7 meglepő tény az izzadságról, amit érdemes tudnod

GettyImages-77146289
Berényi Bianka

Az izzadás sokszor kellemetlen tüneteiért nem túlzottan rajongunk, az előnyeivel viszont jó, ha tisztában vagyunk. Alapvetően az egészségünkre is kedvező hatással bír, illetve jelzésként is funkcionálhat a testünkről, ha valami baj van.

Számtalan okból izzadhatsz. A legtöbbször sportolás, tánc, szex vagy egyéb fizikai aktivitás váltja ki, vagy éppen a nyári hőség okolható a kellemetlen izzadságfoltkért. Izzadni azonban természetes dolog, hisz a testünkből felszabaduló hőnek el kell párolognia valahol. Most új oldaláról fogjuk meg a témát, és néhány meglepő tényt hoztunk neked a verejtékezésről, hogy ha legközelebb izzadsz, ne csak a kellemetlen oldalát lásd a dolognak.

Tudtad, hogy magának az izzadságnak nincs is szaga? 

Az izzadság az ekkrin és apokrin verejtékmirigyekben termelődik. Bár maga az izzadság nem is büdös, ám amikor a többek között a külső nemi szerveken és a hónaljban található apokrin mirigyekből származó izzadság a bőrön lévő baktériumokkal keveredik, az már kellemetlen szagot produkálhat. 

Izzadni többségében kellemetlenséggel jár
Izzadni többségében kellemetlenséggel jármoodboard / Getty Images Hungary

Az izzadás fogyaszt?

Az, hogy ki mennyit izzad, egyénenként eltérő lehet.

Egy kiadós edzés közben nagy valószínűséggel sokat izzadtál, de az is lehet, hogy ennek oka inkább a meleg, és a tested így próbálja csökkenteni a hőmérsékletét. A bikram jóga remek példa erre. A jógázók sokáig azt állították, hogy egyetlen izzasztó edzéssel akár 1000 kalóriát is elégettek alkalmanként, de kutatások kimutatták, hogy ez csupán mítosz. Egy ilyen bikram edzés sokkal inkább 300 kalória elégetését eredményezi, ami nagyjából egyórányi gyors gyaloglásnak felel meg. A bikram intenzív izzasztó élménye tehát inkább abból adódik, hogy a tested megpróbál alkalmazkodni a forró hőmérsékletű helyiséghez.

Az izzadságban vizelet is van?

Az izzadság nagyrészt vízből áll, de ha nyaltad már meg valaha az izzadt karod, talán érezhetted, hogy a sós íz mellett kissé édeskés aromával is rendelkezik. 

Ennek oka nem más, mint az a meglepő tény, hogy bár az izzadság 99%-ban víz, tartalmaz némi vizeletet is,

ugyanis a maradék 1% alkotói az ammónia, a tejsav, a C-vitamin, a húgysav és a karbamid, tehát izzadságunk 1%-a a vizelet fő összetevőinek kombinációjából áll.

Izzasztó italok

Talán már észrevetted, hogy amikor megiszol néhány csésze kávét, a szokásosnál is jobban izzadsz. Ennek oka, hogy a koffein fokozza az izzadást, így amikor olyan helyzet előtt állsz, ahol nem tanácsos erősen izzadni, lehetőleg mellőzd a kávé, a tea vagy az energiaitalok fogyasztását. 

Éjszakai izzadás

Ebben az esetben érdemes különbséget tenni a női és a férfiizzadás közt, hiszen az okok eltérőek lehetnek a két nemnél. Ha egy férfi izzad éjszaka – a nyilvánvaló okoktól eltekintve –, az leginkább az alacsony tesztoszteronszint jele lehet, amit kísérhet depresszió, fáradtság és akár merevedési zavar is. De utalhat stresszre, szorongásra vagy alvási apnoéra is. Ezzel szemben, ha egy nő izzad éjszaka, az a menopauza egyik tüneteként jelentkezhet az ösztrogénvesztés miatt, de szintúgy stresszre is utalhat. Mindenesetre, ha nincs 30 fok a szobában, de mégis feltűnően erősen izzadtan ébredsz fel az éjszaka közepén, érdemes lehet az orvossal konzultálni erről. 

Megint a pattanások

Az ember azt hinné, tinikora után végre fellélegezhet, és örökre búcsút mondhat a pattanásoknak. Ám ez sajnos nem így van. Nagy fokú izzadás esetén ugyanis a bőr felszíne kipattoghat, hogy az ún. „izzadságpattanásoknak” adjon otthont. Ennek oka az izzadság miatti faggyútermelődés, ami a pattanások melegágya. 

Így ha nagymértékben izzadsz, az a pattanásaid számának növekedését is eredményezheti.

Azonban pánikra semmi ok: ha megfelelően letisztítod az érintett területeket, a pattanások mértéke is csökkenni fog. 

A verejtékezés nem csak sportoláskor merülhet fel
A verejtékezés nem csak sportoláskor merülhet felskynesher / Getty Images Hungary

Nem csak a testet méregteleníti

Az izzadást sokan a test méregtelenítésére is használják, például szaunázáskor, ámbár ennek van egy másik oldala is. Tudtad, hogy nemcsak a testednek teszel vele jót, de a lelkedre és az agyadra is jó hatással van? A boldogságunkért felelős endorfinhormonokat szabadít fel, és a szerotoninszintünket is megdobja. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra