Zanza!

alomalakEgész nap pörögsz, aztán amikor majd kilyukad a gyomrod az éhségtől, befalsz egy csokit, este pedig nekiesel a hütőnek – ugye nem csodálkozol, amikor ráállsz a mérlegre. Dietetikusunk mindennapi tanácsai.


Rohansz a busz után, az értekezletre, a gyerekért. Közben sietve bekapsz valamit, amit szinte rágás nélkül nyelsz le, csak hogy ezzel is minél kevesebb időt teljen. Ne csodálkozz, ha ez előbb-utóbb visszaüt. Például hasfájás, puffadás, székrekedés vagy egyéb kellemetlenségek formájában.

 

Terített asztalnál

Kifogást mindig találunk: „nincs időm bevásárolni”, „nincs időm főzni”, „nem bírok reggelizni”, „majd este eszem” és hasonlók. Pedig nemhiába tanuljuk meg már – jó esetben – gyerekként, hogy együnk rendszeresen, ideális esetben naponta ötször. A napi öt étkezést sokan félreértelmezik, és ötszöri, terített asztalnál történő, nagy mennyiségű étel elfogyasztását értik alatta. Megesik az is, hogy az egész napi pörgés után csak este jut idő a teljes napi menü elfogyasztására. Egyik sem helyes megközelítése a dolognak. 
 

Az ötből lehet hat is

Az öt étkezés három fő (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb étkezést (tízórai, uzsonna) foglal magában. Természetesen egyik nap lehet, hogy csak négyre jön ki. Másnap pedig az ebédet eszed meg két részletben, vagy hosszúra nyúlik a nap és még egy utóvacsorát is beiktatsz, így máris hatnál jársz. A lényeg tulajdonképpen a rendszeresség és megfelelő elosztás.
 

Mielőtt farkaséhes lennél

Ha már reggel sikerül néhány falatot enni és legalább egy bögrényi folyadékot (tejet, teát, gyümölcslét) inni mellé, máris könnyebben indul a nap, jobban fog az agy, hatékonyabban működik a test. Így délben nem mardos az éhség, hogy aztán válogatás nélkül habzsolj abból, amit éppen találsz a büfében... rosszabb esetben a hűtőben, ahova persze éppen elfelejtettél magaddal vinni valami harapnivalót.

A reggeli vagy bármely más étkezés kihagyásával azt érjed el, hogy a több órányi éhezést követően a vércukorszint drasztikusan leesik és farkaséhes leszel. Ebben az állapotban már nem tud az ember józan ésszel szelektálni a lehetőségek közt, a lehető legkalóriadúsabbra veti rá magát: csoki, keksz, süti… majd bűnbánóan, ideig-óráig jóllakva folytatja a napot.
 

Második roham

A gyorsan betermelt falatokat a szervezet hamar feldolgozza, megemészti, és csodák csodája újabb éhség tör rád. Jellemzően a déutáni órákban. Ismerős? Ilyenkor ugyanis a hirtelen megugrott vércukorszint rendeződik, olyannyira, hogy a normál szint alá esik vissza – ez megtapasztalva maga az éhségérzet. Valójában nemrég ettél, éhen halni tehát nem fogsz, mégis újabb adag csoki, kávé, gyorsétel után nyúlsz, hogy a munkaidő végéig valamivel kihúzd.
 

Szépen raktározódik

Mikor este végre hazaérsz, nekiesel a hűtőnek és gyorsan pótlod az ebédet, uzsonnát, vacsorát és még a másnapi reggelit is. Újabb lelkiismeret-furdalás, fogadalmak, hogy soha többet ennyit, egyszerre, ésatöbbi.

Tele hassal, az ismét felszökött vércukorszinttől és a teli gyomortól elbágyadva hamar elalszol. Ám az ilyen álom nem lehet zavartalan, a test nem pihenhet, emésztenie kell. Nem beszélve arról, hogy az ekkor elfogyasztott ételek sokkal inkább raktározódnak feleslegként, mintha elosztva etted volna meg napközben. Viszlát, álomalak!
 

Túlélő tippek

• Normál mennyiségű, tehát egyszerre nem túl sok, nem túl kevés étel elfogyasztása napi ötször és némi előrelátás (az étkezések megtervezése, bekészítése) sokkal hatékonyabbá teheti a napjaidat.

• Ha nem is tudsz reggel felkelés után rögtön enni, közvetlenül munkába érkezés után szánj időt a becsomagolt szendvics, elemózsia elfogyasztására. 

• Aki vezet, vigyen mindig magával – vész esetére – müzliszeletet, kekszet, gyorsan és maszatolás nélkül elfogyasztható gyümölcsöt vagy gyümölcslevet. Így elkerülhető a vécukorszint hirtelen leesése, ha éppen dugóba kerülnél munkába menet vagy hazafelé.

• Hacsak teheted, vigyél magunkkal tízóraira, uzsonnára szendvicset, salátát, gyümölcsöt, joghurtot. Még spórolsz is, ha nem a büfében vagy a sarki boltban veszed.

• Ebédre jó az előző nap elkészített vagy megmaradt étel... vagy nézz utána egyéb meleg étkezési lehetőségnek a munkahelyen és környékén. Lehetőleg mindig tartalmazzon valamilyen zöldséget is a menü, akár leves, köret, főzelék, egytálétel vagy saláta formájában. Igyekezz a soványabb, zsírszegényebben elkészített húsokat, egyéb feltéteket választani. Végső esetben pedig, ha pénztárcád bírja és találsz az ízlésednek megfelelő menüt, rendelhetsz ételkiszállító cégtől is.

• Ha az ebéd meleg étel volt, vacsorára elegendő, ha hideget eszel, és ez fordítva is igaz. Ízléses hidegtálat készíthetsz nyers idényzöldségekből, teljes kiőrlésű, magvas kenyérből, pékáruból, sovány, félzsíros sajtból, de akár egy főtt tojásos, sajtos vagy sovány főtt, sült hússal dúsított vegyes saláta is jó választás. 

• A teli has miatti esti hánykolódás elkerülése érdekében másfél-két órát mindenképpen várj az utolsó étkezést követően. Ez természetesen azt jelenti, hogy ha későn fekszel le, későbbre tolódhat a vacsora is. 

• Még pihentetőbb lesz az álmod, ha levezetésként sétálsz egyet.

 

A sorozat korábbi cikke:

Tényleg használ-e a gyümölcskúra? Hogyan és milyen reményekkel alkalmazhatod? Vajon visszajön-e a végén, ami közben lement? Dietetikusunk a gyümölcsös diétákról, no és arról, miért egészséges egy kis fekete csoki. | Fogyni gyümölccsel?

 

Blogmustra