Agyő, tavaszi fáradtság – a koffein

coffeeBeköszöntött a tavasz, te mégsem élénkültél fel, de nem tudod, mit tehetsz ez ellen? Érdekel, hogy tényleg élénkít-e a kávé, a fekete tea, az energiaitalok? A Díványon szakértőnk Tóth Krisztina orvosilag akkreditált egészség- és táplálkozási tanácsadó…

 

 

Napjaink két legfontosabb élvezeti cikke a kávé és a fekete tea, melyek igen fontos szerepet játszanak sok ember életében. Pontos hatásaival azonban kevesen vannak tisztában.

arrow_orangeRövid távú pozitív és negatív hatások

A bennük lévő koffein izgatólag hat az érmozgató és a légzőcentrumra, aktiválja a vérkeringést és az anyagcserét, elősegíti az agykéreg munkáját.
A másik oldalon viszont idegességet, izgatottságot okoz, csökkenti a fájdalomküszöböt, szellemi tevékenységeknél rontja a koordinációt és a precizitást, vízhajtó. A koffeintartalmú italok előidéznek tehát egy kezdeti élénkítő érzést, ugyanakkor legveszélyesebb hatásuk éppen teljesítőképességünkre van.

arrow_orangeHosszú távú negatív hatások

Az élénkítő szakasz miatt a szervezet fáradtságérzését képes hosszú éveken keresztül elnyomni. Ahelyett, hogy testünkre hallgatva megpihennénk, és újra feltöltenénk a cellákat, idegesen – de jóval kisebb hatékonysággal – átpörögjük a szükséges relaxálást.

 

Mivel helyettesíthetjük reggeli, „ébresztő” kávénkat? Erre többféle lehetőséget ad a természet:

circle-orange egy pohár víz üresen vagy egy teáskanál sóoldattal (ennyinek az íze sem nagyon érződik)
circle-orange a felkelő nap fényében meztelenül egy napfürdő
circle-orange friss levegőn légzőgyakorlatok
circle-orange 30 másodperces hideg karfürdő


karfurdoUtóbbi módszert már a híres „vízdoktor” – Sebastian Kneipp – idejében reggeli kávénak nevezték. Töltsünk tele egy megfelelő nagyságú edényt – vagy a mosdót – annyi hideg vízzel, hogy ha két karunkat magunk előtt összekulcsolva beletesszük, a víz szintje a hónunk alatt legyen 4 ujjnyira. Tartsuk karunkat magunk előtt összekulcsolva 30 másodpercig a hideg vízben. Kézzel húzzuk le a vizet karunkról. Ne töröljük meg! Melegítsük fel a „megkneippelt” testrészt intenzív karmozgással vagy egy meleg gyapjúpulcsival, és indítsuk frissen a napot.

Ha napközben szeretnénk valami pezsdítő, élénkítő hatású italt magunkhoz venni, akkor készítsünk következőképpen egy finom mentalimonádét. Mixeljünk össze 300 gramm friss mentalevelet 1,5 liter hideg vízzel, 2-3 biocitromszelettel és kb. 200 gramm mézzel, majd szűrjük le. A kapott friss, zöld színű ital minden kerti parti kedvelt üdítőitala.

line-550-orange
advisericon

Szakértőnk, Tóth Krisztina

orvosilag akkreditált egészség- és táplálkozási tanácsadó, biovegetáriánus szakácsnő, a Sóker sóbarlang szakértője, sóterapeuta

 

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.