Elsodródtatok egymástól pároddal a karácsonyi stresszben? Ezt a 10 kérdést válaszoljátok meg

GettyImages-1273891236

A karácsonyi hajrában könnyű eltávolodni egymástól érzelmileg. Ez a 10 kérdés segíthet újra intimebb közelségbe kerülnötök egymáshoz.

Már mindenki javában készülődik a karácsonyra: munka után egyik boltból a másikba szaladgál beszerezni az ajándékokat, a telefonján egyezkedik három különböző szociális körével, hogy kivel mikor ünnepeljenek majd együtt is, mintha nem lenne elég az, hogy a legtöbb munkahelyen pont ebben az időszakban gyűlik össze a legtöbb ledarálandó projekt. Ugyan nagyon lélekemelő is tud lenni a szeretet ünnepére való készülődés, rendkívül kimerítő lehet, és könnyen kiégésben végződhet: az amerikaiak harmada volt érintett ebben 2018-ban, 36 százalékuk már december közepén besokallt.

A karácsonyi készülődés teendőinek határideje vészjóslóan közeleg, és a feszült sürgölődés közepette könnyű kicsit eltávolodni az intimitás terén másoktól, így akár az ember párjától is, hiszen a kötelezettségek élveznek ilyenkor prioritást. Hogy egy kicsit újra közelebb kerüljetek egymáshoz pároddal, tegyétek fel egymásnak ezt a 10, intimitást elősegítő kérdést.

Újra intimebb helyre szeretnétek kerülni egymással a pároddal?

A hosszú távú, tartós, elköteleződött, szeretettel teli, boldog kapcsolat kialakítása sokak számára cél. Sajnos a kezdeti lángolás hőfoka nem szolgál fokmérőként arra, hogy mennyire lesz sikeres egy ilyen típusú kapcsolat. Annál több szerepe van a kölcsönös empátia gyakorlásának, ami nélkül nehezen tudnák elfogadni egymás különbözőségeit a felek. Emellett a folyamatos önreflexió is segít fenntartani a boldogságot, hiszen aki nyitott arra, hogy megvizsgálja saját viselkedését, hogy a visszajelzéseket ne minden esetben érezze támadásnak, az könnyebben fog tudni összhangba kerülni párjával, annak értékeivel.

Ez a 10 kérdés segíthet abban, hogy újra intim közelségbe kerüljetek a pároddal a sürgölődés közepette is
Ez a 10 kérdés segíthet abban, hogy újra intim közelségbe kerüljetek a pároddal a sürgölődés közepette isCounter / Getty Images Hungary

Vannak, akik kézzelfoghatóbb módszerekre esküsznek. Például ott van az 5:1-es szabály, amely szerint minden 1 negatív interakció mellett (pl. konfliktusok, veszekedések, sértődések, neheztelés, kritizálás stb.) 5 pozitívat is kell küldeni a párunk felé (pl. nevetés, fizikai érintések, együtt töltött felhőtlen pillanatok és a szeretet különböző kifejezései), hogy boldogok legyünk. Illetve a 2-2-2-es szabály is felmerült, kevésbé szakmai körökben, amely a kettesben töltött időt nem hagyja kiveszni a mindennapokból. Lényege, hogy kéthetente egy napot, kéthavonta egy hétvégét és kétévente egy teljes hetet keressenek arra a pár tagjai, hogy csak egymásra figyeljenek, csak egymás társaságában töltsék el az idejüket. Tetszés és igény szerint lehet ez 1-1-2-es, vagy 2-2-1-es szabály is, vagy bármi, amiben a felek megegyeznek.

Azonban ezek mind hosszú távon beérő módszerek, amelyek beiktatása valóban gyümölcsöző lehet, mégsem tudja feltétlenül megadni azt az instant közelségérzést, amely után a hiányérzetre hirtelen ráébredt lélek vágyódik. Ha a karácsonyi készülődés titeket is elsodort egymástól, tegyétek fel egymásnak ezt a 10 kérdést az intim közelség megerősítéséért:

  1. A kapcsolatunk melyik részére vagy a legbüszkébb? Mit csinálunk nagyon jól együtt?
  2. Mi az, amit szeretsz bennem, de másokból hiányzik?
  3. Mi az a három dolog, amiben hasonlítunk egymásra?
  4. Hogyan változtál meg az elmúlt évben/években?
  5. Hogyan változtam meg én?
  6. Mi a kedvenc emléked rólunk mint párról?
  7. Mit szeretnél, hogyan nézzen ki az életünk 5, 15 és 30 év múlva?
  8. Mit tehetnék, amitől jobban éreznéd, hogy támogatlak?
  9. Mi az, amit szívesen kipróbálnál a hálószobában velem, de félsz felhozni?
  10. Hogyan zajlott az a szexuális együttlétünk, amelyiket a legjobban élvezted? Mi tette olyan jóvá?

Próbáljatok meg empátiával és ítélkezésmentesen beszélgetni egymással, amikor felteszitek egymásnak ezeket a kérdéseket. Mindenki szereti, ha látva, meghallgatva érzi magát, a kérdésfeltevés műfaja pedig kifejezetten alkalmas erre. Néha egypár kérdés és egy kevés egymásnak szentelt idő is sokat tud számítani. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra