Furcsa dolog történt azokkal a cukorbeteg férfiakkal, akik tesztoszteroninjekciókat kaptak

GettyImages-492389138

A legfőbb férfi nemi hormon a tesztoszteron, ám valójában a nőknél is termelődik egy bizonyos mennyiségben. Férfiaknál elsősorban a herék termelik, és befolyásolja többek között a megjelenést, a szexuális fejlődést, serkenti a spermiumok termelését, valamint hatást gyakorol a nemi vágyra, vagyis a libidóra. Mindezeken kívül az izom- és csonttömeg építésében is fontos szerepet játszik, és most már azt is tudjuk, hogy célzottan csak úgy használható, ha tisztában vagyunk vele, hogy jó néhány érdekes mellékhatást hoz magával.

A tesztoszteron olyan androgén anabolikus hormon, amelyet a férfiak szervezete a herékben, a nők szervezete a petefészekben, valamint egy minimális mennyiséget a mellékvesékben termel. A tesztoszteronnak két fő funkciója van az emberi testben: hozzájárul a férfi nemi szervek, valamint a másodlagos nemi jellegek kialakulásához (a nőknél is), emellett pedig megkönnyíti az izomnövekedést, valamint a csontok fejlődését és karbantartását. 

A tesztoszteron tehát komoly befolyást gyakorol a másodlagos nemi jellegekre, a nemzőképességre, izomzatra, viselkedésre. Alacsony szintje így ezekben komoly problémákat okozhat, ezért bizonyos tünetek esetén érdemes tesztoszteronhiányra gyanakodni. A tesztoszteron termelése a kor előrehaladtával csökken, a legmagasabb szintjét serdülőkorban és fiatal felnőttkorban éri el.

Hiánya ezekben az állapotokban fokozott lehet:

 • cukorbetegség,
 • hipofízis zavara,
 • mellékvese enzimzavara,
 • kemoterápia,
 • szteroidok, gyógyszerek mellékhatása,
 • metabolikus szindróma,
 • stressz,
 • idősebb kor.

A tesztoszteroninjekciók javítják a cukorbeteg férfiak életminőségét és libidóját

Egy 65, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfi részvételével végzett randomizált klinikai vizsgálat azt találta, hogy a tesztoszteroninjekciók javíthatják libidójukat. A tanulmány vezető szerzője szerint a most rögzített eredmények voltak az elsők, amelyek a tesztoszteronhoz kötődően javulást mutattak egy randomizált, kontrollos vizsgálatban. 

A tesztoszteroninjekció nem várt eredményeket hozott
A tesztoszteroninjekció nem várt eredményeket hozottJena Ardell / Getty Images Hungary

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiaknál kétszer akkora a kockázata az alacsony tesztoszteronszintnek, mint a nem cukorbeteg férfiak esetében. A kis vizsgálat szerint a tesztoszteroninjekciók nagymértékben javították a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiak szexuális életét és életminőségét.

Hogyan zajlott a vizsgálat?

A kutatók véletlenszerűen felosztottak egy 65, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő férfiból álló csoportot egy kontrollcsoportra és egy olyanra, amely tesztoszteroninjekciót kapott. A férfiak 12 hetente kaptak tesztoszteront vagy placebót. 

Hat hónap elteltével a tesztoszteroninjekciót kapó férfiak életminőségük javulásáról számoltak be. 

Sok előnyös mellékhatása is akad
Sok előnyös mellékhatása is akadMikolette / Getty Images Hungary

A kísérlet következő szakaszában a tanulmány kutatói mind a 65 résztvevőnek tesztoszteroninjekciót adtak további hat hónapig. A férfiak a libidó és az érzelmi jólét, valamint a fizikai egészség javulását jelentették a vizsgálati időszak végén.

Dr. Preethi Mohan Rao, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy az eredmények az elsők, amelyek jelentős javulást mutattak tesztoszteronpótlás esetén, hasonló állapot mellett.

„Az eredmény örvendetes hír a cukorbeteg és hipogonadizmusban szenvedő férfiak számára, mivel gyakran rossz az általános életminőségük”

– mondta Rao, aki Atlantában, az Endokrin Társaság éves találkozóján mutatta be kutatását.

A 2-es típusú cukorbetegség akkor fordul elő, ha a szervezet nem tudja megfelelően használni az inzulin hormont, amely segít az élelmiszerből származó cukrot energiává alakítani. Az American Diabetes Association szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vagy túlsúlyos férfiaknál kétszer nagyobb a kockázata az alacsony tesztoszteronszintnek, mint a nem cukorbeteg férfiaknál, amely állapot végső soron csökkenti a nemi vágyat.

Bár a vizsgálatok azt mutatják, hogy a tesztoszteroninjekciók növelhetik a libidót, és csökkenthetik a test zsírtömegét, ugyanakkor emelkedik általuk a vérrögképződés és a szélütés kockázata, és súlyosabb fejfájásos panaszok észlelhetők – áll a korábbi kutatásokban.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra