9 meglepő tudományos tény a szexualitás témakörében

GettyImages-1313857640

A szexualitás az egyik legalapvetőbb, legfontosabb természeti, emberi jelenség, amely egész életünkre hatással van, mégis sok tekintetben rejtélyesnek hat: a tudósok évszázadok óta kutatják a nemiség titkait, melynek során számtalan érdekes, sőt meglepő tényre derült fény.

A Mental Floss cikke ezekből válogatott össze néhányat.

1. Óvták a laikusokat a szex témakörétől

A szexualitást rengeteg társadalmi tabu övezi, különösen a 20. század első felében és korábban tekintettek szégyellni való dologként a témára, ami sokáig hátráltatta a vele foglalkozó kutatásokat és azok szélesebb körű megismerését. Jó példa erre a modern szexuálpszichológia atyja, a német-osztrák Richard von Krafft-Ebing úttörő munkája, A nemi élet eltévelyedéseit(Psychopathia sexualis), melyet csak 53 évvel az eredeti német nyelvű kiadás után, 1939-ben publikáltak angol nyelvterületen, és akkor is kizárólag latin fordításban, a szemérmes kiadó így próbálta megakadályozni, hogy az orvosokon és szakértőkön kívül más is elolvashassa azt.

2. Több kalóriát égetsz el fűnyírással, mint szexszel

Egy kiadós, vad szex könnyen lefárasztja a résztvevőket, mégis meglepően csekély mértékű testmozgásnak számít – a Brit Szív Alapítvány kutatása szerint 200 percen keresztül kéne szexelned ahhoz, hogy ugyanannyi kalóriát égess el, mint 30 percnyi futással, és még a fűnyírás is háromszor annyi kalóriát fogyaszt belőled percenként, mint a pároddal való intim együttlét, ami nagyjából a vasalással áll egy szinten ebből a szempontból.

3. Szűzen esett teherbe legalább 4000 amerikai nő?

Egy 2013-as kutatásban mintegy 8000 várandós nőt interjúvoltak meg szexuális szokásaikról az Észak-Karolinai Egyetem munkatársai: a kutatók meglepetésére az alanyok mintegy 0,5 százaléka azt válaszolta, hogy sohasem szexelt életében, és szűzen esett teherbe. Természetesen – minden valószínűség szerint legalábbis – nem természetfeletti jelenségről van szó, hanem annak tanúságáról, mennyire nincsenek kellően felvilágosítva az amerikai lányok a szex témakörében.

4. A penicillin indította be a szexuális forradalmat?

Szintén 2013-as és szintén amerikai az a kutatás, amelynek szerzője azt állítja, valójában nem a fogamzásgátló tabletta, hanem a penicillin megjelenése idézte elő az 1950-es években elindult szexuális forradalmat, vagyis a rideg erkölcsök fokozatos felbomlását a nyugati világban. Az Alexander Fleming által felfedezett gyógyszernek köszönhetően ugyanis 1947 és 1957 között egynegyedére esett vissza a szifilisz okozta halálozások száma, ami arra ösztönözhette az embereket, hogy bátrabban kipróbálják a házasság előtti, illetve a házasságon kívüli, alkalmi szexet.

5. Születhetnek ikrek két apától

Nem pusztán a fantázia szüleményei azok a mítoszok – például Kasztór és Pollux története –, melyekben egy ikerpár tagjai két különböző apától születnek (természetesen a valóságban egyik apa sem lehet az istenek királya, Zeusz): tudósok bebizonyították, hogy megtermékenyülhet egyszerre két petesejt két különböző férfi ondójától, és egészséges kétpetéjű ikrek jöhetnek így világra. A jelenség természetesen nagyon ritkának számít, az ikertestvérek nagy többsége biztos lehet benne, hogy ugyanaz a személy az édesapjuk.

Máshogy reagálnak a hűtlenségre a nők és a férfiak?
Máshogy reagálnak a hűtlenségre a nők és a férfiak?Image Source / Getty Images Hungary

6. Másképp reagálnak a hűtlenségre a férfiak és a nők

Evolúciópszichológusok szerint nemi hovatartozásod befolyásolja, hogyan viseled, ha a párod félrelép: a férfiakat jobban megviseli, ha a párjuk szexuális viszonyt folytat valaki mással, míg a nőket inkább az sújtja le, ha partnerük romantikus érzelmeket táplál egy harmadik fél iránt. A szakemberek úgy gondolják, ennek evolúciós oka lehet: azok a férfiak, akik nem tűrték, ha asszonyuk a közösség más tagjaival létesít intim viszonyt, erősebbnek, határozottabbnak tűntek fel, így több esélyük volt a sikeres utódnemzésre, míg a nők azzal, hogy megorroltak társuk félrekacsintásaira, megakadályozták, hogy a férfi más hölgyekre pazarolja el értékes örökítőanyagát.

7. Pavlov tanítványa kicsit máshogy kondicionálta az állatokat

Mindenki ismeri Ivan Pavlov híres kísérletét, melyben kutyák nyálelválasztását indította be egy csengő segítségével – az állatok ugyanis tudat alatt megtanulták, hogy a csengettyű hangját követően ételt fognak kapni. Kevésbé ismert az orosz tudós amerikai tanítványa, W. Horsley Gantt munkássága, aki szintén a feltételes reflexet kutatta kutyákon – ő azonban arra kondicionálta a négylábúakat, hogy bizonyos hangokra és ingerekre szexuálisan izgalomba jöjjenek.

8. Lányod születik elsőre – nagyobb az esélyed, hogy összerúgod a port a pároddal?

Kutatások tanúsága szerint gyakrabban válnak el azok a szülők, akiknek lánygyermekük születik elsőre, mint azok, akiknél fiú a legidősebb csemete – a jelenség okát még nem sikerült megfejteni, de több elmélet is született a kérdésben. A legnépszerűbb teória szerint a nőnemű magzatok jobban képesek elviselni a várandóság alatti stresszt, ezért a problémás párkapcsolatban élő, kislányt váró édesanyák kevesebb esetben vetélnek el, mint azok, akik fiúgyermeket hordoznak a szívük alatt.

9. A fanszőrzet véd a nemi betegségektől

Texasi kutatók úgy találták, 80 százalékkal gyakrabban kapnak el szexuális úton terjedő betegségeket azok a férfiak és nők, akik borotválják vagy más módon kurtítják az intim szőrzetüket, mint azok, akik meghagyják azt természetes állapotában – a magyarázat talán abban rejlik, hogy a rendszeres szőrtelenítéssel sérül, roncsolódik a bőr, így könnyebben bejutnak a vírusok az intim területekre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra