Nem sírtál, mégis vörös a szemed? 6 bevált otthoni gyógymódot mutatunk

GettyImages-1175296557

A leggyakoribb szemészeti panasz és állapot, mellyel találkozhatunk, a vörös szem, avagy szempirosság. A szem egy- vagy kétoldali vörössége több okból kialakulhat, akár különböző betegségek tünete is lehet. Ezek közt vannak gyakori, spontán gyógyuló betegségek, és olyanok is, melyek mielőbbi szemészeti kezelést igényelnek. Látásunk, szemünk egészsége rendkívül fontos, és egy ilyen állapot mindig kevésbé ijesztő, ha tisztában vagyunk a lehetséges okokkal és megoldásokkal.

A vörös szemek nem mindig jelentenek komoly problémát, de az esetek többségében valamilyen kezelésre szorulnak.

Némi alapismeret mindenképp hasznos a témában, hiszen így képesek lehetünk elkülöníteni a sürgős szemészeti ellátást igénylő állapotokat a kevésbé veszélyesektől. Ha pedig ártalmatlan jelenségről van szó, akár otthon is kezelhetjük. Ebben segítünk most!

A 6 legjobb otthoni gyógymód kipirosodott szemekre

Rózsaszínben szépek a virágok, a tavaszi ruhák és a cukormáz, de amikor a szemed fehérje tartósan pasztellárnyalatra vált, kötőhártya-gyulladásod lehet. 

Így azért nem lehetünk egész nap
Így azért nem lehetünk egész napJules Frazier / Getty Images Hungary

„A kötőhártya-gyulladás a kötőhártya szövetének gyulladására utal, egy átlátszó szövetére, amely a szem fehér részét és a szemhéjakat borítja”

– emeli ki a téma szakértője dr. Sezen Karakus.

„Ezt kiválthatják fertőzések, például vírus vagy baktérium, vagy allergének, esetleg idegen testek, például por”

– folytatta hozzátéve, hogy a kezelési lehetőségek a fajtától függően változhatnak.

Egy 2022. májusi jelentés szerint a fertőző kötőhártya-gyulladásos esetek 80 százaléka vírusos. „A vírusos kötőhártya-gyulladás nagyon fertőző, de gyakran aluldiagnosztizált, mert allergiás kötőhártya-gyulladásra és szemszárazságra hasonlít” – mondja Sezen Karakus. „A vírusos jelek közé tartozik a vörös szem, a könnyezés és az irritáció.” Általában az egyik szemen kezdődik, mielőtt átterjed a másikra.

Neked is kipirosodik a szemed néha?
Neked is kipirosodik a szemed néha?PhotoMelon / Getty Images Hungary

Abban az esetben, ha bakteriális okok állnak a háttérben, a szem sűrű fehér, sárga vagy zöld váladékot termel, amely kérget hagyhat a szempilláinkon. Kevésbé fertőző, mint a vírusos rózsaszín szem, és általában csak közvetlen érintkezéssel terjed.

A kipirosodott szemek többi típusával ellentétben az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás nem fertőző, hanem a külső allergéneknek való kitettség eredménye. Úgy néz ki, mint a vírusos változat, kivéve, hogy intenzív viszketést is érzünk, és a tünetek egyszerre jelentkeznek mindkét szemen.

1. Használj műkönnyet

A ‌Journal of Ophthalmic & Vision Research‌ 2020. szeptemberi tanulmánya szerint a szemcseppek enyhítik a viszketést, a bőrpírt és a kellemetlen érzést a kötőhártya-gyulladás minden fajtája esetén.

„Allergiás kötőhártya-gyulladás esetén a szem felszínén lévő allergének hígítására, lemosására is használhatók”

– javasolja dr. Karakus. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a műkönny akadályt képez az allergének ellen, így duplán hasznos lehet.

A mesterséges könnyek enyhítik a szárazságot és akár a viszketést is. Cseppentsd őket szükség szerint naponta legfeljebb négyszer, amíg a tünetek teljesen eltűnnek.

2. Készíts hűvös borogatást

Helyezz hideg törlőkendőt vagy szemmaszkot a szemedre, hogy enyhítsd a viszketést és a kipirosodott szemekhez kapcsolódó egyéb tüneteket.

 „Ez eltávolíthatja a fájdalmat és a duzzanatot, valamint enyhítheti a viszketést”

– mondja dr. Karakus. A hideg borogatás ilyenkor a jobb közérzet biztosításának egyik leghatékonyabb módja.

Először is sterilizáld a vizet úgy, hogy felforralod és hagyod kihűlni. Ezután mártsd egy tiszta törlőkendőbe, nyomkodd ki és tedd be a hűtőbe. Ha kihűlt, helyezd a csukott szemeidre 10 percre.

3. Kerüld az allergéneket

„Az első kezelés, hogy az ember mindenképp kerülje azt, amire a szeme érzékeny”

– húzta alá a szakértő. 

Ha porról van szó, gyakran porszívózzunk, és tegyünk porhuzatot a párnákra, a matracra és a takaróra. Az ablakok zárva tartásával megakadályozhatod, hogy belélegezd a pollen és a penészgomba spóráit.

4. Szerezz be antihisztaminnal ellátott szemcseppeket

Természetesen, hacsak nem zárja be magát az ember egy műanyag buborékba, nem mindig tudja elkerülni az allergéneket (például az év bizonyos szakaszaiban a pollenexpozíció alapvetően elkerülhetetlen). És néha a műkönny sem elég. Ebben az esetben érdemes kipróbálni az antihisztamint (de csakis az orvosoddal egyeztetve).

„A vény nélkül kapható antihisztamin-szemcseppek enyhítik a bőrpírt és a viszketést, és nagyon biztonságosak, ha szükséges, akár egész évben is bevethetők”

– emeli ki dr. Karakus.

5. Kapcsold ki a képernyőket

A Clinical Ophthalmology 2021. szeptemberi tanulmánya szerint a digitális képernyőhasználat összefügg a szárazszem-szindrómával.

„A szemnek szüksége lehet egy kis pihenésre, ha kötőhártya-gyulladása van”

– mondja dr. Karakus.

„Ne dolgozz számítógépen vagy ne olvass huzamosabb ideig a képernyőn, ha kényelmetlenül érzed magad tőle.”

6. Próbáld ki a vörösségcsillapító szemcseppeket 

Azok a szemcseppek, amelyek azt ígérik, hogy eltüntetik a bőrpírt, jellemzően olyan dekongesztánst tartalmaznak, amely átmenetileg összehúzza a szem ereit.

‚A bőrpírcsillapító cseppek gyorsan hatnak, de nem szabad három egymást követő napnál tovább használni, különben a szem függővé válik”

– foglalta össze dr. Karakus, aki gyakran találkozik olyan emberekkel, akik a vörösségcsillapító cseppek túlzott használata miatt állandóan véreres szemekkel küszködnek. Az utolsó dolog, amit szeretnénk, az a szemcsepp, amely még rosszabb állapotúvá teszi az eleve piros szemeket.

De hogyan is lett piros a szemed?

Nézzük meg a fertőzés fő okait.

„A vírusos vagy bakteriális kipirosodott szem általában úgy alakul ki, hogy valaki megérint egy szennyezett felületet, majd megérinti a szemét is ugyanazzal a kézzel”

– mondja dr. Karakus.

Tegyük fel például, hogy megosztasz egy törülközőt valakivel, aki vagy kötőhártya-gyulladásban szenved, vagy az azt okozó mikroorganizmusokat hordozza. Vagy talán valaki, aki kötőhártya-gyulladásban szenved, megérinti a kilincset. Ha ezek után valaki más ugyanarra helyezi a kezét, majd megdörzsöli a szemét, vagy ami még rosszabb, kontaktlencsét tesz be anélkül, hogy előtte kezet mosott volna, másnap reggel vörös, viszkető rendetlenségre ébredhet.

Az allergiás kötőhártya-gyulladást környezeti allergia váltja ki. A porallergia egyik napról a másikra súlyosbodhat, mert a poratkák megtelepednek az ágyneműben. Ha valakinek pollen- vagy penészallergiája van, és nyitott ablak mellett alszik, már attól is kipirosodhat a szeme reggelre.

Mennyi ideig fertőz?

Ez az azt okozó vírus vagy baktérium törzsétől függ.

„A legtöbb vírus egy hétig fertőző, de néhányuk akár két hétig is fertőző lehet”

– hangsúlyozta dr. Karakus. „Míg a tünetek általában három-négy napon belül enyhülnek, minden érintett legyen óvatos egy teljes hétig, mert fennáll az esélye, hogy továbbterjed a fertőzés.”

A vöröses szemek egyéb okai

 „Az erős szemfájdalom, a látásromlás vagy a növekvő duzzanat és vörösség egy másik állapotot is jelezhet”

– tette hozzá a doktor.

Például ha valaki kontaktlencsét használ, és fehér vagy szürke foltot lát a szaruhártyáján, ami rendkívül kellemetlen érzésekkel jár együtt a szemében, akkor szaruhártya-fertőzése lehet, ezért ha biztosra akarsz menni, a tartósan fennálló kivörösödés esetén mindenképp keresd fel orvosod. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra