Ez a szokás öregít: a magyarok nagyon érintettek benne

Diósi Szilvia
GettyImages-2035391371
Olvasási idő kb. 4 perc

Sokaknak fájó tanulmány látott napvilágot. E szerint, ha szeretnénk egészségesen öregedni, akkor a tévé előtt töltött időt fizikai aktivitásra kellene cserélni.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrég közölt adatai szerint a Föld népessége naponta 2 óra 25 percet tévézik. Ezen belül is az európaiak átlagosan 3 óra 22 percet ücsörögnek a képernyő előtt, mi, magyarok pedig egy átlagos napon legalább négy órát töltünk tévézéssel. Ez azonban nem tesz jót az egészségünknek és az öregedésünknek.

Egészséges öregedés vs. tévézés

Egy új tanulmány szerint a tévézésre szánt idő felváltása könnyű fizikai aktivitással, mérsékelt-erőteljes fizikai aktivitással és alvással – az elégtelen alvással rendelkező résztvevők esetében – előnyös az egészséges öregedés szempontjából.

E szokás nem tesz jót az egészséges öregedésnek
E szokás nem tesz jót az egészséges öregedésnekDjelicS / Getty Images Hungary

A tanulmányhoz a kutatók a Nurses' Health Study adatait elemezték, amely több mint 45 ezer, 1992-ben 50 éves vagy annál idősebb, krónikus betegségtől mentes emberre vonatkozott. 20 éven át követték nyomon az emberek munkahelyi, otthoni és tévénézéssel töltött ülőidejét, valamint az otthon és a munkahelyi álló vagy sétáló órákra vonatkozó információkat. Ezeket az adatokat az öregedésükre vonatkozó adatokkal együtt elemezték.

Az egészséges öregedést úgy határozták meg, hogy legalább 70 éves korig élnek, és legalább négy egészséges területet fenntartanak – például nincsenek súlyos krónikus betegségek, nem romlik a szubjektív memória, a fizikai és a mentális egészség. A tanulmány szerint minden további két óra tévénézéssel töltött ülés 12 százalékkal csökkentette az egészséges öregedés esélyét. Másrészről viszont két óra könnyű fizikai aktivitás a munkahelyen 6 százalékkal növelte az egészséges öregedés esélyét.

Nagyon egészségtelen a tévé előtt ülni

Minél többet ülünk, annál több problémánk lesz, különösen ahogy öregszünk. Egy 2017-es tanulmány összefüggést mutatott ki az ülve töltött idő és a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás között. A gyermekkori sok ülés pedig egy 2023-as kutatás szerint növelheti a szívbetegségek későbbi életkori kockázatát. A probléma különösen akkor rossz, ha nagyon sok sót fogyasztunk, anélkül, hogy elegendő mozgást végeznénk a folyadék keringéséhez.

Az egészségtelen szokások gyakran együtt járnak

Amikor az emberek a tévé előtt ülnek, az általában együtt jár más egészségtelen tevékenységekkel, mint például a gyorséttermi ételek fogyasztásával, a tévévacsorákkal, a túl kevés kapcsolatteremtéssel, és még az alvást is megzavarhatja. Az íróasztalnál vagy a nappali kanapéján ülve elveszik egy csomó lehetőség arra, hogy kimozduljunk és aktívak legyünk.

A sok ülés pedig nem tesz jót a szív- és érrendszeri problémáknak és a vérnyomásnak.

30 perc ülés után mozogni kell
30 perc ülés után mozogni kellTatiana Meteleva / Getty Images Hungary

Ha napi nyolc, 10 vagy akár 12 órát dolgozol egy irodában, nehéznek érezheted, hogy mozgást iktass a napodba. Hasznos lehet egy álló íróasztal beszerzése a munkahelyre, vagy a szakértők még futópadot is ajánlanak. Ha ez nem lehetséges, akkor a gyakori felkelés vagy a sétálós megbeszélések segíthetnek. 30 perc ülés után, érdemes egy kicsit mozogni.

Ajánlják azt is, hogy a tévézést egészséges viselkedéssel próbáljuk párosítani, például mozgás közben nézni, vagy tápláló snacket enni közben. Vagy még jobb, ha korlátokat szabunk magunknak. Vannak már alkalmazások, amelyek segítenek mérni a képernyőidőt és az aktivitást.

A különböző korlátozó lehetőségekre leginkább úgy gondolunk, mint, ami a gyerekeknek szól, de a felnőtteknek is jót tehet.

Egészségünket jelentősen befolyásolhatja hat olyan dolog a hálószobában, amelyeknek jobb lenne máshol helyet keresnünk. Hogy melyek ezek? Ebben a cikkünkben eláruljuk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek