9 zöldség, amit most kéne elültetned, hogy tavasszal ehess belőlük

GettyImages-1097842636

Mutatjuk, hogy melyek azok a gyorsan növekvő zöldségek, amelyek korai ültetésük esetén már tavasszal fogyaszthatók lehetnek.

A saját termesztésű zöldség valahogy mindig jobban esik az embernek – talán azért, mert benne van a munkája gyümölcse is. A kertben töltött idő ráadásul kimondottan relaxáló hatású, ezért a tavaszi napsütést kihasználva duplán is érdemes rávenned magad egy kis kertészkedésre. Itt van 9 zöldség, amit már ilyenkor is elültethetsz.  

1. Fejes saláta és rukkola

A fejes saláta termesztéséhez a hűvösebb idő az ideális. Amint ugyanis beköszönt a nyári hőség, hosszú szárat növeszt, virágokat bont, és gyakran kesernyéssé válik. Ha kora tavasszal elülteted a magvait vagy palántáit, a növény 1-2 hónap alatt teljesen kifejlődik, de a bébisaláta levelei már néhány hét után fogyaszthatók lehetnek. Hasonlóan jó választás a rukkola is, amely gyorsan növekszik, és fiatalon szüretelve a legfinomabb.

A salátát kora tavasszal érdemes elültetni
A salátát kora tavasszal érdemes elültetniBetsie Van der Meer / Getty Images Hungary

2. Borsófélék

A borsónak nagyjából 50-70 napra van szüksége ahhoz, hogy termést hozzon. Ha tehát most elülteted, május közepén már a tányérodra kerülhet. Egyes fajtái azonban kevésbé tűrik jól a hideget, ezért a magok vásárlásakor mindig ellenőrizd az ajánlott vetési időt.

3. Sárgarépa

A sárgarépa szintén kiváló opció a korai ültetéshez (de itt is érdemes utánajárnod az optimális telepítési időnek, ami fajtánként eltérő lehet). Van belőle olyan is, amely alig 60 nap alatt teljes méretűre nő, de ahhoz, hogy megfelelő módon gyarapodjon, a vetés utáni hetekben tanácsos megritkítani.

4. Retek

A retek kifejezetten szereti a kora tavaszi hideget, és egy hónap sem kell hozzá, hogy ehető legyen. A megszokott piros fajtán kívül számos variációja létezik, ami lehetőséget ad némi kísérletezésre is. Főleg annak fényében, hogy havi rendszerességgel szüretelhetsz belőle.

A retek egy hónap alatt teljesen kifejlődhet
A retek egy hónap alatt teljesen kifejlődhetIpinchuk / Getty Images Hungary

5. Brokkoli, karfiol, kelkáposzta és más káposztafélék

A káposztafélék mind hidegkedvelőek, ami azt jelenti, hogy jobban fejlődnek a tavaszi és őszi időszakban, mint a nyári hónapokban. Ezeket mag és palánta formájában egyaránt elültetheted.

6. Fokhagyma

Legyünk őszinték, ha igazán kövér gerezdeket szeretnél, akkor a fokhagymát ősszel kell ültetni. Ettől ugyanakkor még tavasszal is elültethető – különösen, ha szívesen fogyasztod zsenge szárát is. Ha a fokhagymagerezdeket hideg körülmények között tároltad, a nyár végén így is tisztességes termésre számíthatsz.

7. Krumpli

A krumpli általában már közvetlenül azután elültethető, hogy megmunkálható állapotba kerül a talaj. Néhány fajta elviseli az enyhe fagyokat is, a kemény fagyokat viszont már nem. A sárgarépához és a salátához hasonlóan a burgonyának is megvan az az előnye, hogy korai bónuszterméssel szolgálhat, hiszen újburgonyaként is felhasználható. Amint a növényen elkezdesz virágokat látni, a gumók már golflabda méretűek lehetnek, vagyis készen állnak arra, hogy kiásd őket.

8. Hagymafélék

Ahogy elmúlnak a fagyok, a hagyma a földbe is kerülhet – csak ne magok formájában, mert nem győzöd majd kivárni, amíg kinőnek. Erre a célra inkább kis méretű hagymákat, úgynevezett dughagymákat használj.

9. Spárga

A spárga egy klasszikus tavaszi zöldség, de termesztése némi előrelátást igényel, mert igen lassan fejlődik ki. A folyamatot úgy tudod a legkönnyebben felgyorsítani, ha gyökértörzseket veszel. A növény sajátossága, hogy föld feletti része minden évben elpusztul, majd tavasszal friss hajtásokat növeszt. Ezeket a korai hajtásokat szokták spárgaként ismerni és elfogyasztani.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra