Fáradékony vagy és lassú? Amikor a tél már túl régóta tart, segítenek ezek a gyakorlatok!

GettyImages-1270447896
Kofrán Eszter

A téli időszak nem a legkönnyebben elviselhető része az évnek. Alig van napfény, hamar sötétedik és dermesztően hideg van, mentális egészségünk romokban. Testünk sem hagyja figyelmen kívül az időjárás változásait, hatására lelassul, fáradékonyabbá válik. Érdemes tehát egy kis pluszkényeztetéssel elviselhetőbbé tenni ezt a pár hónapot saját magunk számára.

A karácsonynak vége, a télből már csak az unalmas hétköznapok maradtak hátra, amikor dideregve várjuk, hogy végre eljöjjön a tavasz. A karácsony ragyogó fényei és ünnepi várakozása végeztével valójában eléggé unalmas és nyomasztó tud lenni a tél, főleg ha még hó sincs sehol a láthatáron. Ilyenkor csak a tavasz szürkébb, dermesztőbb, unalmasabb kistestvérének tűnik a január, és vélhetőleg majd a február is ilyen lesz. Mindennek mérhető hatása van a mentális egészségre.

A hideg és kevesebb napfény hatására testünk sem reagál valami jól – mondja dr. Deborah Serani depressziókezelésre specializálódott pszichológus. Fáradtabbak, ingerlékenyebbek és szomorúbbak leszünk, metabolizmusunk megváltozik, a szerotonin boldogsághormonból kevesebb termelődik bennünk, de melatoninszintünk megnő, amely a depresszióval és a fáradtsággal köthető össze.

A tél rossz hatással van a mentális egészségre
A tél rossz hatással van a mentális egészségreBenAkiba / Getty Images Hungary

A tél hatása a mentális egészségre: színezd be, ami szürke!

Dr. Serani szerint az öngondoskodás segíthet ebben az időszakban, hogy ne érezzük magunkat annyira megviseltnek. Érdemes összes érzékszervünkre figyelni, mindegyiket kényeztetni kicsit, hogy könnyebbé varázsoljuk saját magunk számára a nehéz téli napokat otthon és a munkahelyen is:

Illatok. Válassz olyan illatot, amelytől ellazulsz, érkezzen akár gyertya, szobaillatosító, illóolaj, vagy füstölő alakjában hozzád a boltok polcairól. Helyezd kézközelbe, hogy bármikor könnyedén felkaphasd és használhasd.

Ízek, melegség, szépség. Válassz egy bögrét vagy csészét, amely különlegesen megnyugtató hatással van rád. Töltsd meg forró levessel, kávéval, teával, forró csokival vagy meleg tejjel, és élvezd ki a pillanatot, amikor elszürcsölgeted a kellemesen meleg folyadékot a hideg délután kellős közepén.

Zene. Keress magadnak egy olyan rádióállomást, iTunes lejátszási listát vagy Spotify műsorlistát, amely számodra kellemes zenét játszik és megnyugtat.

Bőrápolás. Kényeztesd bőrödet különböző könnyen használható szépségápolási termékkel. Legyen nálad cukros testradír, fürdősó, fürdőbomba, különböző maszkok és hidratálókrémek. A hideg miatt különösen hálás lesz érte bőröd, ha egy kis pluszhidratálással ajándékozod meg.

Kényeztető ízek. Raktározz be nassolnivalókat a kamrádba, vagy olyan alapanyagokat, amelyekből könnyen tudsz magadnak készíteni valami kis finomságot.

Kreativitás. Hogy bármikor teret adhass kreativitásod kibontakozásának, önkifejezésednek, érdemes felnőttszínezőket, naplót és művészi projektekhez való kellékeket felhalmoznod.

Testmozgás. Hiába szeretnéd legszívesebben bekuckózva leélni a tél hátralevő részét egy meleg plédbe csavarva, azért ne felejtsd el néhanapján végigmozgatni magadat. A testmozgás segít kicsit felébreszteni és megnyugtatni a téltől elgémberedett testedet.

Nem kell, hogy a tél hátralevő része egy végeláthatatlan unalomparádé és elnyújtott szenvedés legyen, kényeztesd kicsit különböző érzékszerveidet. És ne feledd, az öngondoskodásnak rengeteg jótékony hatása van elmédre, testedre és lelkedre nézve egyaránt, tehát érdemes időt szakítani rá.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra