18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ez segít, hogy ne a bevásárláson járjon az eszed szex közben

GettyImages-1319956539
Olvasási idő kb. 6 perc

Mi legyen az ebéd, vajon mit gondol rólam a főnököm, mit kell csinálnom holnap? Mindennapjaink gyakori gondolatai, amik képesek velünk bemászni az ágyba is, robotpilótává változtatva minket a szexuális életünkben. A mindfulness gyakorlása szex közben serkentheti az élvezetet és a kapcsolódás élményét, miközben növeli az intimitást. Néhány tipp, hogyan legyünk jelen az együttlétekben.

Az életünk telis-tele vannak kötelezettségekkel, feladatokkal, amik gyakran a feltöltődés, a kikapcsolódás és az élvezetek akadályaivá válnak. Mielőtt átengedhetnénk magunkat a testi-lelki élvezeteknek, önkielégítésre vagy szexre gondolhatnánk, eszünkbe juthat, hogy van mit bedobni a mosógépbe, mit kéne elintézni, vagy szükség van-e bevásárlásra. Amikor a végeláthatatlan feladatlista ellenére is úgy döntünk, hogy időt szánunk az intimitásra, azon kaphatjuk magunkat, hogy nem vagyunk igazán „ott” a helyzetben. Sajnos millió dolog akadályoztathat minket, hogy jelen legyünk szex közben, és ehhez képest kevesebb inger tartja a figyelmünket a jelenben. Ha felvesszük a harcot a millió ingerrel és jobban odafigyelünk a jelenre az intim pillanatokban, az segíthet levezetni a stresszt, miközben a szexuális együttlétek kellemesebbé, élvezhetőkké és valóban intim élményekké válhatnak. Akár egyedül, akár partnerünkkel éljük meg ezt az intim együttlétet, vannak módok arra, hogy lehorgonyozzuk magunkat a jelenben.

Tudatosan a jelenben

A mindfulness vagyis a tudatos jelenlét egy olyan gyakorlat, ami az elmúlt években egyre népszerűbb. Ezt a népszerűséget valószínűleg az hívta életre, hogy a múlton való szorongás és a jövővel kapcsolatos aggodalmak kiszakították a jelenünket az életünkből. Ennek eredményeként inkább váltunk feladatainkat ellátó robotokká, ami valljuk be, kevéssé szól az élet élvezetéről.

A mindfulness magában foglalja, hogy teljes mértékben jelen legyünk a pillanatban, miközben ítélkezés nélkül megfigyeljük gondolatainkat és érzéseinket.

Míg az éber figyelem gyakran kapcsolódik a meditációhoz és a stresszcsökkentéshez, az élet számos más területén is alkalmazható, beleértve a szexet is.

A tudatos jelenlét a szex során segíthet az intim kapcsolatok mélyítésében
A tudatos jelenlét a szex során segíthet az intim kapcsolatok mélyítésébenPhotoAlto/Frederic Cirou / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a szex ne csak egy mechanikus, letudott feladat legyen, a mindfulness gyakorlata segíthet minket. Így képessé válhatunk testben és lélekben is jelen lenni ezekben az intim pillanatokban. A robotüzemmód nem engedi meg nekünk, hogy az igényeinket kifejezhessük, és valóban átéljük az élvezetet. Ha minden érzékszervünkkel ott vagyunk a jelenben, nyitottá és befogadóvá válunk, és így még a megszokott ingerek is felfokozott élvezetet okozhatnak.

Megérkezni az ágyba testben és lélekben

A tudatos jelenlét szex közben arról szól, hogy teljes mértékben jelen legyünk a szexuális élmények során, fokozott tudatossággal érzékeljük saját testünket, partnerünk testét és az általunk átélt érzéseket. A mindfulness szex közbeni gyakorlásával a szex teljes élménnyé válhat az életünkben a kipipálásra váró feladat helyett.

Íme néhány tipp a mindfulness gyakorlásához szex közben:

0. Teremtsd meg az időt és a teret: Amikor hamar túl akarunk esni a feladatainkon, „gyorsan lezavarhatjuk” akár a szexet is, de nem biztos, hogy érdemes. Adjunk teret és időt az együttlétnek, ez a nulladik feltétele annak, hogy jelen tudjunk lenni az együttlétben.

1. Koncentrálj a légzésedre: Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy szex közben tudatosabbá váljunk, ha a légzésünkre koncentrálunk. Miközben be- és kilélegzel, próbálj meg jelen lenni a testedben, a be- és kifelé irányuló légzés érzésében. Ez segíthet abban, hogy kapcsolatban maradjunk a testünkkel és a pillanattal, valamint segít ellazulni és élvezni az élményt.

2. Hangolódjon rá az érzékeidre: A szex sokféle érzetet magában foglal, az érintéstől az ízlelésen át a szaglásig. Ha ráhangolódunk az érzékeinkre, és odafigyelünk a különböző érzetekre, az segít minket lehorgonyozni a jelenben. Megfigyelhetjük a partnerünk vagy saját bőrünk érintésének élményét, milyen a másik légzésének a hangja vagy éppen az ajkának az íze.

3. Kerüld a zavaró tényezőket: A szex közbeni tudatosság gyakorlásához fontos, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a zavaró tényezők jelenlétét. Ezt például elérhetjük azáltal, hogy kikapcsoljuk a telefont, bezárjuk az ajtót, egy csendes és privát helyet teremtünk, ahol megteremtődhet a meghitt együttlét.

4. Kommunikálj partnereddel: A tudatos jelenlét a szexben azt jelenti, hogy kapcsolatba kerülünk a partnerünkkel. Ez a jelenlét nehezen alakul ki, ha nem kommunikálunk hatékonyan egymással. Ügyeljünk arra, hogy beszéljünk partnerünkkel vágyainkról, határainkról és szükségleteinkről, és mi magunk is legyünk nyitottak arra, hogy meghalljuk a másik gondolatait és érzéseit is.

5. Gyakorold az ítélkezés mellőzését: A mindfulness magában foglalja a gondolatok, érzetek és érzések ítélet nélküli elfogadását. Ez különösen fontos szex közben, mivel könnyen gyárthatunk negatív gondolatokat, amik a szégyen vagy bűntudat érzését is megteremthetik. Ehelyett próbáljunk meg összpontosítani a jelenben tapasztalt pozitív érzésekre.

Ezeket a tippeket olvasva talán nem fedezünk fel olyan újdonságot, amit nem tudnánk. Mégis gyakran az alapokat felejtjük el alkalmazni az életünkben, amik nélkül nem érdemes várni a csodát az önazonos élethez. Sok esetben a valós, intim kapcsolatok kialakításához nincs szükség semmi másra, csak arra, hogy megteremtsük önmagunkban is a teret arra, hogy befogadóak és nyitottak legyünk.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek