Így segíti a tetoválás a trauma utáni gyógyulást

GettyImages-538903058

Míg a tetoválások okai ugyanolyan változatosak, mint maguk az emberek, akik a minták viselése mellett döntenek, vannak bizonyos körülmények, amik vissza-visszaköszönnek a döntés meghozatalakor. Ilyen például egy traumatikus esemény megélése.

Suzanne B. Phillips pszichológus szerint a tetováltatás, annak oka, a minta kiválasztása és maga a varrás is több szempont alapján összefüggésbe hozható a trauma utáni gyógyulással.

#1 Emlékezés és gyász

Nem minden veszteség traumatikus, de minden trauma valamilyen veszteséggel jár. A traumából történő felépülés során magunkévá kell tennünk a veszteséget, helyet kell találnunk ennek az életünkben. Sokan egy tetoválás formájában viselik magukon a múlt eseményeit, így amellett, hogy fizikailag is eggyé válnak a történtekkel, biztos, hogy mindig emlékezni fognak rá.

#2 Gyógyulás

Bármilyen jellegű is az átélt trauma, biztos, hogy a fizikai egészségünk is megszenvedi azt. A tetoválás a test első védelmi vonalától, a bőrtől indul, és egyfajta vászonként használja azt, hogy tanúskodjon a testen vagy a lelken szerzett sérülésről. 

Éppen ezért a bőr regenerálódása gyakran nemcsak fizikailag, de mentálisan is segíti a gyógyulást.

#3 Újjászületés

A testmódosítás különböző formái egyesek számára, bár fizikai fájdalommal járnak, az átalakulás végére egy új én születik – akár képekben, akár szavakban jelenik meg a változás. A tetoválás is ilyen, az új én vizuálisan határolódik el a régitől.

#4 Láthatóság

Sokan a tetoválás által adott élményt használják arra, hogy beszélni kezdjenek az őket ért traumáról. A környezet, a művésszel való kapcsolat, sőt a fájdalom is teret enged annak, hogy az ember önreflexiót gyakoroljon vagy láthatóvá tegye az őt ért traumát.

#5 Szégyen felülírása

A tetoválással láthatóvá válik a trauma, ez pedig segít felülírni az áldozattá válással gyakran összefüggő szégyent. Ez sokszor teljesen egyértelműen, a hegek eltakarásában, átalakításában nyilvánul meg, máskor viszont kevésbé nyilvánvaló mintákban.

#6 Kapcsolatteremtés

A traumatikus események megállítják az időt és kiszakítják az embert a környezetéből. A tetoválás gyógyító erejének egyik fontos szempontja, függetlenül attól, hogy egy szerettünkre emlékezünk, a túlélésünkről tanúskodik vagy a változásban segít, hogy segít kapcsolatot teremteni önmagunkkal, másokkal és a gyógyulást követő életünkkel.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra