Téged is szociopaták neveltek? 6 ok, amiért nehezen jössz rá erre magadtól

GettyImages-73271344
Kofrán Eszter

A szociopata olyan, alig észrevehető módon hanyagolja el érzelmileg gyerekét, hogy az még felnőttkorában is nehezen jöhet rá a turpisságra. A valódi érzelmek nélküli szülői gondoskodás megtévesztő gázlángolás.

Az antiszociális személyiségzavarral élő emberek köztünk élnek, és többségükből nem válik gyilkos – más módokon okoznak sok fájdalmat embertársaiknak. A felnőtt lakosság 1-4 százaléka, tehát százból legalább egy felnőtt ebbe a kategóriába esik, így valószínűleg te is ismersz egy pszichopatát vagy szociopatát, csak nem tudod róla, hogy ki ő valójában. És mi a helyzet akkor, ha az egyik szülőd az a szociopata? Jonice Webb pszichológus szerint felnőttként is nehézséget okozhat, hogy rájöjj, az egyik szülőd szociopata, azonban komoly lenyomatot hagy maga után mentális egészségeden. 

Milyen egy szociopata ember?

A szociopatákat gyakran összekeverjük a pszichopatákkal, pedig nem feleltethetők meg egymásnak. A pszichopaták általában megnyerőek, magas pozícióban vannak, családos emberek, alaposan megterveznek mindent, azonban kíméletlenek, és nem képesek valódi empátiára, nagyszerűen manipulálnak másokat. A szociopaták viszont képesek kötődni egy-két emberhez, azonban ezek a kapcsolatok nem mélyek, viselkedésük kiszámíthatatlan, agresszióra hajlamosak, általában a társadalom szélére szorultak. Elsőre ugyan elbűvölőek lehetnek, de nem képesek sokáig fenntartani a látszatot, nincs szégyenérzetük, folyton hazudnak, és nem bírják a kritikát. 

A szociopata szülő érzelmileg elhanyagoló: végigjárja a „szeretet és gondoskodás mozdulatait”, de nincsenek ezek mögött valódi érzelmek
A szociopata szülő érzelmileg elhanyagoló: végigjárja a „szeretet és gondoskodás mozdulatait”, de nincsenek ezek mögött valódi érzelmekfizkes / Getty Images Hungary

A szociopata mint szülő

Webb szerint a szociopaták általában véve sajnos nem a legalkalmasabb szülők, érzelmileg elhanyagolják gyermekeiket, azonban ezt nem könnyen észrevehető módon teszik, így gyermekeiknek akár felnőttkorukban is nehéz lehet felismerni ezt. A szociopaták gyerekeinél gyakori az üresség érzete, az értéktelenség internalizálása és az önbizalomhiány, mivel szüleiknek nincs lelkiismerete, nem éreznek bűntudatot, képtelenek felelősséget vállalni tetteikért, és nem tudnak valódi empátiával fordulni gyermekeik felé, nem tudnak együttérezni velük. Azonban nagyszerűen képesek tettetni a jó szülői viselkedést, amely mögött viszont nincsenek őszinte érzések. 

A szociopaták általában nem a társadalom és a törvény szabályait szegik meg, hanem az érzelmi szabályokat hágják át. Antagonisztikus, szívtelen, manipulatív, becstelen és kegyetlen természetük finomabb, burkolt módokon bukkan elő olyan viselkedésformákban, amelyek miatt a másik fél megbántottnak, dühösnek, becsapottnak, megsértettnek vagy kihasználtnak érezheti magát, miközben zavarban is van, ugyanis nem tudja pontosan megmondani, mi is történt, ami után így érzi magát. Egy szociopata gyerekeként sem könnyebb átlátni a látszólag jó szülőn. Ha feltételezed, hogy a szülőd szeret, mivel megteszi a „szeretet és törődés mozdulatsorait”, de kételkedsz a szeretet hitelességében, megeshet, hogy a te egyik szülőd is szociopata. Íme hat ok, amiért nehéz felismerni a szociopata szülőt:

1. Az agyunkat arra huzalozták fel, hogy szeressük és csodáljuk szüleinket

Nagyon nehéz elfogadni, hogy az egyik szülőnknek nincs lelkiismerete, vagy hogy nem a jó szándék vezérli cselekedeteiben. Mindannyian hajlamosak vagyunk normális érzelmeket belelátni szüleinkbe, még ha azok nincsenek is ott, illetve a megbocsáthatatlant is könnyen megbocsátjuk nekik.

2. Az emberek végtelenül összetettek

Mivel az emberek rendkívül összetett lények és gyakran következetlenek, ezért nem csoda, ha vonakodunk egyetlen viselkedésnek nagy jelentőséget tulajdonítani. Különösen igaz ez, ha szüleinkről van szó, akikkel páratlanul mély és tartós kapcsolatban vagyunk. Így könnyen megeshet, hogy felmentjük őket tetteikért, azt magyarázva be saját magunknak, hogy valószínűleg „nem is úgy gondolták a dolgot”.

A szociopata szülők nem képesek valódi empátiát érezni gyermekeik iránt, érzelmileg elhanyagoló szülők
A szociopata szülők nem képesek valódi empátiát érezni gyermekeik iránt, érzelmileg elhanyagoló szülőkBigshots / Getty Images Hungary

3. Saját gyermeki szemszögünkből értelmezzük szüleink cselekedeteit

Holott ez a gyermeki szemszög nem a valóságot mutatja, gyermeki elfogultságtól ködösített lencséről van szó. Például, ha megosztjuk szülőnkkel egy eredményünket, amelyre büszkék vagyunk, és szülőnk nem tűnik elégedettnek, azt feltételezhetjük, hogy csak rossz passzban volt éppen. Azonban ha éppenséggel szociopata a szóban forgó személy, akkor teljesen más rejlik emögött: teljesítményed lekicsinylése volt a célja, hogy csillapítsa féltékenységét, és jobban érezze magát.

4. Viselkedésük következetlensége becsaphat

A kedves, gondoskodó gesztusok hatására kitörlődhetnek a korábbi bántó cselekedetek. Ha például szülőnk bántón, manipulatívan, semmibe vevőn, támadón vagy sértőn viselkedett velünk, de később valami kedves figyelmességgel áll elő, akkor a korábbi sérelmet hajlamosak vagyunk kisiklásként értelmezni. Elhessegetjük az esetet, el is felejtjük szinte, aztán felkészületlenül ér minket, amikor újra megtörténik.

5. A manipulációt nehéz lehet észrevenni

A manipulációt természetéből fakadóan nehéz lehet észrevenni, ugyanis gyakran a színfalak mögött megy végbe. Például megeshet, hogy egymásnak ugraszt minket testvéreinkkel szociopata szülőnk, és mindeközben fogalmunk sincs róla, hogy kijátszottak minket. Olyan apró, finom támadásokkal képes lerombolni önbecsülésünket, hogy szinte fel sem tűnik.

6. A gyerekek nem tudják beazonosítani az érzéketlenséget

Gyerekként nem tudja az ember, hogy milyen érzés valódi empátiát és együttérzést kapni szüleitől, így ha szociopata neveli, akkor ezek mesterséges, üres változata fog valóságosnak tűnni. Ez olyan kötődési stílushoz vezethet, amelynek során a hamis kapcsolódások érződnek valóságosnak.

A szociopata szülő különleges érzelmi elhanyagolásra képes

A valódi érzelmeket nélkülöző szülői szeretet különleges fajtája a gázlángolásnak. Gyerekként azt láthatod, hogy szülőd szeretetteljes és gondoskodó, azonban a szívedben mégsem érzed ennek melegét, üresnek hat. Ha ez kiszámíthatatlan érzelmi manipulációval, érzelmi támadásokkal, semmibevétellel, arroganciával vagy őszintétlenséggel párosul, megnehezíti, hogy felnőttként feldolgozd ezt a helyzetet. A tudatosság a gyógyulás kulcsa, ha ezeket a mintákat véled felfedezni szülődben is. Ha képes vagy teljes valójában látni szülődet, könnyebben meg tudod szüntetni a gázlángolását, eloszlathatod a zavarodottságodat a kapcsolatotokat illetően, és könnyebben fogod tudni feldolgozni gyermekkori érzelmi elhanyagolásodat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra