10 finomság, amiről azt hitted, vegán, pedig meglepő módon nem az

Szabó Eszter

Az összes zöldség és nyers gyümölcs vegán, talán a kenyér és a durumtészta is, na és persze jó eséllyel azok a termékek is, amelyek csomagolásán ezt olvashatjuk. Ám van néhány beugratós alapanyag, amihez a keményvonalas állatialapanyag-mentesek bizony hozzá sem nyúlnának. Lássuk, mik ezek!

Ha vegán vagy, kerüld a húst, a tejtermékeket, a tojást és a halat. Ám főleg eleinte, azért nem könnyű megmondani, hogy mely élelmiszerek biztonságosak, és melyik élelmiszer valóban vegán. Ha így döntöttél, fontos, hogy kétszer ellenőrizd a címkéket és az összetevők listáját, hogy elkerüld a rejtett állati eredetű összetevőket az élelmiszerekben és italokban.

Lássuk, mely ételek esetében érhetnek a legnagyobb meglepetések újdonsült vegánként!

1. Étcsokoládé

Maga a kakaó vegán, de néha tejet vagy tejtermékeket is adnak hozzá – még az étcsokoládéhoz is. A legtöbb csokoládémárka felhívja a figyelmet arra, ha termékük vegán, de jobb, ha ellenőrzöd a tejtermékek összetevőinek listáját (beleértve a tejsavót és a kazeint is).

2. Sör és bor

A halenyvet, a halból származó zselatinalapú anyagot egyes sörökben és borokban gyakran derítőszerként használják. Előszeretettel alkalmazzák borok készítésekor – ennek segítségével a különböző fehérjéket is megkötik, így lesz végül tiszta és stabil a végeredmény. Más, nem vegán összetevők is akadhatnak ezekben a termékekben, amelyeket néha használnak, ilyen a kazein (tejből) és a tojásfehérje. 

3. Cukorkák

A cukros édességek, például a gumicukorkák, a savanyú cukorkák és a mályvacukrok zselatint tartalmazhatnak. A zselatin állati kollagénből származik, és összetevőként szerepel. Sok cukorka más vegán sűrítőszerekkel, például agaragarral készül – ezekből bátran fogyaszthatsz. 

4. Tejmentes krémek

Ne tévesszen meg a tejmentes leírás – sok ilyen krém tartalmaz kis mennyiségben (kevesebb mint 2 százalékban) nátrium-kazeinátot, egy tejalapú származékot.

5. Több vörös színű étel

Egyes vörösre festett ételek és italok (pl. joghurt, gyümölcslevek, üdítőitalok és cukorkák) tartalmazhatnak egy kármin (kárminsav, kosnil) nevű összetevőt, amely rovarokból származik, így vegánnak ez sem tekinthető, hacsak nem vagy rovarevő vegán. 

6. Worcestershire-szósz

Bár vegánbarát márkák is állnak rendelkezésre, ennek az ételízesítőnek a hagyományos receptjei között szerepel a szardella.

A paradicsom vegán. Ha nem színezték vörösre
A paradicsom vegán. Ha nem színezték vörösreKseniya Sharapova / Getty Images Hungary

7. Egyes vega hamburgerek

Sok vega burger tartalmaz tojást vagy tejterméket, ezért ellenőrizd a címkéket. A vega nem vegán, így hiába húsmentes a buci, akár egy nagy adag rémisztő majonéz is szembejöhet az összetevők listáján. 

8. Méz

A méz kissé ellentmondásos a vegán közösségben. Mivel méhektől származik, sok, de nem minden vegán úgy dönt, hogy kerüli a mézet, míg mások szerint ez már teljesen túlzás, és a méz nem számít állati alapanyagnak. 

9. Egyes kenyérfélék

Egyes kenyerek tejet, tojást, vajat vagy egyéb állati melléktermékeket tartalmazhatnak, vagyis nem automatikusan vegán fogás. A címkék ebben az esetben is segíteni fognak. 

10. Ómega-3-mal dúsított termékek

A szív számára egészséges narancslé ómega-3-mal büszkélkedhet, de közben halalapú összetevőket tartalmaz. Bár egyáltalán nem biztos, hogy érdemes kerülnöd a kiváló extra hozzávalót (sőt), ha vegán módon étkezel, akkor jobb, ha tudod, hogy ebben is van egy nagyon kevés állati eredetű alapanyag.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra