Tényleg méreg? 7 tény a botoxról, amit lehet, hogy eddig rosszul tudtál

GettyImages-468567962
Reiber Gabriella

Nincs nő, akinek ne lenne véleménye a botoxról. Ismerjük a szót, sok mindent hallunk róla (jót és rosszat is bőven), van ismerősünk, aki próbálta – vagy éppen mi magunk is éltünk már vele. De tudjuk-e valójában, hogy mi is ez?

A botoxot gyakran szitokszóként és helytelenül is használjuk. Ha valakinél úgy látjuk, drasztikus szépészeti beavatkozáson esett át, máris jön a megjegyzés, hogy szétbotoxoltatta magát. Ám nem mindig a botox felel mindenért: a közhiedelemmel ellentétben szájat például egyáltalán nem töltenek botoxinjekcióval. Dr. Krix Mónika esztétikaspecialista segítségével sorra vettük a tényeket és tévhiteket, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, mielőtt ilyen beavatkozásra szánjuk el magunkat.

1. „A botox a kígyó mérge”

Tévedés. Nem kígyómérget használnak az esztétikai specialisták sem. A Botulinum toxint a Clostridium botulinum nevezetű baktérium termeli. Nem megfelelően tartósított élelmiszerekben ezek a baktériumspórák aktiválódhatnak és toxint termelhetnek (pl. kolbász, konzervek), így izmok bénulásával, nyelési, légzési nehézséggel járó életveszélyes állapotba is kerülhetünk tőle. A baktériumspórák jelen lehetnek a mézben is, kisgyermekek emiatt nem ehetnek 1 éves koruk alatt mézet. Tehát a Botulinum toxin alapvetően egy fehérje típusú anyag, amit egy anaerob baktérium termel.

2. „A botox orvosi alkalmazás után került át a szépségápolás világába”

Igen, ez így van. A Botulinum toxint 1985-ben fedezték fel, majd 1989-ben engedélyezték a kancsalság, a szemhéjmozgató izmok és a féloldali arcizom görcsének kezelésére. Sokan nem tudják, de a migrén és a túlzott izzadás ellen is igen hatásos lehet, sőt, inkontinencia esetén is bevethető. 2002 óta engedélyezett a használata a mérges ráncok ellen, 2013 óta pedig a szarkalábak és a homlokráncok ellen is.

GettyImages-673493984
PeopleImages / Getty Images Hungary

3. „A botox gátolja az izom és ideg közötti kommunikációt”

Ez valóban így van. A botox a mimikai ráncok mozgását gátolja. Ez egyfelől ijesztő lehet, másfelől ez alapján tud segítséget nyújtani ott, ahol például a szemránckrém már nem segít.

4. „Ha egyszer botoxoltatok, utána örökre szép leszek”

Ez egy tévhit. Ez az esztétikai beavatkozás 2 hét alatt fejti ki a teljes hatását, és maga a toxin ugyan nem bomlik le, de új összeköttetések alakulnak ki az ideg- és izomsejtek között, így az izomműködés kb. 6 hónap után helyreáll. A botoxkezelés ismétlése esetén a hatás egyre hosszabb ideig tart, és mindig ki kell várni azt az időt, amikor újra helye van a botoxinjekcióknak, hisz túl gyakori ismétlés esetén alakul ki az úgynevezett „lárvaarc”.

5. „Kezelés előtt nincs szükségem semmire”

Tévedés, orvosi konzultáció mindenképpen szükséges. Ellenjavallat a terhesség, a szoptatás vagy a neuromuszkuláris junkció zavaraival, izomgyengeséggel járó kórképek, továbbá a véralvadási zavar, a kezelendő terület gyulladása és a túlérzékenység, valamint bizonyos gyógyszer-irritációk. A konzultációt követően alapos fertőtlenítés után jöhet a szúrási pontok megjelölése, majd maga a beavatkozás.

GettyImages-1168483511
praetorianphoto / Getty Images Hungary

6. „A botoxbeavatkozás után simán mehetek futni vagy buliba”

Azért lassan a testtel! Ugyanis vannak tevékenységek, amelyekkel vigyázni kell szépségünk és az eredményesség érdekében. Mivel maga a botox nem fájdalmas, olyan inkább, mint egy nagyobb szúnyogcsípés, ez felelőtlenségre sarkallhatja a pácienst. Az biztos, hogy a botoxinjekciók után 2-3 napig vigyázni kell. A futás, a jóga és a szauna ilyenkor nem javallott, és a fejenállás sem, hisz elvándorolhat az anyag. 2-3 hétig pedig kerülendő az arcmasszázs és a közvetlen UV-sugárzás.

7. „A botox biztonságos és esztétikus megoldás lehet”

Mértékkel és a fentieket figyelembe véve ez így van. Átmeneti mellékhatások azért felléphetnek a botoxinjekciók után: például fejfájás vagy a szemhéj rövid ideig tartó leesése. De ahogy dr. Krix Mónika mondja, egy jó esztétikai beavatkozásnál akár az életminőséget is javító hatások érhetőek el megfelelő szakember és jó alapanyag segítségével.

Oszd meg másokkal is!
Mustra