Az egészségedre is hatással van a szexuális életed

GettyImages-639495018

A szex és a szexualitás az élet része, és a szaporodáson kívül az intimitásról és az élvezetről is szól.

 A szex, avagy a maszturbáció számos meglepő előnnyel járhat az élet minden területén, legyen az fizikai, szellemi, érzelmi, pszichológiai, vagy akár társadalmi.

A szexuális egészség pedig sokkal több, mint a betegségek és a nem tervezett terhességek elkerülése. Az Amerikai Szexuális Egészségügyi Szövetség szerint ez arról is szól, hogy felismerjük, hogy a szex az élet fontos része lehet.

Nézzük tehát a hajtás után, hogy milyen jótékony hatással lehet a szex a szervezetedre.

tanulmány azt sugallja, hogy bár a szex önmagában nem elegendő testmozgás, könnyű gyakorlatnak tekinthető, ugyanis csökkenti a vérnyomást, kalóriákat éget, hozzájárul a szív egészségéhez, erősíti az izmokat, csökkenti a szívbetegség, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát, illetve növeli a libidót is. 

Akik rendszeresen szexelnek, általában gyakrabban sportolnak és jobban odafigyelnek a táplálkozásukra, mint azok, akik kevésbé aktívak. A fizikai erőnlét ugyanis általánosságban javíthatja a szexuális teljesítményt is.

Erősebb immunrendszer

A romantikus kapcsolatban élő emberek immunitásának vizsgálata során a gyakori (hetente egy-két alkalommal) szexuális életet élő emberek nyálában több immunglobulin A (IgA) volt. Azok az emberek, akik ennél ritkábban szexeltek, azaz kevesebb, mint hetente egyszer, jelentősen kevesebb IgA-val rendelkeztek.

Az IgA az az antitest, amely szerepet játszik a betegségek megelőzésében, és az első védelmi vonalat jelenti a humán papillomavírus, azaz HPV ellen.

Azok viszont, akik hetente háromnál többször szexeltek, ugyanannyi IgA-val rendelkeztek, mint azok, akik ritkán szexeltek. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a szorongás és a stressz kiolthatja a szex pozitív hatásait.

GettyImages-1214987882
beavera / Getty Images Hungary

Jobban alszol 

A szervezeted oxitocint, más néven „szeretet” vagy „intimitás” hormont, és endorfinokat bocsát ki az orgazmus során. Ezeknek a hormonoknak a kombinációja nyugtató hatású lehet, ami aztán hozzájárul ahhoz, hogy jobban aludj

A jobb alvás pedig hozzájárulhat az erősebb immunrendszerhez, a hosszabb élettartamhoz, a kipihentség érzéséhez, vagy akár ahhoz is, hogy energikusabbnak érezd magad.

Így hat a szex a férfiakra 

Egy vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik gyakrabban éltek szexuális életet, kisebb volt a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Sőt, azok a férfiak, akik hetente átlagosan 4,6-7-szer ejakuláltak, 36 százalékkal kisebb valószínűséggel kaptak prosztatarák diagnózist 70 éves koruk előtt azokhoz a férfiakhoz képest, akik átlagosan heti 2,3 vagy kevesebb alkalommal ejakuláltak.

A férfiaknál a szex még a halálozást is befolyásolhatja. Egy 10 éven keresztül készült tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akiknek gyakran volt orgazmusuk – a definíció szerint ez heti kettő vagy több alkalom –, 50 százalékkal alacsonyabb a halálozási kockázat, mint azoknál, akik ritkábban szexeltek. Bár az eredmények ellentmondásosak, a spermiumok minősége és egészsége javulhat a fokozott szexuális aktivitással.

Így hat a szex a nőkre

Az orgazmus fokozza a véráramlást, és természetes fájdalomcsillapító anyagok szabadulnak fel a nők szervezetében. Sőt, a szex a nőknél javítja a húgyhólyag szabályozását, csökkenti az inkontinenciát, enyhíti a menstruációs és premenstruációs görcsöket, javítja a termékenységet, erősíti a medenceizmokat, megvédhet az endometriózistól vagy a méhen kívüli szövetek növekedésétől.

Azok a nők, akik a menopauza után is szexuálisan aktívak, kisebb valószínűséggel szenvednek jelentős hüvelysorvadást vagy a hüvelyfalak elvékonyodását. A hüvelysorvadás fájdalmat okozhat szex közben és húgyúti tüneteket is okozhat.

GettyImages-1181795734
tool51 / Getty Images Hungary

Hogyan segíti a mentális egészségedet?

A szex fontos pszichológiai és érzelmi előnyökkel járhat. Az edzéshez hasonlóan a szex is segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, és növelni a boldogságot. A szexuális aktivitás  összefüggésben állhat a megnövekedett bizalommal, és az intimitással, javulhat az érzelmek észlelésének, azonosításának és kifejezésének képessége.

Idősebb korban a szex befolyásolhatja a jólétet és a gondolkodás képességét. Az 50 és 90 év közötti szexuálisan aktív felnőttek memóriája jobb, illetve kisebb valószínűséggel érezték magukat depressziósnak és magányosnak.

Szociális előnyök

Az oxitocinnak köszönhetően a szex segíthet a partnerrel való kapcsolatteremtésben, amely szerepet játszhat a kapcsolatok fejlesztésében. A kölcsönös szexuális élvezet elősegíti a kapcsolaton belüli kötődést.

A párkapcsolatban élő partnerek között ugyanis nő az elégedettség, amikor teljesítik egymás szexuális vágyait. Pozitív növekedést és változásokat tapasztalhatsz meg, ha képes vagy kifejezni magad és a szexuális vágyaidat.

Magyarul, a szex az élet és az általános jólét fontos része, az orgazmus pedig jelentős szerepet játszik a kötődésben, és ha jelenleg is aktív szexuális életet élsz, fontos, hogy tudj kommunikálni, hogy megtapasztald a szexuális elégedettséget – összegez a Healthline.

Oszd meg másokkal is!
Mustra