Kiderült, miért imádja az agyunk a sütőtökpite fűszereinek illatát

GettyImages-dv1772068

Most, hogy már a kávézókban is megjelent a pumpkin spice latte, a piacon pedig ott vigyorog ránk a sokféle csodás tök, itt az ideje, hogy megismerkedjünk a sütőtökös pitével, és egyúttal megtudjuk, hogy mi az a pumpkin spice. Ha pedig már ezt is jól bemagoltuk, a szakértő arra is választ ad, vajon mért imádjuk a tökpite és mézeskalács fűszereinek illatát szinte lebeszélhetetlenül.

Aki úgy véli, hogy a pumpkin spice erősen hasonlít a mi békebeli mézeskalácsfűszerünkre, az egyáltalán nem téved sokat, ám a tökfűszer sokszor mégis más egy kicsit, mert a furfangos gyártók, különösen a tengerentúlon, egyéb ismerős aromákkal is gazdagítják. Van benne fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom és citromhéj, nagyjából ennyi, és valóban nagyon finom lesz tőle a latte, ahogy a pite is. Akkor sem követsz el nagy hibát, ha almás pitébe teszed, de házi chutney-ban is remek lesz télen.

Miért vágyunk bármire, ha tökfűszer van benne?

A szakértők szerint a sütőtök fűszerezése magában foglal némi „hihetetlen kémiát”, amely nosztalgikus aromát és kellemes érzést kelt az emberben. 

„Az ízük olyan, mint a meleg takaró megnyugtató érzése”

– mondta Joanna Wheeler Johnson, georgiai pszichológus.

„Valójában nem az íz, hanem az illat, amit szeretünk” – tette hozzá Chelsea Henshaw Mississippiből. „Mindig veszek legalább egy tökfűszeres lattét az őszi időjárás kezdetén. Aztán eszembe jut, hogy valójában nem is szeretem a szuperédes ízt, mégis megiszom, mert jólesnek ezek a téli aromák.

A sütőtökfűszeres őrület lassan 20 éves, és a kezdetektől fogva gyors ütemben nő a népszerűsége. 2003-ban a Starbucks bemutatta híres, fűszeres tejeskávéját, amely mára saját ellenőrzött Instagram- és Twitter-fiókkal rendelkezik.

„Akkor még senki sem tudta, mi lesz belőle”

– mondta Peter Dukes, a Starbucks termékmenedzsere, aki a sütőtökfűszeres tejeskávé fejlesztését vezette. „Egy idő után már önálló életet élt” – fűzte hozzá.

Mielőtt a kávéházkonszern bemutatta híres őszi remekét, a szezonális illatot elsősorban gyertyákhoz és otthoni illatosítókhoz használták. Mára azonban a sütőtökfűszeres ízesítők szinte minden ételtípusban megtalálhatók, a reggelire szánt gabonapelyhektől a kekszekig, a palacsintakeveréken át a fehérjeszeletekig.

GettyImages-1027896032
Tökpitében a legtökéletesebb LauriPatterson / Getty Images Hungary

Ha valaki úgy gondolja, hogy ez a tökfűszeres őrület a jól végzett marketing kiváló példája, akkor igaza lehet, részben azért szeretjük, mert menő és jó a reklámja.

De van néhány tudományos érv is, amely megmagyarázza, miért kezdtük el mi is fogyasztani latte és pite formájában, ahogy világszerte mások is.

A sütőtök fűszereinek tudománya

A sütőtök-fűszerkeverékekben jellemzően fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg vagy szegfűbors kombinációja van – kezdte dr. Kantha Shelke, az Élelmiszer-technológiai Intézet élelmiszer-tudományi kommunikátora és a marylandi Johns Hopkins Egyetem adjunktusa.

„A fűszerek önmagukban nem mindig hozzák létre a tökfűszeres latte varázslatát”

– folytatta egy meglepő állítással Shelke. 

„A közkedvelt és már-már addiktív íz és aroma csak akkor alakul ki, ha ezeket a fűszereket sütőtökkel, tejszínnel, vajjal és cukorral főzzük vagy sütjük. Ezt az ízkombinációt reprodukálták a cégek, így alakult ki a népszerű sütőtökfűszeres latte aromája. A közhiedelemmel ellentétben a fűszertermékek nem tartalmaznak sütőtököt, csak ezeket a fűszereket és aromákat.

Ennek az egésznek érzelmi oldala is van”

– folytatta Shelke.

A cégek tudják, hogy az emberek szívesen fizetnek a kényelemért és a nosztalgiáért, és örömmel szállítják azt nekik tökfűszeres áruk formájában.

„Az emberi agy ügyesen képes azonosítani az aromákat abból a szempontból, hogy mikor találkoztak velük utoljára. A nyugati kultúrában a sütőtökös pite mézeskalácsos, kellemes illata azonnal elrepíti az embereket a meleg és barátságos időkbe, vagyis sokakban nosztalgikus érzést kelt” – magyarázta Shelke a további okokat.

Kristen Hovet vancouveri tudományos újságíró szerint a sütőtök fűszerének kisebb függőséget okozó természete egy biológiai reakcióhoz is kapcsolódik, amikor ezeket az ételeket fogyasztjuk.

Kiemelte: jó eséllyel arra is reagál a testünk, hogy a sütőtökfűszeres termékek számos egészséges összetevőt tartalmaznak.

GettyImages-1352146444
Tejeskávéban is finom Stefano Madrigali / Getty Images Hungary

Az értágító hatás és az emlékek felidézése vezetnek minket a tökfűszeres ételekhez-italokhoz

„Ez a négy alapvető tökfűszer-összetevő egyrészt melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, másrészt fokozza a keringést”

– mondta korábban Hovet egy interjúban.

„Ez tökéletes hidegebb időben, amikor a keringésünk lelassul. A csökkent oxigénáramlás miatt fáradtnak és letargikusnak érezheti magát az ember, de egy sütőtökfűszeres latte vagy más, tökfűszeres ízű étel vagy ital elfogyasztása után az ereink kitágulnak, melegebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat” – sorolta tovább rajongásunk tudat alatti okait. 

Ez az örömérzet, valamint az ízek által felidézett emlékek késztetnek bennünket, hogy keressük a találkozást a tökfűszeres italokkal és ételekkel – tette hozzá Shelke.

„A szezonalitás segít. A keverék meleg, nosztalgikus aromái megnyugtató érzéseket hoznak magukkal a hűvösebb időben”

– hangsúlyozta Shelke.

„A chai is nagyon jó ötlet lenne kávé helyett, mivel ez egy fekete tea, amelyet szintén ízesíthetnénk a sütőtök fűszereivel” – mondta Hovet. A kardamom amellett, hogy melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, kiválóan alkalmas a gázképződés és a puffadás enyhítésére. Látható, hogy ezeknek a keverékeknek sok közös vonása van. Melegítenek, fokozzák a keringést, és segítik az emésztést, nem csoda, hogy imádjuk felhasználni a téli napokon” – folytatta.

Shelke hozzáteszi, hogy a közel-keleti baklava fűszerkeveréke és a rizspudingok fahéjas-szerecsendiós keveréke ugyanolyan intenzív érzelmeket válthat ki, mint a sütőtök fűszerei.

„A kissé égett cukor karamelles jegyei sokak számára megnyugtatóak lehetnek, mert szintén a gyerekkorra emlékezteti őket, és az anyukájukra, aki a süteményt készítette”

– tette hozzá Shelke.

„A cukrot hevítve rengeteg aromás vegyület keletkezik, amelyek a sütiken túl számos élményen át tudják vinni az embereket” – zárta érveinek sorát a szakember. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek