A szemünk tikkelése fontos problémára hívhatja fel a figyelmet

GettyImages-1171731940

Manapság a számítógépek, az erős mesterséges fények, de még a pollenek és a káros sugarak is folyamatosan terhelik a szemet, ezért egyre többeket érint a látásromlás. De vajon a látszólag teljesen véletlenszerűen felbukkanó tikk is ezeknek köszönhető?

Ahhoz, hogy a szemünk kifogástalanul működjön, és ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben is, számos vitamin és ásványi anyag segítségül hívható a mindennapokban – a leghatásosabb és legolcsóbb ezeket természetes formában bevinni a szervezetbe, az étkezéssel. 

De valóban a szem problémája egyáltalán az, ha időnként tikkeket tapasztalsz?

5 ok, amiért rángatózhat a szemed 

A szemrángás, más néven myokymia rendkívül gyakori, és általában nem ad okot aggodalomra. A gyakori okok közé tartozik a stressz, a „számítógépes látás” szindróma, a szemszárazság és a fáradtság. Azonban minden érintettnek orvoshoz kell fordulnia, ha a rángatózás néhány hétnél tovább tart, vagy mindkét szemet érinti.

Amikor úgy érzed, hogy rángatózik a szemed, általában az egyik szemhéjad görcsöl. Pontosabban, az orbicularis oculi izmok, amelyek a szemhéjak nyitásáért és zárásáért felelősek, önkéntelenül görcsösek lehetnek, és a felső vagy az alsó szemhéj megrándulását okozhatják.

A szemrángásnak nincs egyetlen oka, és sok különböző tényező játszhat szerepet. Íme öt gyakori kiváltó ok és azok kezelése. 

1. Tápanyaghiány

A rossz táplálkozás vagy a kulcsfontosságú tápanyagok elégtelen szintje szemhéjrángáshoz vezethet. A magnéziumhiányról azt állítják, hogy myokymiát okoz, emelte ki korábban a témában Liza M. Cohen szemészeti adjunktus.

Az egyéb hiányosságok, amelyek szemrángást okozhatnak, a következők:

 • Túl sok vagy túl kevés kalcium van a szervezetben.
 • B12-vitamin-hiány.
 • D-vitamin-hiány.
 • Alacsony foszfátszint.

Mindazonáltal további kutatásra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük, miért vezethetnek ezek a hiányosságok szemrángáshoz.

Természetesen az, hogy az ember épp milyen tápanyag-elégtelenségben vagy -hiányban szenved, végső soron meghatározza a tüneteit – íme a leggyakoribbak:

 • Fáradtság.
 • Étvágytalanság.
 • Székrekedés.
 • Gyengeség.
 • Izomgörcsök.

Hogyan kell kezelni? Fogyassz kiegyensúlyozott étrendet gyümölcsökből, zöldségekből, teljes kiőrlésű gabonákból, sovány húsokból és hüvelyesekből, amelyek mind gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban. A mediterrán diéta, amely a Földközi-tenger menti országokban élő emberek által hagyományosan fogyasztott élelmiszerekre összpontosít, általában a táplálkozáskutatás aranystandardjának számít, mivel megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, és meghosszabbítja az élettartamot.

2. Fáradtság

A fáradtság a szemhéjrángást is kiválthatja, ezért fontos megérteni, hogyan okozhatják különböző életmódbeli tényezők, mint például:

 • Alváshiány
 • A fizikai aktivitás hiánya.
 • Túlzott testmozgás.
 • Alkohol- vagy drogfogyasztás.
 • Gyógyszerek, például antihisztaminok vagy köhögés elleni szerek.

Hogyan kell kezelni: „A több alvás enyhítheti a rángásokat” – árulta el Cohen a nem is annyira nehezen kitalálható orvosságot.

Néhány módszer, amely segíthet a fáradtság csökkentésében, többek között a megfelelő alváshigiénia gyakorlása, az alkohol- és kábítószer-fogyasztás kerülése, valamint a heti legalább 150 perces testmozgás és egy teljes nap pihenés a felépüléshez.

Helló!
Helló!Alan Tunnicliffe Photography / Getty Images Hungary

3. „Számítógépes látás”-szindróma

Igen, létezik ilyen. A „számítógépes látás” szindróma a szem kellemetlen érzésére vagy látási problémáira utal, ha hosszabb ideig nézünk digitális képernyőket, például számítógépeket, táblagépeket és okostelefonokat. A hosszan tartó számítógép-használat a szem megerőltetéséhez vezethet, ami szemhéjrángást válthat ki. 

Hogyan kell kezelni? Ha valaki órákat tölt a képernyőt bámulva, fontos, hogy 20-30 percenként szünetet tartson, és a távolba nézzen a szünetekben. A szemizmok akkor dolgoznak a legerősebben, ha közeli tárgyakra fókuszálnak, így a digitális képernyők hosszú távú nézése fáradtságot és megerőltetést okozhat a szemekben. A távolba tekintés segít, mert a szemizmok szünetet tartanak a közeli tárgyakra fókuszálástól.

4. Stressz

A stressz a szemhéjrángást is kiválthatja.

„Tapasztalataim és az irodalom szerint a [szemhéjrángás] előfordulásai a stresszes időszakokhoz kapcsolódnak, és számos környezeti tényező, például alkohol, túlzott koffein, stimulánsok stb. súlyosbítják” – mondja Roger E. Turbin szemészprofesszor.

Hogyan kell kezelni? A stresszel való megküzdés enyhítheti a rángásokat. A stresszes helyzeteket nem mindig könnyű kezelni vagy megoldani, de a különféle stratégiák, például a testmozgás, a tudatosság és a meditáció segíthet enyhíteni az érzelmi vagy fizikai feszültség érzését.

5. Szemszárazság

A szemszárazság olyan állapot, amikor a könnyek nem biztosítják a megfelelő nedvességet a szem számára. Ezt a következők bármelyike okozhatja:

 • Az öregedés miatti könnytermelés csökkenése.
 • Fokozott könnypárolgás allergia miatt.
 • A ritkábban pislogás, például olvasás vagy vezetés közben.

Cohen szerint a szemszárazság a szem megerőltetését és fokozott pislogását okozhatja, ez pedig szemrángáshoz vezethet. Ha fennáll a szem vörössége, homályos látás, fényérzékenység, égő vagy karcos érzés a szemben, akkor erről lehet szó. 

Hogyan kell kezelni: használj műkönnyet, az általában megoldja a hasonló problémákat.

Nem biztos, hogy veszélyes, de érdemes utánajárnod az okainak
Nem biztos, hogy veszélyes, de érdemes utánajárnod az okainakstock_colors / Getty Images Hungary

„Fontos megerősíteni, hogy a myokymia egy valóban elszigetelt szemhéjprobléma, és nem neurológiai állapot, gyógyszeres kezelés vagy valami más tünete” – mondja a szakember.

Íme néhány olyan egészségügyi állapot, amikor szemhéjrángás léphet fel, és érdemes időpontot egyeztetned egy orvossal a személyre szabottabb kezelés érdekében:

Jóindulatú esszenciális blepharospasmus: Az állapot fokozott vagy gyakoribb pislogással kezdődik. Mindkét szem önkéntelenül a normálisnál sokkal gyakrabban csukódik be, ami befolyásolhatja az olvasási és biztonságos vezetési képességet. Előfordulhat, hogy végül görcsökké fejlődik, amelyek megnehezítik a szem nyitva tartását, és arra kényszerítik a szemhéjakat, hogy zárva maradjanak. Súlyos esetekben a tartós szemzárás több óráig is eltarthat.

Meige-szindróma: A Meige-szindróma egy idegrendszeri rendellenesség, amelyben a szemet, az állkapcsot, a nyelvet és az arc alsó részét mozgató izmok gyakori, akaratlan görcsei jelentkeznek.

Félarc-görcs: „A félarc-görcs az, amikor az arc egyik oldalán lévő izmok önkéntelenül összehúzódnak, beleértve a szemhéjat is” – mondja Cohen. Ez az idegrendszeri rendellenesség az arc mindkét oldalát érintheti, de nem mindkét oldalt egyszerre.

Fertőzések: „Bizonyos fertőzések, mint a tetanusz, a botulizmus vagy a Lyme-kór, akaratlan összehúzódásokat vagy hirtelen gyengeséget okozhatnak az arcizmokban” – avat be Turbin. 

Egyéb agyi és idegrendszeri betegségek: Bell-bénulás, sclerosis multiplex és dystonia szintén okozhat szemhéjrángást, de gyakran más tünetekkel is jár, mint például az arc zsibbadása vagy részleges vagy teljes látásvesztés.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra