A 40 az új 20: már feltölthető a felsőoktatási jelentkezés, pályamódosítóknak is

GettyImages-899285140
Molnár-Zolnay Fruzsina

2022. február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatás szeptemberben induló alap- és mesterképzéseire. Hat helyet jelölhetnek meg az E-felvételi rendszerben a tanulni vágyó érettségizők és felnőttek is, ugyanis sosem késő váltani! Mutatunk pár hírességet, akik mertek és nyertek.

2021. december vége óta van lehetősége az érettségi előtt és után (!) álló tovább tanulni vágyóknak, alap- és mesterképzés mellett, felsőoktatási szakképzésre jelentkezniük. A felvételi eljárásról, a pontszámítás rejtelmeiről és egyéb fontos tudnivalókról minden részletet megtalálnak az érdeklődők a felvi.hu oldalán.

A legfontosabb, észben tartandó információk:

  • a jelentkezés leadási határideje 2022. február 15. éjfél
  • összesen hat képzés jelölhető meg, ebből három ingyenesen
  • mind a hat képzés állami ösztöndíjas, és önköltségi formája is jelölhető
  • soha nem késő belevágni

 

Latinovits Zoltán, a posztumusz Kossuth-díjjal kitüntetett egykori színművész legenda ifjú éveiben az uralkodó irányzat nyomására először asztalostanonc, majd hídépítő munkás lett. 1956-ban, miközben ígéretes vitorlásversenyző és NB1-es kosárlabdázó volt, vörös diplomával végzett építészmérnökként a Budapesti Műszaki Egyetemen. Azóta számos színpadi és filmvásznon nyújtott 

bámulatos alakításai nyomán és páratlan tehetségének hála, csak úgy emlegetik: a színészkirály.

Szintén mérnöki diplomával indult Jordán Tamás, a Nemzet Színésze címet viselő színművész, rendező, főiskolai docens karrierje is. Latinovits után éppen egy évtizeddel,

1966-ban szerezte földmérő mérnöki diplomáját

az érdemes művész, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja.

Vikidál Gyula, akinek hangjában és játékában olyan klasszikus előadások alkalmával gyönyörködhettünk, mint az István, a király, Az Operaház fantomja vagy A nyomorultak,

karosszérialakatosként kezdte meg felnőtt életét,

a sikert és országos ismertséget hozó pályamódosítás csak ezután találta meg.

Marcello Mastroiannit, az olasz színészlegendát, édesanyja vasutasnak szánta, mégis fiatal éveiben könyvelőként dolgozott. Szerény fizetése és beteg édesapjának támogatása nem engedte számára, hogy hódoljon kedvenc szenvedélyének, az irodalomnak, a színháznak és a mozinak. Bátorságának köszönheti, hogy belevágott az ismeretlenbe, és álmait megvalósította. 1963-ban már a legjobb férfi színésznek járó Golden Globe-díj büszke tulajdonosának mondhatta magát a Válás olasz módra című vígjátékban nyújtott alakításáért. 

Halála előtt 3 évvel, 1993-ban tiszteletbeli César-díjjal ismerték el tehetségét

De ha sikeres felnőttkori pályamódosításra, új karrierépítésére, ismeretlen területen való kihívások leküzdésére és önmagunk kipróbálására keresünk tökéletes példát, akkor nem mehetünk el a Terminátor példaértékű megújulási képessége mellett.

Schwarzenegger, a politikus szerepében
Schwarzenegger, a politikus szerepébenAndreas Rentz / Getty Images Hungary

Arnold Schwarzeneggermielőtt barbár, terminátor vagy ovizsaru lett belőle, fantasztikus adottságokkal megáldott testépítő bajnok volt: hétszeresen a Mr. Olympia és ötszörösen a Mr. Universe cím viselője. Idomainak felfedezése után sorra jöttek a testre szabott (!) szerepek és a hírnév, immár nem mint sportikon, hanem mint színész. De neki ez sem volt elég.

Ő aztán az igazi megtestesítője annak, hogy sosem késő valami új fába vágni a fejszét.

2003 és 2011 között Kalifornia 38. kormányzójaként is beírta magát az emberek emlékezetébe. Sikeresnek ugyan jóindulattal sem mondható politikai karrierjét önként hagyta hátra, de a bátorság és lendület, amellyel újabb és újabb céljai felé indult, feltétlenül példaértékű.

Oszd meg másokkal is!
Mustra