Ha ezt a vitamint szeded, hamarabb halhatsz meg

vitamin-halal-1495683091
Olvasási idő kb. 2 perc

Közel 400 ezer ember orvosi adatait vizsgálták két évtizeden keresztül amerikai kutatók, és azt találták, hogy a multivitamin-készítmények szedése nem eredményez hosszabb életet. Sőt, bizonyos jelek arra utalnak, hogy kis mértékben hozzájárulhatnak a korai elhalálozáshoz.

Nem segít a multivitamin-készítmények rendszeres, napi szedése abban, hogy tovább éljenek az emberek – derül ki egy nagyívű kutatásból. Amerikai kutatók közel 400 ezer ember egészségügyi adatait vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy inkább valamivel rövidebb életet eredményez ezeknek a táplálékkiegészítőknek a fogyasztása.

A Marylandi Rákkutató Központ szakembere, Erikka Loftfield kollégáival három nagy amerikai kutatásból származó adatokat elemzett. Mindhárom az 1990-es években indult, és több mint 20 éven keresztül követte alapvetően egészséges emberek életét. Azt tapasztalták, hogy a kutatásban részt vevők közül azok körében, akik naponta fogyasztottak multivitamint, 4 százalékkal magasabb volt a korai halálozás kockázata a kutatás időtartama alatt. Igazán szoros összefüggést azonban nem sikerült megállapítani: a magasabb arány oka lehet a vitaminkészítmény is, ám az is lehetséges, hogy azok kezdték el szedni a vitaminokat, akiknek komoly egészségügyi problémájuk adódott.

A kutatás szerint enyhén nőtt az elhalálozás kockázata a multivitaminok szedésének hatására
A kutatás szerint enyhén nőtt az elhalálozás kockázata a multivitaminok szedésének hatásáraWestend61 / Getty Images Hungary

Pont ellentétes lehet a multivitaminok hatása a vártnál: korai halált okozhatnak

Az mindenesetre biztos, hogy nem minden esetben érdemes ilyen készítményeket szedni. Jó példa erre a béta-karotin esete. Természetes formájában segíthet a rák megelőzésében, táplálékkiegészítőként viszont növelheti a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

„A multivitaminok túl sokat ígérnek és túl keveset teljesítenek”

– foglalta össze a problémát Neal Barnard, a George Washington Egyetem professzora. „A multivitaminok nem segítenek. Tudományosan nincs alátámasztva a hasznuk” – tette hozzá. A kutató szerint a szükséges mennyiségű vitamin szervezetbe juttatását táplálékiegészítők helyett inkább megfelelő étrenddel kellene elérni.

Bizonyos esetekben persze hasznosak lehetnek a vitaminkészítmények. Segíthetnek olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezetbe juttatni, amelyeket valamilyen okból kifolyólag más módon nehéz megoldani. Hazánkban is javasolják a D-vitamin szedését télen, illetve vegánoknak, vegetáriánusoknak hasznos lehet B12-vel kiegészíteniük étrendjüket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek