18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Szexuális unalom: ezt a 16 dolgot tudjuk róla a kutatások alapján

GettyImages-507250888

Az éveken át tartó monogámia az unalmas szex szinonimája? Vagy pont ellenkezőleg: a bizalom és intimitás olyan kapuit nyitja meg, ami minden eddiginél mélyebb kielégüléshez vezethet? A szakértők válasza: attól függ. Sok múlik az egyéni tényezőkön, a párkapcsolati dinamikán, a mindennapi döntéseken vagy a társadalom, a kultúra szexualitáshoz való hozzáállásán. Egy biztos: minél többet tudtok a szexuális unalomról, annál nagyobb eséllyel tehettek ellene. A kutatások alapján eddig fellelhető információkat egy pár hete megjelent metaelemzés foglalta össze.

A szexuális unalom az arra való hajlam, hogy valaki a szexuális élet vonatkozásait egyhangúnak, nehézkesnek, rutinszerűnek, laposnak élje meg. Van, akinél már pár hét után bekövetkezik, másoknál hónapok vagy évek után ütheti fel a fejét. Ha jelen van, az általános kapcsolati elégedettséget is ronthatja. Mit lehet kezdeni vele? Mennyire múlik a partneren, saját magunkon és a körülményeken?

Gyakran egy nagyobb probléma része

Az eddigi tudományos és terápiás tapasztalatok alapján úgy tűnik, a szexuális unalom összefügg az unalomra való általános hajlammal – hangsúlyozza Grant Hilary Brenner pszichiáter a Psychology Today-en megjelent cikkében. Több minden állhat annak hátterében, ha valaki könnyebben kezd el unatkozni, illetve nehezebben keveredik ki ebből a kínzó érzésből. Ez lehet például a figyelem irányításának és fenntartásának nehézsége, különösen olyan dolgok esetében, amelyek önmagukban nem érdekesek; az ingerlés iránti igény és a környezet által kínált izgalmi szint közti eltérés, amelynek során egyfajta megfosztottságot, deprivációt él át a személy; a beteljesülés nélküli vágyakozás, amely irreális elvárásokból is származhat; vagy a célok hiánya, az élet értelmének megkérdőjelezése, egy mélyebb egzisztenciális krízis. Aki ilyen problémákkal küzd, jó eséllyel a szexben sem fogja tudni tartósan fenntartani az érdeklődését, pláne ugyanazzal a partnerrel. 

Jelentős, mégis alulkutatott tényező

Ahhoz képest, hogy a testiség mennyire fontos része a párkapcsolatoknak, eddig meglepően kevés kutatás foglalkozott a szexuális unalommal. Ezeket a vizsgálatokat gyűjtötték össze a Portói Egyetem munkatársai a Journal of Sexual Medicine nevű szakfolyóiratban frissen publikált tanulmányukban. Leonor De Oliveira és kollégái metaelemzése szisztematikusan tekinti át a meglévő szakirodalmat. A végső analízisbe 43 cikket vontak be, amelyek kérdőíves adatokat, illetve szöveges beszámolókat egyaránt tartalmaztak. Ezek alapján 16 olyan megállapítást szűrtek le, amelyeket robusztus eredményként több vizsgálat is rendre kimutatott. 

Az egész életét unja, nem csak a szexet
Az egész életét unja, nem csak a szexetHiroshi Watanabe / Getty Images Hungary

A legfontosabb megállapítások

Az eddigi tanulmányok ezt a 16 dolgot derítették ki a szexuális unalomról De Oliveira és csapata munkája alapján: 

 1. A szexuális unalomnak nincs egyértelmű, konszenzusos meghatározása, a fogalom pontos definíciója eltér az egyes publikációkban. 
 2. A szexuális unalom kapcsolódik az unalomra való általános hajlamhoz. Tehát azok fogják jó eséllyel unni a szexet, akik egyébként is hajlamosak az unalomra. 
 3. A szexuális unalom együtt jár a narcisztikus személyiséggel, amely szintén összefügg az unalom általános hajlamával is. A magas narcizmussal jellemezhető emberek hajlamosak sok mindent unni, így a szexet is. 
 4. A szexuális unalom legtöbbször negatív állapot, az illető ilyenkor rosszkedvű a szexuális élete miatt. 
 5. Az általános unalom összefügg a depresszióval, ami hozzájárul a szexuális unalomhoz. Nem csoda, hiszen a depresszió rendszerint alacsony libidóval, apátiával (az érzelmek és az érdeklődés hiányával), társas visszahúzódással, valamint az öröm megtapasztalásának képtelenségével jár együtt. A depresszióval küzdő emberek általában kevésbé kívánják a szexet. 
 6. A szexuális unalom az általános jóllétünkre is rányomhatja a bélyegét, annak csökkenésével jár együtt. 
 7. A maszturbáció összefügg a szexuális unalommal, a kapcsolati unalommal és az unalomra való általános hajlammal is.
 8. Az unalom és a kényszeres vagy éppen kockázatos viselkedések között együttjárás figyelhető meg. A kockázatos szexuális magatartás (pl. védekezés nélküli közösülés) összefügg mind a szexuális, mind az általános unalommal. Kutatások azt is kimutatták, hogy az unatkozó emberek hajlamosak lehetnek szadisztikusabbá válni. 
 9. Nem világos, hogy a szexuális unalom közvetlenül kockázatos magatartásokat okoz-e (így akarjuk enyhíteni az unalmunkat?), vagy mögöttes tényezők játszanak szerepet a korrelációban. 
 10. A szexuális unalom csökkent szexuális válaszokkal jár, beleértve az alacsonyabb szexuális izgalmat és vágyat. Ennek hátterében a figyelem fenntartásának nehézségei állhatnak. Figyelemre van szükség ahhoz, hogy a felek meghallgassák egymás szükségleteit, vágyait, folytassák a kívánt viselkedést, benne maradjanak a szituációban, kapcsolatban maradjanak önmagukkal és a másikkal az aktus során, el tudjanak vonatkoztatni a zavaró tényezőktől (zajok, elkalandozó gondolatok, másnapi feladatok, stb). 
 11. A szexuális unalom összefüggésben áll az alacsony szexuális elégedettséggel, a hűtlenséggel, a párkapcsolati konfliktusokkal és az általános kapcsolati elégedetlenséggel.
 12. Minél szexpozitívabb valaki és minél nyitottabb a szexuális újdonságokra, annál alacsonyabb szexuális unalommal jellemezhető. 
 13. Az emberek hajlamosak feltételezni, hogy a szexuális unalom elkerülhetetlen a hosszú távú kapcsolatokban, bár ez korántsem törvényszerű. Ugyanakkor ez a meggyőződés gyakran önbeteljesítő jóslatként működik, és megakadályozza a párokat abban, hogy lépéseket tegyenek a szexuális unalom enyhítésére, a nagyobb elégedettség elérésére. 
 14. A szexuális unalom összefügghet az általános kapcsolati unalommal is. Ilyenkor a személy a kapcsolati szexet kevésbé tartja izgalmasnak, mint az alkalmi szexet.
 15. Azok a férfiak, akiknek több stimulációra van szükségük a partnerüktől, magasabb szintű szexuális unalmat tapasztalnak.
 16. A férfiak többsége nagyobb szexuális unalomról számol be, mint a nők többsége. Bár a témával mindössze két tanulmány foglalkozott, az eredmények összhangban állnak azokkal az elméletekkel, amelyek szerint a férfiak gyakrabban vannak a rövid távú kapcsolati stratégiákra előhuzalozva evolúciós, illetve társadalmilag tanult okokból. 
Húsz éve együtt vannak, de sok csúcs vár még rájuk
Húsz éve együtt vannak, de sok csúcs vár még rájukAzmanJaka / Getty Images Hungary

Hogyan enyhíthető a szexuális unalom? 

Minden párkapcsolat munkát igényel – ez alól a szex sem kivétel. Az elég jó szexnek nem kell mindig tökéletesnek lennie, kölcsönösnek viszont igen. Ahhoz, hogy tudjátok, ki mire vágyik, fontos, hogy beszélgessetek egymással. A jó kommunikáción túl a szexuális elégedettség egyik kulcsa a partnerek közti különbségek felismerése, ünneplése. A szexuális unalom fogalma azért hasznos, mert a róla szóló kutatások segítségével további ötleteket nyerhetünk arra vonatkozóan, hogy sikeresen enyhíthessük. 

A fenti eredményekből kirajzolódik például az egyéni tényezők szerepe, hogy mit tudunk kezdeni az általános unalomérzésünkkel, a figyelmi nehézségeinkkel, a bevonódást akadályozó hétköznapi tényezőkkel. Azt is fontos látni, hogy néha pont a párkapcsolatra vonatkozó hiedelmeink azok, amelyek meggátolnak minket abban, hogy változtassunk. Ha beletörődünk abba, hogy egy hosszú távú monogám kapcsolatban úgysem lesz izgalmas a szex, akkor nem is lesz az. Ha viszont sikerül ápolni magunkban a szexpozitivitást, a nyitottságot, a kíváncsiságot, még évek múlva is lesz felfedeznivalótok egymásban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra