét megmozgatja kicsit. Éppen ezért sokan használják fel a muzsika erejét arra, hogy megkönnyítsék saját maguk számára az edzéseket, hiszen rögtön valami boldogságot okozó élménnyel fogják összepárosítani. A nehéz helyzetekben is gyakran a dallamok világa felé sodródunk, és előkapjuk a kedvenc előadóink slágereit. Így tettünk a Covid-járvány idején is, ugyanis egy reprezentatív felmérés kimutatta, a magyarok 64 százalékát segítette át nehéz élethelyzeten a zenehallgatás ebben az időszakban. Főként a pop, a rock és a rap/trap/hiphop hódítja meg a szívünket, bár ez generációnként és nemenként változó lehet.

A zene hozzájárul agyunk fejlődéséhez ebben az esetben
A zene hozzájárul agyunk fejlődéséhez ebben az esetbenAlistair Berg / Getty Images Hungary

Azonkívül, hogy boldogsághormont termel agyunkban a zene, még a kognitív teljesítőképességünkre is hatással lehet. Ugyan egy körülbelül 30 évvel ezelőtti tanulmány azt a következtetést vonta le, hogy Mozart szerzeményeinek vagy egyéb klasszikus zenéknek a hallgatása növeli a gyerekek ezen teljesítményét, ezt nem az agy megnövelésével éri el, hanem azáltal, hogy javítja a hangulatot, és elősegíti az izgalmi állapot létrejöttét (szemben az álmossággal). 

Tehát ideiglenesen jobban teljesíthetünk a hatására, de nem fog okosabbá tenni a klasszikus zene hallgatása.

Azonban a memóriának biztosan jót tesz: egy 2018-as és egy 2021-es kutatás is azt találta, hogy a demenciás betegeknél az ismerős zene hallgatása segít előhívni a hozzá kapcsolt emlékeket.

Milyen esetben növelheti meg az agyunkat a zene?

Bár azt az előbb felsoroltak alapján bátran kijelenthetjük, hogy zenét hallgatni nemcsak kellemes, de hasznos is, a legnagyobb hatást mégsem a passzív élvezet fogja meghozni, hanem az aktív alkotás. Ugyanis kimutatták, hogy az valóban képes megnövelni agyunk méretét, ha megtanulunk játszani egy hangszeren. A legnagyobb hatás érdekében már gyermekkorban érdemes elkezdeni zenélni, azonban a felnőttkorban elsajátított tudás is képes erre, noha kisebb mértékben. 

Az agy azon részeiben fedeztek fel pozitív változást, amelyek a zene hallgatásáért és végzéséért felelnek: a kéregtestben, a kisagyban a hipokampuszban és a temporális neocortexben. A fizikai változásnak funkcionális jelentősége is van, ugyanis számos kutatás azt találta, hogy a képzett zenészek jobban teljesítenek a vizuospaciális feldolgozást és a vizuális memóriát mérő teszteken a nem zenélő társaiknál. 

Összességében tehát mindegy, hány évesek vagyunk, a zenehallgatás és a zene művelése is kifejezetten jótékony hatással bír életünkre. Az előbbi javítja a hangulatunkat, a memóriánkat, és segít megküzdeni a nehéz helyzetekkel, míg az utóbbi segít megnövelni az agyunkat, fejleszteni a kognitív képességeinket.

Neked is volt már olyan nehéz élethelyzeted, amelyben a zenehallgatás nagyban segített?

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra