Nehezebben fog az agyad, mint régen? Ez a 4 tipp segíthet

Az öregedés a gondolkodáshoz, koncentrációhoz és memóriához kapcsolódó készségeink fokozatos változásához vezethet. Gyakran előfordul, hogy egy idő után nehezebben tudunk összpontosítani, vagy kevésbé maradnak meg bizonyos információk.

A memóriagondok általában 65 év felett jelentkeznek, de a kezdeti tünetek olykor már 40 éves kortól észlelhetők. Ennél korábbi panaszok jelentkezése esetén mindenképp érdemes felkutatni a probléma gyökerét.

A Harvard professzorai négy módszert ajánlanak, amik segíthetnek a nehéz helyzetekben.

  1. Amikor valakivel beszélgetsz, csak az illetőre figyelj. Ha úgy érzed, valamit nem jól értettél, bátran kérdezz vissza. Ha kell, kérd meg, hogy ismételje meg, amit mondott, vagy beszéljen lassabban.
  2. Ha fontos dolgokról beszélgettek, egyfajta összegzésként fogalmazd meg újra az elhangzottakat. Ez különösen hasznos lehet olyan esetekben, amikor például találkozót beszéltek meg, ezzel a módszerrel pedig biztos lehetsz az időpontban és a helyszínben is.
  3. Ha azt tapasztalod, hogy könnyen elterelődik a figyelmed a beszélgetésről, sokat segíthet egy nyugodt környezet. Ha telefonon beszéltek, ne legyen bekapcsolva a tévé, ha találkoztok, próbáljatok csendes helyszínt keresni.
  4. Segíthet a helyzetre összpontosítani, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozol. Törekedj arra, hogy ne kelljen megszakítani a tevékenységedet. Ha valaki telefonon keres, miközben olvasol vagy dolgozol, kérdezd meg, hogy várhat-e a dolog, amíg befejezed, amit épp csinálsz. Ha teheted, tedd félre a telefonodat, az üzeneteid megvárnak, amíg végzel a dolgoddal.
Ne várd meg, amíg komoly lesz a probléma
Ne várd meg, amíg komoly lesz a problémaFotó: NickyLloyd / Getty Images Hungary

Ha úgy érzed, a memóriaromlás nehezíti a mindennapjaidat, olyan dolgokat felejtesz el, amik korábban nem okoztak problémát, mindenképp fordulj orvoshoz. A megfelelő kezeléshez ugyanis elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.