11 tulajdonság, amin a párkapcsolat tartóssága múlik

GettyImages-1209001849

Számtalan oka lehet annak, hogy benne maradunk egy kapcsolatban, és legalább ugyanennyi okunk van arra, hogy szakítsunk. Vannak helyzetfüggő és személyiséghez kapcsolódó tényezők, és szólni kell a kulturális különbségekről vagy kötődési stílusokról, ezek mind hozzájárulnak a kapcsolat tartósságához.

Régóta tudjuk, hogy a hosszú távú kapcsolatban kulcsszerepet játszanak a személyiségjegyek. Egy friss kutatás során vizsgálták azokat a partnervonásokat, amelyek a leginkább hozzájárulnak ahhoz, hogy a kapcsolat minél tovább kitartson.

Mit keresünk a másikban? 

A kutatók először egy online kérdőív, majd egy mélyinterjú keretei között vizsgálták, hogy milyen tulajdonságokat keresünk a másikban, mik azok, amik arra motiválnak minket, hogy fenntartsunk egy kapcsolatot. Itt összesen 75 tulajdonságot gyűjtöttek össze a kutatók.

Ezt követően egy másik csoport tagjai megvizsgálták, hogy mennyire jellemző a korábban listázott 75 elem a jelenlegi partnerükre, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, és mit gondolnak, vajon hosszú távú lesz-e a kapcsolat. Ezeket az adatokat aztán a kutatók statisztikailag elemezték, majd kiválasztották azt a 11 meghatározó tényezőt, amelyek az eredmények alapján leginkább hozzájárulnak a kapcsolat tartósságához.

 1. elköteleződés a másik iránt
 2. pénzügyi stabilitás
 3. kielégítő szexuális kapcsolat
 4. kompromisszumkészség
 5. hűség, megbízhatóság
 6. háziasság
 7. pozitivitás
 8. jó társaság
 9. jó kapcsolat ápolása a családdal és a barátokkal
 10. romantika és érzékenység
 11. közös érdeklődési körök

Ezek között a tényezők között van néhány fontos összefüggés. Minél hosszabb egy kapcsolat, annál fontosabb volt a résztvevők számára, hogy a partnerük jól kijöjjön a barátaikkal és családtagjaikkal, valamint hogy hűséges és megbízható legyen. Így például azok, akik megbíznak a partnerükben, elégedettebbek a kapcsolatukkal, ami azt eredményezi, hogy tartósabbnak ítélik meg.

Annak ellenére, hogy a tanulmány szerzői a fizikai vonzerővel kapcsolatos tényezőkre is számítottak, a végső listán egyetlen ilyen sem kapott helyet. A kutatás eredményei szerint minél hosszabb ideje vannak kapcsolatban az emberek, annál inkább tartósnak gondolták a kapcsolatukat és annál kevesebb nehézségre számítottak.

Ha megértjük, hogy az általános tulajdonságok milyen mértékben növelik a kapcsolatokkal való elégedettséget és a tartósságukat, jobban fogunk tudni reflektálni a saját tulajdonságainkra és preferenciáinkra is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra