Vigyázz, veszélyesek lehetnek – ezt a 11 ételt kell kerülni a szakember szerint várandósan

GettyImages-953952184
Olvasási idő kb. 8 perc

Kettő helyett kell enned! – mondják sokszor, és szednek még egy jókora merőkanállal a kismama tányérjába az ételből. Valójában azonban a kismamának nem kell két emberének megfelelő ételmennyiséget ennie, az pedig végképp nem mindegy, hogy mit fogyaszt, aki várandós. Van, ami kis mennyiségben még rendben van, és olyan alapanyag is, ami a vetélés vagy a különböző fogyatékosságok kialakulásában játszhat fontos szerepet.

A kismamák tudományosan is megalapozott táplálkozási aranyszabályai tehát sokkal inkább a bevitt étel jellegére és tartalmára vonatkoznak, nem pedig dupla mennyiség fogyasztására intenek. Ami a mennyiséget illeti, alig valamivel nő meg a szükséglet. Nem kettő helyett, sokkal inkább kettőre figyelve kell táplálkozni, önmagára és a növekvő picire tekintettel, hogy minden szükséges tápanyag megfelelő mennyiségben jusson a babát gyarapító szervezetbe, kerülve azt, ami káros.

A várandósság időszakában az anya szervezete védi és táplálja a magzatot, ezért ebben az időszakban különösen fontos, hogy a kismama tudatosan, megváltozott igényeinek megfelelően táplálkozzon.

11 étel és ital, amit kerülni kell a terhesség alatt 

Bizonyos ételeket csak ritkán szabad fogyasztani, míg másokat teljesen el kell kerülni. Íme 11 étel és ital, amit kerülni vagy minimalizálni kell terhesség alatt.

1. Magas higanytartalmú halak

A higany erősen mérgező elem. Nagyobb mennyiségben mérgező lehet az idegrendszerre, az immunrendszerre és a vesére. Súlyos fejlődési problémákat is okozhat gyermekeknél, kisebb mennyiségben is káros hatással bír. A nagy tengeri halak nagy mennyiségű higanyt halmozhatnak fel, ezért a legjobb, ha kerülöd azokat terhesség és szoptatás alatt. Ha épp nyaralsz ebben az időszakban, válassz helyettük inkább valami mást a tengerparton is.

Ezek a fajták lehetnek higannyal szennyezettek:

  • cápa
  • kardhal
  • királymakréla
  • tonhal (különösen a nagy szemű tonhal)
  • marlin
  • csempehal a Mexikói-öbölből

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden halban magas a higanytartalom – csak bizonyos halfajtákban fordulhat elő. A higannyal nem szennyezett halak fogyasztása a terhesség alatt nagyon egészséges, és megfelelően hőkezelve kifejezetten ajánlott is.

Az uborkával nem lehet baj
Az uborkával nem lehet bajgpointstudio / Getty Images Hungary

Az alacsony higanytartalmú halak kifejezetten ajánlottak – ezekből érdemes enned:

  • szardella
  • tőkehal
  • lepényhal
  • foltos tőkehal
  • lazac
  • tilápia
  • pisztráng (édesvízi)

A zsíros halak, például a lazac és a szardella különösen jó választások, mivel gazdagok ómega-3 zsírsavakban, amelyek fontosak a baba számára.

2. Alulsütött vagy nyers hal

Ez nehéz lesz a szusirajongóknak, pedig nagyon fontos. A nyers halak, és különösen a kagylók számos fertőzést okozhatnak. Ezek lehetnek vírusos, bakteriális vagy parazitafertőzések, például norovírus, Vibrio, Salmonella és Listeria. Ezen fertőzések némelyike csak a kismamát érintheti, kiszáradást és gyengeséget okozva, más fertőzések is átterjedhetnek a babára, súlyos vagy akár halálos következményekkel is járhat.

3. Alulsütött, nyers és feldolgozott hús

A nyers hallal kapcsolatosan felmerülő problémák némelyike az alulsütött húst is érinti. Az alulsütött vagy nyers hús fogyasztása növeli számos baktérium vagy parazita, köztük a Toxoplasma, E. coli, Listeria és Salmonella okozta fertőzés kockázatát. A baktériumok veszélyeztethetik a kicsi egészségét, esetleg halvaszületéshez vagy súlyos neurológiai betegségekhez, például értelmi fogyatékossághoz, vaksághoz és epilepsziához vezethetnek. Míg a legtöbb baktérium az egész húsdarabok felszínén található, más baktériumok az izomrostok belsejében maradhatnak.

Néhány egész húsdarab – például a bélszín vagy a marha-, bárány- és borjúhúsból készült ribeye – biztonságosan fogyasztható akkor is, ha nem sütik át egészen. Ez azonban csak akkor érvényes, ha a húsdarab egész, és kívülről teljesen megsült. A vágott húst, beleértve a húspogácsákat, a hamburgert, a darált húst, a sertéshúst és a baromfit, soha nem szabad nyersen vagy rosszul megsütve fogyasztani. Tehát a hamburgereket a grillen ebben az időszakban jól átsütve kérd, de ha biztosra akarsz menni, tedd ezt az összes húsfélével. 

4. Nyers tojás

A nyers tojás szalmonellabaktériumokkal fertőzött lehet. A szalmonellafertőzés tünetei közé tartozik a láz, hányinger, hányás, gyomorgörcsök és hasmenés. Ritka esetekben azonban a fertőzés görcsöket okozhat a méhben, ami koraszüléshez vagy halvaszületéshez vezethet.

A nyers tojást általában tartalmazó élelmiszerek a következők:

  • túl lágy rántotta
  • buggyantott tojás
  • hollandi szósz
  • házi majonéz
  • néhány házi salátaöntet

A legtöbb nyers tojást tartalmazó kereskedelmi termék pasztőrözött tojásból készül, és biztonságosan fogyasztható.

5. Belsőségek

A belsőségek számos tápanyag kiváló forrásai lehetnek. Ezek közé tartozik a vas, a B12-vitamin, az A-vitamin, a cink, a szelén és a réz – ezek mind jót tesznek a várandós anyukáknak és a babának. Terhesség alatt azonban nem ajánlott túl sok állati eredetű A-vitamint fogyasztani. A túl sok A-vitamin fogyasztása, különösen a terhesség első trimeszterében, veleszületett fejlődési rendellenességekhez és vetéléshez vezethet.

6. Koffein (mértékkel)

Az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) szakemberei a terheseknek általában azt tanácsolják, hogy napi 200 milligramm (mg) alá korlátozzák a koffeinbevitelüket. A koffein nagyon gyorsan felszívódik, és könnyen átjut a méhlepénybe. Mivel a csecsemők és a méhlepényük nem rendelkezik a fő enzimmel, amely a koffein metabolizmusához szükséges, annak magas szintje felhalmozódhat. Kimutatták, hogy a terhesség alatti magas koffeinbevitel korlátozza a magzat növekedését, és növeli az alacsony születési súly kockázatát a szüléskor.

7. Nyers csírák

Lehetséges, hogy az egészségesnek tűnő salátaválasztás mégsem mentes a rosszindulatú összetevőktől. A nyers csírák, köztük a lucerna, a lóhere, a retek és a mungóbab csírája szalmonellával fertőzöttek lehetnek. A magvak számára a csírázás megkezdéséhez szükséges nedves környezet ideális az ilyen típusú baktériumok számára, és szinte lehetetlen lemosni őket.

8. Mosatlan termékek

Abban reméljük, nem alkohol van… Getty Images Hungary
Abban reméljük, nem alkohol van… Getty Images HungaryKristinaJovanovic

A mosatlan vagy hámozatlan gyümölcsök és zöldségek felülete számos baktériummal és parazitával szennyezett lehet. Idetartozik a Toxoplasma, az E. coli, a Salmonella és a Listeria, amelyek a talajból vagy kezelés útján szerezhetők be. A szennyeződés a termelés, a betakarítás, a feldolgozás, a tárolás, a szállítás vagy a kiskereskedelem során bármikor előfordulhat. Az egyik veszélyes parazita, amely a gyümölcsökön és zöldségeken is megtelepedhet, a Toxoplasma. A toxoplazmózisban szenvedők többségének nincsenek tünetei, míg mások úgy érezhetik, hogy egy hónapja vagy tovább influenzásak.

A legtöbb csecsemőnek, aki még az anyaméhben fertőződött meg a Toxoplasma baktériummal, születéskor nincsenek tünetei. Azonban olyan tünetek, mint a vakság vagy értelmi fogyatékosság is kialakulhat náluk. Sőt, a fertőzött újszülöttek kis százaléka születéskor súlyos szem- vagy agykárosodást szenved.

9. Nem pasztőrözött tej, sajt és gyümölcslé

A nyers tej, a pasztőrözetlen és puhára érlelt sajtok káros baktériumot tartalmazhatnak, beleértve a Listeria, Salmonella, E. coli és Campylobacter baktériumokat. Ugyanez vonatkozik a nem pasztőrözött gyümölcslére is, amely szintén hajlamos a bakteriális szennyeződésre. Ezeknek a fertőzéseknek mindegyike járhat életveszélyes következményekkel. A baktériumok lehetnek természetesen előfordulóak, vagy a begyűjtés, tárolás során bekövetkezett szennyeződések. A pasztőrözés a leghatékonyabb módja a káros baktériumok elpusztításának a termékek tápértékének megváltoztatása nélkül.

10. Alkohol

Javasoljuk, hogy teljesen kerüld az alkoholfogyasztást terhesség alatt, mivel azzal növekszik a vetélés és a halvaszületés veszélye. Már kis mennyiség is negatívan befolyásolhatja a baba állapotát. A terhesség alatti alkoholfogyasztás magzati alkoholszindrómát is okozhat, amely arcdeformitásokkal, szívhibákkal és értelmi fogyatékossággal járhat.

11. Feldolgozott gyorsételek

A terhességnél nincs jobb alkalom arra, hogy tápanyagdús ételeket kezdj enni, hogy segíts neked és a növekvő kicsinek még egészségesebbnek lenni. Több alapvető tápanyagra lesz szükséged, beleértve a fehérjét, folsavat, kolint és vasat. Az optimális terhességi étkezési tervnek főként teljes értékű élelmiszerekből kell állnia, rengeteg tápanyaggal az anyuka és a baba szükségleteinek kielégítésére. A feldolgozott gyorsétel általában kevés tápanyagot tartalmaz, és magas a kalória, a cukor és a hozzáadott zsírok mennyisége.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek