3 ok, amiért érdemes vitáznod a pároddal

GettyImages-1289467302

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a veszekedés hiánya a jó kapcsolat kulcsa, de gyakran a viták hozzák össze a párokat. Egy új kutatás azt vizsgálta, hogy a párok mennyire képesek egymás gondolatait kitalálni konfliktus közben, és akiknek ez sikerül, mennyivel boldogabb a párkapcsolatuk. Lehet, hogy egy veszekedés fájdalommal is jár – de talán szükség van rá a későbbi harmóniához!

Ha gondolatolvasásról és a konfliktuskerülésről van szó, senki sem csinálja jobban, mint azok, akik érzelmileg elhanyagolt családban nőttek fel. A gondolatolvasás persze nem azt jelenti, hogy mindenki jóstehetség lenne. Ez csak az az állapot, amikor nem kérdezzük meg a másikat, hanem majd mi feltételezzük, hogy mit is gondol. Ismerős?

A veszekedés elkerülése később csak több fájdalomhoz vezet párkapcsolatodban

Ez a fajta gondolatolvasás, ahogyan a konfliktuskerülés is, egy ideig hatékony módszer lehet. Legalábbis mindaddig, amíg az elfojtott frusztráció, harag, düh vagy sérelmek eléggé fel nem halmozódnak ahhoz, hogy jelentős kitörést okozzanak.

Sok ember azt gondolja, hogy a veszekedés hiánya a jó párkapcsolat kulcsa, pedig fájdalom is kell a harmóniához néha
Sok ember azt gondolja, hogy a veszekedés hiánya a jó párkapcsolat kulcsa, pedig fájdalom is kell a harmóniához néhaGpointstudio/ Getty Images Hungary

Párterapeuták szerint gyakran megfigyelhető, hogy a párok milyen sokat tesznek azért, hogy elkerüljék a veszekedést. De az igazság az, hogy az elfojtott düh, a meg nem beszélt nézeteltérések csak további negatív érzelmekhez vezetnek.

Van egy három részből álló ciklus, amely minden egészséges, tartós párkapcsolatra jellemző:

  • harmónia
  • törés
  • javítás 

Harmónia

Ha harmóniában vagytok, a mindennapokban egy csapatként viselkedtek és ebben jól is érzitek magatokat. Napközben mindenki foglalkozik a saját dolgával, este pedig alig várjátok, hogy találkozzatok. 

Előfordulhat néha enyhe súrlódás, de összességében jól működtök együtt. Ám ez a szakasz nem tarthat örökké.

Szinte mindig közbejön valami. Lehet ez a romló pénzügyek, a nem megfelelően működő szex vagy bármi, ami felborítja a harmóniát. Valaki sérül, dühös vagy ideges lesz, és ezzel elkezdődik a második fázis.

Törés

A törés vagy szakadás a legnehezebb, kihívásokkal teli rész. Ezt az a szakaszt a legtöbb pár igyekszik elkerülni, de a szakemberek szerint éppen ez a boldog házasság vagy párkapcsolat feltétele. Képesnek kell lenni arra, hogy megfogalmazzátok a problémákat, szembenézzetek a nehézségekkel. Ha ez sikerül, akkor jöhet a javítási folyamat. Ez az út nehéz, de csak ez vezethet vissza a harmóniához.

A szakítási szakasz és a javítási folyamat az, ami táplálja a kapcsolatot
A szakítási szakasz és a javítási folyamat az, ami táplálja a kapcsolatoturbazon / Getty Images Hungary

Javítás

A javítási folyamat során függetlenül attól, hogy milyen erősek az érzelmek vagy mennyire fájdalmas az interakció, mind a két félnek el kell köteleznie magát amellett, hogy együtt szeretné folytatni és meg akarja oldani a problémát. Amíg a másik hibáztatása folyik, nem lesz sikeres a javítás sem.

A javítás célja az úgynevezett „elmék találkozása”. Ez azt jelenti, ha valaki az érzelmeit egészségesen tudja kifejezni, és képes megbeszélni egy problémát, akkor nem kell egyértelmű válaszra vagy megoldásra jutnia ahhoz, hogy épségben és harmóniában kerüljön ki a vitából.

Csak tisztázni kell a baj forrását és ki kell mutatni az érzelmeket. Ez az „elmék találkozása”.

Időnként sok törésre van szükség a probléma megoldásához – de az elmék találkozása lehetővé teszi, hogy egy csapat maradjatok, és együtt fejlődjetek tovább. 

A javítási folyamatnak a velejárója az is, hogy a fájdalmas harcok, viták során jobban megismerhetitek egymást. Megtanuljátok, hogy kinek mi fontos, mire van szüksége, akár egyénileg, akár párkapcsolati szinten.

Természetes, hogy mindenki a harmóniára törekszik, ez a jó kapcsolat ismérve. De a szakítási szakasz és a javítási folyamat az, ami nagyon fontos módon táplálja a kapcsolatot. Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy azok a párok, akik jobban kifejezték gondolataikat és érzéseiket, összességében nagyobb empátiát mutattak egymás iránt, még a kapcsolatukat veszélyeztető viták során is. Más szóval, a gondolatok és érzések közvetlen verbális cseréje az, ami összehozza a párokat, nem pedig elszakítja őket egymástól.

 

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra