Tornóczky Anita: Sírva könyörgök, ne fogadjon be senki karácsonykor kutyát!

DSC2510

Rendületlenül menetel a Konyhafőnök VIP-ben Tornóczky Anita, az egykori modell, producer, aki jó 10 éve hagyott fel a műsorvezetéssel. Új szenvedélye az állatmentés, az Állatvédőrség szóvivőjeként dolgozik, állatmentő akciókat szervez, de kutyatrénerként is egyre ismertebb és elismertebb szakember. Jelenleg hat kutyával lavírozik az életben, de számuk bármikor nőhet, mert előfordul, hogy lábadozó vagy terápiában lévő kutyákat ideiglenesen magához vesz.

Mi a reggeli rutinod kutyatartóként? 

Mindennap hajnalban kelek, 4 órakor, akkor megetetem a kutyákat és visszafekszem, ahogy ők is visszafekszenek. Az öreg kutyám, aki tavaly 19 évesen halt meg, korán kelt, mindenkit felvert, így ez a rituálé velünk maradt azóta is, hogy ő már nincs közöttünk. De nem is bánom, mert ilyenkor még alszanak legalább három órát, így megelőzhető a gyomorcsavarodás veszélye. Három óra emésztés és pihenő után a játék már nem életveszélyes fenyegetettség, így amikor újra felkelünk, kiengedem őket, és mehet az őrült játék.

Hány kutyád van jelenleg?

Hat. Az alapfalkát Berta és Vöri alkotta. Utóbbi, a szálkás tacskó-jagd terrier keverék 19 évet élt, előbbi egy rendőrségi alomból leselejtezett német juhász volt. Az anyukája nem akarta szoptatni, el akarták altatni, majd egy ismerősöm elhozta, hogy felnevelje Domonyvölgyben. Ide viszont én jártam rendszeresen, itt tartottam ugyanis a lovaimat, Berta mellém szegődött, mindenhova követett, engem választott, így lett végül az enyém. Vörike, a párom szálkás tacskó-jagd terrierje volt, a szakítás után nála maradt a két ló, nálam meg a két kutya, így osztottuk meg a családot.

DSC2587
Kaszás Tamás / Index

Karácsony a kutya-örökbefogadások csúcsidőszaka, ehhez a jelenséghez hogy állsz?

Sírva könyörgök, ne fogadjon be senki karácsonykor kutyát! Sokan úgy gondolják, most lesz egyben két hetünk, mikor, ha nem most? Ezzel az a baj, hogy a kutya azt szokja meg, hogy mindenki otthon van, mindig van vele valaki, majd január 3-án egyszer csak rácsapjuk az ajtót. Ezt nem fogja érteni, szeparációs szorongása lesz, aminek az lesz a vége, hogy fogjuk és visszavisszük, mert a szomszédok feljelentenek, amiért reggeltől estig üvölt. 

A másik tévképzet, hogy ha alomból választunk, azt a kutyát kell örökbe fogadni, amelyik odasétál hozzád? Erről mit gondolsz?

Sok rossz kutya–gazda párosítást látok. Ne úgy válasszunk kutyát, ahogy a nők autót: szín alapján. Vegyünk például egy weimari vizslát, ami szép, de munkakutya, úgy fizikailag, mint mentálisan roppant nehéz lefárasztani, ezért nagy kihívás elé állítja azt, aki tapasztalat hiányában ilyet választ. A másik, meg, amit mondasz, hogy „őt hoztam el, hiszen kiválasztott”. Dehogyis! Átgázolt mindenkin, az összes testvére fején átgyalogolt, tehát ő a legdominánsabb az alomban, és valószínűleg ez az egész életében így lesz. A domináns kutya, ha rossz kezekbe kerül, mondjuk gyerekpótléknak egy családba, sok keserűséget okozhat. Gyenge kézben és képzés hiányában nem nagyon van kilátás egy nyugodt, örömteli sétára, ugyanis a séta a kutyának is feszültség lesz, mert lépten-nyomon meg akarja oltalmazni a gazdáját, a gazdának pedig azért, mert minden pillanatban meg akarja védeni a kutyáját.

Nem mindenkinek való kutya. Ezt osztod?

Maximálisan, ahogy gyerek sem, mégis mindenki szül, pedig ezt fel kéne tudni mérni. Ki alkalmas ilyesmire, és ki nem.

Te már felmérted?

A kutyáknál kiderült, hogy alkalmas vagyok a gondoskodásra, mi több, gyereket is tervezünk. 5 éve elváltam, 3 és fél éve lett egy párom, aki folyton ingázott Budapest és London között. Most kerültünk egy háztartásba, úgy értem, a hét hét napján, mert a pandémia miatt felhagyott az ide-oda repüléssel. Amíg a héten négy napot távol volt, az sem gyermekvállalás, se gyermeknevelés tekintetében nem egy kedvező megoldás.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg videós változatban vagy podcast formájában. Az adásban szó kerül még a Konyhafőnök VIP-ről, és Tornóczky Anita nevelőapjáról, Medgyessy Péterről, egykori miniszterelnökünkről is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra