Tíz ok, amiért nem tudnánk Wikipedia nélkül élni

Kálmán Szonja

Emlékszel még azokra az időkre, amikor ha kérdésed volt, enciklopédiához kellett fordulnod a Wikipedia helyett? Nem csoda, ha nem: 2001 óta életünk része az online tudástár.

Bő két évtized alatt hozzá is szoktunk létezéséhez, mindennapi böngészéseink során nagyon gyakran botlunk innen származó szócikkekbe. Nem csoda, ha ma már el sem tudnánk képzelni az életünket Wikipedia nélkül: ma, a Wikipedia napján ezek közül gyűjtöttünk össze egy csokornyit.

A Wikipedia mindenkié

De tényleg mindenkié. Bárki hozzáférhet a rajta fellelhető tartalmakhoz, nem kell még csak regisztrálnod sem hozzá. Azt is mondhatnánk, hogy a Wikipedia a demokrácia maga!

Ingyen van

Használatáért nem kell fizetned, ami nem azt jelenti, hogy ne is tudnád támogatni működésében. Azért, hogy a nap bármelyik szakában, a világ bármelyik pillanatában felhasználók tömege tudja olvasni a hasznos szócikkeket, 800 szerver és 350 alkalmazott dolgozik szakadatlanul. A fenntartási költségeket és a béreket kizárólagosan adományokból fizetik ki az oldal üzemeltetői.

Te is a részese lehetsz

A Wikipedia mit sem érne, ha nem lennének lelkes szerkesztői, akik közül te is egy lehetsz, ha szeretnél. Ehhez már regisztrálnod kell, majd kezdheted a gyakorlást, vagy akár rögtön élesben a szerkesztést is. Izgalmas világba csöppenhetsz így: a gyakorlott szerkesztőkkel folytatott viták ennek éppúgy részét képzik, mint elhanyagolt, esetleg hiányos vagy kusza szócikkek javítása.

Megbízhatóbb, mint hinnéd

Azt nem javasoljuk, hogy tudományos munkákhoz a Wikipediát használd forrásként, viszont nagyon jó kiindulópontot jelenthet az ingyenes enciklopédia, ha valamilyen témában el szeretnél mélyedni. A kicsit is jobban kibontott szócikkek esetében valószínűleg gazdag lesz a hivatkozások jegyzéke is, ez pedig jó kiindulási pontot jelenthet számodra, bármi is érdekeljen.

Magyarul is böngészheted

Az sem akkora baj, ha nem beszélsz angolul (bár az internet világa így nyílik ki igazán). Már az alapítás évében, 2001 szeptemberében elindult a magyar változat, majd 2003-ban ténylegesen is megszületett a magyar nyelvű Wikipedia, melyen ma 300 szerkesztő dolgozik. Közel félmillió szócikk érhető el az oldalon munkájuk gyümölcseként magyar nyelven is.

2001 óta képezi életünk részét az online tudástár
2001 óta képezi életünk részét az online tudástárEkaterina79 / Getty Images Hungary

A niche tartalmakat sem nélkülözi

Tényleg nincsen az a furcsaság, amiről ne lenne szócikk, legalábbis ha az összes nyelvi változatot tekintjük. Bármilyen érdekes hobbinak is hódolj, szinte biztos, hogy találsz annak témájába vágó szócikket. Ez a tudás valódi tárháza!

Valós időben reagál az eseményekre

Akár az online sajtó, a Wikipedia is azonnal reagál minden nagy horderejű eseményre, legyen szó halálesetről vagy katasztrófáról, választási eredményről vagy tudományos szenzációról. A szemfüles és tettre kész szerkesztőknek hála az információk gyorsan landolnak az enciklopédia oldalain!

Nincsen pártállása

A Wikipedia független: erről gondoskodik az a sokféle ember, aki nap mint nap működteti. Természetesen mivel gyakorlatilag bárki szerkesztheti, előfordulhat, hogy ideig-óráig ezzel a szellemiséggel ellenkező tartalmak is felkerülnek rá – de biztos lehetsz abban, hogy ezeket hamar el is tüntetik róla.

Szórakoztató

A fentiekből adódik, hogy néha azért olyasmi is történik a Wikipedián, amit általában internetes fórumokon szoktunk tapasztalni. Besenyei Péter szócikke egy budapesti Red Bull Air Race kapcsán vált csatatérré, amikor is néhány szerkesztő a légi verseny zajossága miatti felindulásából trágár szavakkal öntötte el az oldalt.

Máig fejlődik

Huszonegy év nagy idő, az online enciklopédia folyamatosan változik, alakul, azonban megkerülhetetlen marad. Van, aki szerint az internet utolsó jó helye: ha eddig nem is mennénk el, abban mi is biztosak vagyunk, hogy értéket teremt, méghozzá közösségben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra