Az egyetlen dolog, ami kielégítőbb szexhez vezet a tudomány szerint

GettyImages-470895811

Kulcsfontosságú, hogy a partnereddel beszélj a szexről, és egy új tanulmány szerint mindezt akkor kell megtenned, amikor ténylegesen csinálod, nem csak előtte és utána.

Az, hogy elégedett vagy-e az ágyban, attól függ, hogy szex közben mennyire vagy csevegős hangulatban. Egy új tanulmány szerint minél kommunikatívabb vagy az ágyban, annál elégedettebb leszel szexuálisan.

A kutatók összesen 398 ember szexuális életét elemezték az új tanulmányhoz, amely a Journal of Sex & Marital Therapy folyóiratban jelent meg, és amelyet a Health magazin dolgozott fel. Arra a kérdésre kerestek választ, hogy vajon a szex közbeni kommunikáció – verbális és nonverbális egyaránt – mennyire befolyásolja a szexuális elégedettséget. Azt találták, hogy a kettő között valóban van összefüggés.

„Összességében a tanulmány az eredményei azt mutatják, hogy a szex közbeni több kommunikáció –mind az önmaga verbális és nonverbális, mind a partner nonverbális kommunikációja – a szexuális kommunikációval való nagyobb elégedettséggel jár, és a szexuális kommunikációs elégedettség előre jelzi a szexuális elégedettséget” – írja a tanulmány.

GettyImages-614971182
MilosStankovic / Getty Images Hungary

A jelentés szerzői hangsúlyozták azt is, hogy még nem készült tudományos vizsgálat a szex közbeni kommunikáció előnyeiről. „A korábbi kutatások a szex előtti és a szex utáni kommunikációra összpontosítottak, de a szex közbeni kommunikáció a szexuális kommunikáció kutatásának egy teljesen elhanyagolt területe” – írják.

Ezért a tanulmány szerzői úgy döntöttek, hogy megvizsgálják a dolgot, és kutatásaik azt mutatták, hogy a szex közbeni kommunikáció jótékony hatással lehet az általános kapcsolatra, valamint a szexuális elégedettségre is. Az új jelentés szerzői remélik, hogy kutatásaikat felhasználhatják arra, hogy jobban felvilágosítsák az embereket arról, hogyan éljenek egészségesebb szexuális életet. „A tanulmány eredményei hatással vannak a szexuális és párkapcsolati terápiára és oktatásra” – áll a jelentésben.

Arra is rámutatnak egyébként, hogy a szex közbeni kommunikáció nem mindenkinek annyira könnyű. A szex közbeni kommunikáció típusa, amelyet előnyben részesítünk, függ a személyiség típusától is. „Például, mivel sok párnak kényelmetlen lehet a közvetlen, verbális kommunikáció a szexuális élvezetről, a terapeuták és tanácsadók javasolhatják, hogy szex közben a nonverbális kommunikációt is fel lehetne használni az örömről való kommunikáció elősegítésére és a szexuális elégedettség növelésére” – magyarázza a jelentés.

GettyImages-200028389-001
Manchan / Getty Images Hungary

A jelentés készítői további tippet is adnak azoknak, akik megpróbálják jobbá tenni a szexuális életüket: Merj eltérni a forgatókönyvtől. Magyarul, próbáld meg elfelejteni a hagyományos szerepeket, és légy kreatív. „A sztereotípiáktól való eltekintés lehetővé teheti a szexuális örömökről, vágyakról és szükségletekről szóló kommunikációt, így növekedhet a felek között a szexuális elégedettség” – írja a tanulmány.

Szóval, ha legközelebb úgy érzed, hogy a szexuális életed hiányos, próbálj meg beszélni róla aktus közben. Vagy ha nem vagy a szavak embere, fogd meg a partnered kezét, és mutasd meg neki, mit szeretnél. A kommunikáció több szempontból kulcsfontosságú, mint gondolnád.

Oszd meg másokkal is!
Mustra