Szenvednek a szúnyogoktól a magyarok, a gyérítés sem ér semmit

GettyImages-1072846866
Olvasási idő kb. 3 perc

Sokan elégedetlenkednek amiatt, hogy a vérszívók élhetetlenné teszik a kertes házakat is: a szúnyoggyérítésért kampányolók mellett vannak olyanok is, akik azt panaszolják, ott sincs változás, ahol ezt már elvégezték.

14 vármegye 322 települése mellett több budapesti kerületben is nekifogtak a mai napon a szúnyoggyérítésnek: közel 88 ezer hektáron igyekeznek a vérszívókkal végezni az RTL információi szerint.

Budapesten III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerület mellett a Duna mentén is kémiai módszerrel irtják a szúnyogokat, de más vizeink környékén is igyekeznek tenni azért, hogy kisebb számban keserítsék meg az emberek mindennapjait. A Rába mentén, a Velencei- és a Tisza-tó környékén is dolgoznak ennek érdekében.

A szúnyoggyérítés és a szúnyogriasztó szerek sem használnak
A szúnyoggyérítés és a szúnyogriasztó szerek sem használnakChalabala / Getty Images Hungary

A nemrég tapasztalt árhullám után nagy mértékben szaporodtak el a szúnyogok, ezért is engedélyezte a tisztifőorvos a gyérítést: ezt légi módszerrel illetve földi permetezéssel, kémiai hatóanyaggal végzik. Az eddig eltelt időszakban ahol lehetséges volt, ott biológiai eszközökkel léptek fel a szúnyogokkal szemben, azonban 

az ártéri területen olyan mennyiségű csípőszúnyog fejlődött ki az utóbbi időszakban, hogy indokolttá vált a kémia módszerre váltás.

Ettől várhatunk eredményeket, ám addig, amíg nem szüntetjük meg a környezetünkben található pangó vizeket, a szúnyogok újabb és újabb lárvákat rakhatnak le. Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet.

A ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását ne mulasszuk el

– hívja fel a figyelmet Mukics Dániel tűzoltó alezredes, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője.

A szúnyoggyérítés sokak szerint semmit sem ér

Sokan vannak ugyanakkor azok is, akik elégedetlenek a gyérítések eredményeivel.

„Nekem olyan érzésem van, hogy a múlt heti gyérítés óta még rosszabb lett a helyzet. Szúnyogriasztó spray-vel fújom magam a kertben, de pont semmit nem ér”

 – idéz egy Facebook-csoportból az RTL.

„Ha ezer szúnyog nem csípett meg április óta, akkor egy sem.” „Isten lássa a lelkem, nem akarok én senkinek, semminek rosszat, de mindenki tegye a szívére a kezét, ez normális dolog, hogy se nappal, se éjszaka nem lehet kint lenni a gyerekkel az udvarban, az utcán, mert a szúnyogcsípéstől így néz ki? Tényleg többet ér egy rovar élete, mint egy ember?” – vélekednek mások. Az egészen biztos, hogy nem sok jót várhatunk attól, ha sok szúnyog csíp meg bennünket: újfajta betegségeket is terjeszthetnek ugyanis a hazánkba bekerült új fajok.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek