Az ünnep elmúlt, de hangulatát hosszan őrizheted

GettyImages-117147984
Kálmán Szonja

A téli ünnepeket követően nemcsak az időjárás marad szürke, egyhangú, de sokszor a hangulatunk is. Karácsonyra a legtöbben nagy erőbedobással készülünk, ám hamar elillan a néhány napnyi varázs, sokszor ráadásul kipihenni sem tudjuk magunkat a nagy jövés-menésben. Fogadd meg tippjeinket, hogy a téli lehangoltság ne vehessen erőt rajtad!

A karácsonyfa még talán a nappaliban áll, de a szaloncukros papírok már üresek, kiolvastad a könyvet, amelyet legjobb barátodtól kaptál, és a bejglinek is csak a vége árválkodik a kenyértartó mélyén – mi lenne, ha ezt a helyzetet valami új kezdeteként fognád fel az idén? Nem a karácsonynak lett vége, hanem az új év kezdődött el, amelyet úgy indíthatsz, ahogyan csak szeretnél!

Otthonszépítéssel a jókedvért

Karácsonykor a legtöbben ünnepi díszbe öltöztetjük otthonunkat: mi lenne, ha idén újévkor is így tennél? Nem szerpentinekre gondolunk, hanem egy kis frissítésre, néhány új díszpárnára vagy növényekre, hogy friss izgalmat vihess mindennapjaid helyszínére. Több örömöt lelhetsz a megváltoztatott környezetben, ha hangsúlyos helyekre teszed az új növényeket vagy dekorációkat!

Ha valamit érdemes a karácsonyból átmenteni az új évbe, akkor azok az ünnepi fények: különösen a gyertyák, mécsesek fényei. Ne a sötétben üldögélj, hanem szerezz be lámpásokat, gyertyákat, hogy estéid fényét azok emeljék.

Keresd a társaságot

Azt sem mondta senki, hogy a karácsonyi vendégségeknek decemberben véget kell érniük. Biztosan van, akivel nem volt alkalmad találkozni az ünnepek idején – hívd meg őt, hogy az élettel teli helyiségek után ne csak az üresen kongó falakat nézd. Ha most kevésbé szívesen találkozol másokkal a négy fal között, még jobb, ha a szabadban vagytok együtt. Egy sétánál egy közeli parkban csak egy közös kirándulás lehet jobb ötlet, 

kevés dolognak van ugyanis olyan jó kedélyjavító hatása, mint a természetnek.

Ha magad maradnál inkább, akkor is érdemes belevágni valami újba, legyen szó sorozatról, könyvről vagy éppen sportról. Tornázhatsz persze a nappaliban is, de ismét csak a természetet ajánljuk: egy könnyű kocogás vagy egy szabadtéri kondipark meglátogatása segít abban is, hogy ledolgozd az ünnepek alatt esetleg felszedett pluszdekákat, de ami méh fontosabb, növeli energiaszintedet, ezáltal energikusabbá és optimistábbá tesz. Több energiád lesz kötelező feladataid elvégzésére is, ha kicsit sportosabbá válsz. Azzal sincsen gond, ha nem heti négyszer tervezel mozogni: a köztes időben belevághatsz a könyvbe, amit olyan régóta halogattál, vagy ledarálhatod azt az izgalmas sorozatot is.

Kevés jobb ötlet van, mint egy kirándulás jó társaságban
Kevés jobb ötlet van, mint egy kirándulás jó társaságbanCyndi Monaghan / Getty Images Hungary

Vedd komolyan a problémát

Fontos ugyanakkor azt is tisztázni, hogy vannak olyan helyzetek, amelyekben a fentiek már nem jelentenek elégséges megoldást, a téli lehangoltság ugyanis jelezhet szezonális hangulatzavart is. 

Ez az állapot alapvetően télen telepszik rá azokra, akik hajlamosak rá,

de jó tudni, hogy van, akit éppen nyáron lep el a depresszió az évszakváltás miatt. Tünete lehet a levertség, ha nem találunk örömöt szokásos tevékenységeinkben, túl aluszékonnyá válunk, úgy érezzük, nincs semmi energiánk, folyamatosan szénhidrátot fogyasztanánk, nehezen koncentrálunk, súlyosabb esetekben akár teljesen hasznavehetetlennek is érezhetjük magunkat és öngyilkossági gondolatok is megfogalmazódhatnak bennünk a Mayo Clinic összefoglalója szerint. Míg a téli változat esetében inkább álmosság, folyamatos túlevés, kedvetlenség és hízás jellemzi az érintetteket, a nyári depressziósok álmatlanok lesznek, fogynak, nincs étvágyuk és idegesebbek. 

A jelenséget cirkadián ritmusunk mellett a fényhiányban megváltozó szerotoninszint és melatoninszint okozza, de bizony a családi érintettség és bizonyos pszichés betegségek mellett a D-vitamin-hiány is befolyással lehet rá.

A szezonális hangulatzavarban érintetteknél amellett, hogy emberi kapcsolataik megsínylik a téli, depresszív időszakokat, a kezeletlen állapot más betegségek kialakulásához, munkahelyi vagy iskolai problémákhoz, szenvedélybetegségekhez vagy akár öngyilkos gondolatokhoz is vezethet. Ha a fentiek bármelyikét tapasztalod, mihamarabb kérj szaksegítséget annak érdekében, hogy leküzdhesd! Amíg erre nincs lehetőséged, addig minél több időt tölts világosban odakinn, már az is segít, ha csak az ablaknál ülsz. Próbálj meg egészséges ételeket választani a nagy téli trakták után, és mozogj is lehetőség szerint: már napi fél óra is segíthet abban, hogy könnyebben küzdhesd le az állapotot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra