Ezt mindenki rosszul tudja a vasúti átjárókról: életveszélyes lehet a hiba

vasut-veszely-1193770272
Olvasási idő kb. 2 perc

Sokan nem tudják, hogy a vasúti átjárónál az autósoknak szóló szabad jelzés nem jelenti minden esetben azt, hogy biztosan nem jöhet vonat. Érdemes megismerni a vonatkozó szabályokat, hiszen különben nagyon veszélyessé válhat az áthajtás a síneken.

Egy csütörtöki, Szlovákiában történt tragikus végkimenetelű baleset kapcsán merült fel a kérdés, hogy vajon ki a hibás hasonló helyzetekben. A hazai és a szlovák szabályozásban jelentős eltérések is vannak, a Totalcar utánajárt, mit kell tudni Magyarországon a vasúti sínek keresztezéséről. 

Egyértelmű a magyar szabályozás a vasúti átjárókról

A szlovákiai baleset körülményeit a legfrissebb hírek szerint még vizsgálják, ám sajtóértesülések arra engednek következtetni, hogy nem működött megfelelően a vasúti átjáró. Sokan nem tudják, de a magyar szabályozás ezen a téren elég egyértelmű. Ahogy azt a MÁV közölte:

„a folyamatosan villogó fehér fény elsősorban azt jelzi, hogy a fénysorompó működik, nem azt, hogy ilyenkor semmi esetre sem jöhet vonat.”

Hiába a fehér fényjelzés, nem biztos, hogy veszélytelen az áthajtás a vasúti sínen
Hiába a fehér fényjelzés, nem biztos, hogy veszélytelen az áthajtás a vasúti sínenKajdi Szabolcs / Getty Images Hungary

Mindig ellenőrizni kell: nem veszélyes-e az áthajtás

A vállalat tájékoztatása szerint a vasúti átjárón történő áthaladáskor mindig érvényesek a KRESZ szabályai. Egyértelmű a helyzet, ha nem működnek a sorompóberendezések, vagyis sötét a fénysorompó. Ez sosem jelenti azt, hogy szabad az áthajtás a síneken, hanem mindig arra hívja fel a figyelmet, hogy fokozott figyelemmel kell eljárni. Az sem lehet kérdéses, hogy mi a teendő, ha piros a fényjelzés, és – már ha van – le van engedve a sorompó: ilyenkor természetesen tilos az áthajtás.

Amit ugyanakkor kevesen tudnak, az az, hogy a fehéren villogó jelzés, amelyet általában úgy ételmezünk, hogy szabad az áthajtás, elsősorban a fénysorompó működését jelzi. Ahogy a MÁV kiemelte: „a fénysorompó formája egyezik az elsőbbséget szabályozó jelzőtábla csúcsán álló háromszög alakjával, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a közúton közlekedőnek elsőbbséget kell biztosítania a vonatok számára.” Mindez tehát azt jelenti, hogy hiába villog fehéren a fénysorompó, minden esetben körül kell nézni, és meg kell bizonyosodni arról, hogy nem jön-e a vonat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek