Ezekre figyelj, ha edzeni kezdesz a szülés után – szakértői tippek minden korosztálynak

GettyImages-1309835985
Bagyinka Tímea

A test várandósság alatt teljesen természetes módon kisebb vagy nagyobb változásokon megy keresztül. Hogy szülés után lesz-e olyan, mint azelőtt volt? Biztos, hogy ez egy jól megfogalmazott kérdés?

Semmi sem lesz már pont olyan, mint a gyerek vagy gyerekek előtt volt. Talán egy új cél, egy jobban és pontosabban megfogalmazott vágy boldogabbá és elégedettebbé tehet ebben a megváltozott és új élethelyzetben. Ne azt akard, ami volt, hanem hozd ki a maximumot magadból itt és most. Persze akkor jársz a legjobban, ha a szülés után a legrövidebb időn belül a sportot rendszeresíteni tudod az életedben. Ez annyit jelent, hogy természetes szülés után 6 héttel, császármetszés után 8-10 héttel ajánlott elkezdeni az edzéseket.

Ez persze gyakran nem valósul meg. Ennek lehet oka a rendszertelen napirend, lehet az, hogy szülés előtt sem volt az életed része a mozgás, ilyenkor pedig különösen nehéz beiktatni. De az is lehet oka a mozgás és sport hiányának, hogy túl fáradt vagy, kimerít az alváshiány, vagy hogy gyorsan jön a kistesó. Ha nem azonnal a szülés után, hanem akár évekkel később fogalmazódik meg benned az igény a változásra és a változtatásra, jó tudnod, hogy akkor sem késő. Mindig el lehet kezdeni a sportolást. Ha jól csinálod a gyakorlatokat, a tested reagálni fog, és hamar meghálálja neked, hogy időt és energiát fektetsz belé.

Tornázó anyuka: szülés után is lehet edzeni
Tornázó anyuka: szülés után is lehet edzeniKosamtu / Getty Images Hungary

Mennyi az elég edzés a szülés után? 

Sokszor nem az a legnehezebb, hogy megcsináld a programod, hanem az, hogy mikor csináld meg azt. Ráadásul az idő mint tényező onnantól, hogy édesanyává válsz, már nem csak tőled függ. Egy betegség vagy akár csak egy rosszabb nap is boríthat minden elképzelést. Így talán a legfontosabb a rugalmasság elsajátítása. Szerencsére a törzsizmok erősítésére és fejlesztésére bőven elég heti 3-4× 30-40 percet fordítanod. Egy tornás napot kövessen egy pihenőnap. Azt pedig, hogy az edzést hajnalban, napközben, vagy késő este csinálod, tőled függ. Nincs rossz időpont. Csak figyelj néhány apró részletre! Ha korán reggel is tornázol, az sose történjen éhgyomorra, ha vacsora után, akkor az edzés végeztével már csak valami természetes fehérjét, például néhány szem mandulát fogyassz. A napközbeni edzéseket pedig két étkezés közé illeszd be.

Tornázz együtt a kisebbekkel

Az énidő legtöbbször túl kevés ahhoz, hogy számos teendőd mellett még a torna is beleférjen. Ha egyáltalán létezik olyan, hogy énidő. Érdemes megpróbálni a tornát akkor is, amikor együtt vagy a gyerekekkel. Az első néhány alkalommal biztosan nagyon élvezetes lesz az anyamászóka, ami neked nehezítés, de ha befektetésnek éled meg és rendszeresíted ezt, hamar megtanulják, amíg anya tornázik, addig is itt van velünk, figyel ránk, lehet játszani mellette is, nem csak rajta. 

Ne csak erősíts, a lazítás éppen olyan fontos

Várandósság alatt bizonyos izmok lazulnak, bizonyosak pedig feszülnek, rövidülnek. Éppen ezért, ha szülés után tornázni kezdenél, ne csak arra összpontosíts, hogy feszesedj, hanem arra is, hogy ahol kell, ott lazulj. Nagyon gyakran a lazítás hiánya okozza az edzés várt és elvárt eredményeinek hiányát! Sőt, sok panasz, például a hát és a derék fajdalmának a hátterében is állhat ez. Így ne sajnáld az időt ezekre az egyszerű, de rendkívül hatékony mozdulatokra. Főleg azért, mert amíg az edzés 30-40 perces, addig a nyújtás, igaz, hogy napi szinten, de csak néhány percet igényel a napodból.

Erősítő edzés vagy kardio?

Mindkettő! Egyszerre, egymás után vagy egymást követő napokon. Ha tervezel is előre, bőven elég csak néhány napos távlatokban gondolkoznod. Az biztos, hogy mind a két típusú mozgásformára szüksége van a testednek. Az is fontos, hogy csak akkor kezdj neki az állóképességet igénylő sportoknak, ha már az eddigi tornáid eredményének köszönhetően formába hoztad magad. Míg az erősítő edzésnek megvan az időtartama, addig a kardio jellegű mozgások nagyobb szabadságot adnak neked. Színesebben, változatosabban elérhetők mind formai, mind helyszíni megvalósításuk kapcsán. Lépcsőzés, tánc, úszás, hulahoppkarika, futás. Kiváló sportok, és ezekből 10 perc vagy fél óra is hasznodra fog válni. Gyorsítják az anyagcserét, javítják a keringést, a tüdő kapacitását és a szívizom funkcióit. Arra figyelj, hogy a kardio jellegű mozgások élénkítő hatásúak, emiatt tapasztald ki, neked melyik napszak ezekre a legmegfelelőbb.

Bagyinka Tímea

A szerzőnk sportrehabilitációs és rekreációs szakember, Rectus diastasis master trainer, a LoveYourBelly módszer kidolgozója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra