Szülés hatmillióért

ujszulott_1Nem viccelünk, ilyen is van! Nem hálapénzről van szó, hanem egy csupa extrákat kínáló kórházról. Például abban a szobában szülhetsz, ahol maga Britney Spears... Ugye, hogy megérné?!?Mielőtt félreértenéd a fenti mondatot, biztosítalak arról, hogy csupán ironizáltam.  Egyelőre itt járunk, Magyarországon, ahol egy magánkórházban történő hüvelyi szülés félmillió forintba kerül, a császármetszéses szülés elérheti a hatszázezer forintot, az őssejt levételért és tárolásét pedig még háromszázezer forintot kérnek. A hatmilliós lehetőségre még visszatérek, de most folytassuk az alternatív lehetőségek bemutatását.

Szülhetsz szülőszékben

A szülőszék egy olyan támlátlan szék, amelyet kifejezetten gyermekszülésre terveztek. Lehetővé teszi a mama számára, hogy üljön vagy guggoljon, mialatt életet ad kisbabájának. A természetes szülés sok híve támogatja használatát. A szülőszéket a vajúdás nehézkesebb szakaszainál – és természetesen a kitolásnál – veszik igénybe a nők. Egyik legnagyobb előnye, hogy függőleges pozícióban tartja a kismamát, ezáltal jelentősen megkönnyíti a kitolást.

És a csupa csupa extra!

A Scottsdale egészségügyi központ Los Angelesben a világ egyik legdrágább egészségügyi intézménye. Hírnevét annak köszönheti, hogy világsztárok egész sora szült vagy feküdt kés alá itt. A Scottsdale-ben szült Gwen Stefani, Cindy Crawford, Kristie Brinkley vagy Britney Spears is. Angelina Jolie nőgyógyásza is itt dolgozik. Az intézmény minden létező luxussal fel van szerelve. A berendezés ízléses és drága. Az uralkodó színek a rózsaszín, a téglavörös, a drapp és a barna.
A szobákban halványrózsaszín szőnyegpadló, virágos kárpitú ülőgarnitúra és drapp falak találhatók. „Mindenfajta szülést vállalunk” – nyilatkozta az intézmény igazgatója, aki szerint egy szülés nagyjából öt-hatmillió forintba kerül a kórházban.

Bababarát kórházak - a valóság

A kilencvenes évek elején a világ összes országába megérkezett az a levél, amelyben a WHO és az UNICEF vezetői arra kérik a kórházakat, hogy indítsák el és patronálják a bababarát mozgalmat. A bababarát kórház kritériumai között szerepel: minden újszülöttnek lehetőséget kell adni arra, hogy az édesanyjával közvetlen bőrkontaktusba kerüljön a szülés utáni első félórában, és szophasson, szules_utanha akar. Minél hosszabb ideig marad így anya és gyermeke, annál mélyebb gyökereket ereszt a korai kötődés. Aki spontán születik, a mama meztelen mellkasára kerül, akár még a köldökzsinór átvágása előtt is. A lényeg az, hogy a baba hátát, illetve kettejüket együtt takargassák be, jó meleg, száraz takaróval. Erre lehetőség is nyílik abban a megfigyelőhelyiségben, ahol a szülést követő két órát tölti a család. Ez az úgynevezett „kenguru módszer”, amelyet ugyan elsősorban koraszülöttek esetén vizsgált és ajánl a WHO, de egészséges kisbabáknál legalább annyira fontos.

A kitűzött cél, hogy szülészeti intézményből való távozás után a mamák megszilárdult önbizalommal, eredményesen tudják babájukat szoptatni. Az ezt elősegítő kórházi gyakorlat szellemisége közeli rokonságban áll a gyengéd, családcentrikus szülészeti megoldásokkal. A bababarát kórházak többségében lehetőség van a háborítatlan vajúdásra és az alternatív szülésre is.

Bababarát kórházak:
MÁV Kórház, Budapest
Szent István Kórház, Budapest
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, Debrecen
Vaszary Kolos Kórház, Esztergom
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr
BAZ Megyei Kórház, Miskolc
Semmelweis Kórház, Miskolc
Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján
Kazincbarcikai Városi Kórház, Kazincbarcika
Jávorszky Ödön Kórház, Vác

Ha olyan kórházat/orvost/szülésznőt ismersz, amely/aki mindent megtesz a háborítatlan születésért, kérlek, írd meg nekünk!

 

Kapcsolódó anyagaink:
Elindultak a fájások
Anyuka, holnap hazamehetnek!
Mikor is jó szülni?

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.