A megkönnyebbülés után jön a levezetés: ezért pisilünk minden egyes kakilás után

Bizonyára feltűnt már, hogy míg a pisiléshez – szerencsére – nem társul minden esetben kakilás is, fordítva viszont már nagyon is nagy az összhang: a jóleső megkönnyebbülést majd minden esetben követi a levezetés is. De vajon miért van ez így?

Ciki, nem ciki, alantas, vagy sem: testi szükségleteink kielégítése nagyon jól tud esni, és boldogító a tudat, hogy minden rendben és flottul megy. A nagydolog utáni kisebb mintha egyfajta nyugtája lenne az üzemszerű működésnek. Ez is megvan, még sincs este. 

Ha te viszont nemcsak nyugtáznád, hogy minden rendben az emésztéseddel és a kiválasztásoddal, de érdekel a szinkronitás oka is, most figyelj!

Altesti izmok

A magyarázat tulajdonképpen nevetségesen egyszerű.

Emésztésünk és kiválasztásunk végtermékének távozását több izmunk együttes munkája szabályozza. Ezek egy része önkéntelen: szerencsére arra, hogy ne pisiljük össze magunkat, nem kell egész nap figyelnünk. A vizelési ingert és a székelésit is a kapcsolódó szervek belső izomzata és a medencefenék izmai szabályozzák. A belső izmok mind a kis-, mind a nagydolog esetében önkéntelenül működnek, a külső záróizmokat viszont akaratlagosan lazítjuk vagy feszítjük meg, tehát ezek segítenek abban, hogy a vizeletet és a székletet csak akkor engedjük ki, amikor ehhez adottak a feltételek.

Ha pisilésről van szó, a hólyagban gyűlik a folyadék, és amikor elér egy kritikus mennyiséget, egyre fokozódó feszülést, kényelmetlenséget érzünk: a szervezeted már jelez, hogy lassan tenni kellene valamit, de egyelőre ura vagy a helyzetnek. Ha alszol és az inger erős, egy idő után fel is ébredsz rá és kimész a vécére. Hasonlóképpen van az emésztéssel is. A tápcsatornán áthaladó táplálék végül nem egy szomorú vizes síkra, hanem a végbélbe ér, és ha ez megtörténik, az agy jelzi, hogy ideje vécére menni. Egy belső zárógyűrű itt is ellazul a rá nehezedő nyomástól, amitől a széklet elér a végbélnyílásig, itt viszont már te döntesz róla, hogy mi legyen.

Nem ugyanolyan

Bár a vizelést és a székelést megelőző izomműködések elég hasonlóak, van némi eltérés a külső záróizmok működésében: az az izmunk, amivel a vizelet útját zárjuk el, lényegesen kisebb, mint az, amelyikkel a székletet fékezzük. Tegyük fel, hogy kirándulni vagyunk és egyszerre kell pisilnünk és kakilnunk is. A pisilés sima ügy a természet lágy ölén, egy kirándulóösvény mellett viszont azért nem szívesen könnyít magán úgy igazán az ember. Szerencsére arra simán van mód, hogy a kisebbik izmot lazítsuk el: ahhoz, hogy pisilni tudjunk, nem kell az egész medencefenéknek ellazulnia. Ellenben ha kakilunk, akkor ez az ellazulás sokkal kiterjedtebb és jobban érinti az egész medencefeneket, csökkenti a húgycsőnyílást záró izom feszülését is, és emiatt van az, hogy ha kakilsz, akkor aztán már pisilni is fogsz. 

Ugye, milyen egyszerű? 

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra