13 mód, ahogy a szex javítja a mentális és fizikai egészséged

A szex javíthatja mentális egészséget azáltal, hogy csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és növeli a libidót. Mindezek mellett kalóriát éget, javítja az alvást, és segíthet a fájdalom enyhítésében. Az egészséges szexuális élethez azonban kulcsfontosságú az igényeink, vágyaink megértése és közlése – nulladik lépésként ezt kellene megtanulnunk.

Nem számít, milyen gyakran szexelsz, és hogy egyedül teszed, vagy egy partnerrel, az egészséges szexuális élet arról szól, hogy az egyén mitől érzi magát elégedettnek, és nem arról, hogy egy mások által megírt szabályrendszert kövessen az ágyban.

„A szexuális egészség és az intimitás a beleegyezésen, az őszinteségen és a kölcsönös örömön alapul”

– emelte ki Barb Depree nőgyógyász. „Ha az ember úgy érzi, hogy megbecsülik, őszinte lehet és szexuálisan szabad, az remek út az örömök felé” – fűzte hozzá.

A szakértők szerint a szex a fizikaitól a pszichológiaiig számos meglepő előnnyel járhat.

A szex mentális egészségügyi előnyei 

A szex segíthet csökkenteni a stressz vagy a szorongás érzését, valamint javíthatja a hangulatot, az önbizalmat és a libidót. 

1. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Kimutatták, hogy a szexuális izgalom csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét, ami megmagyarázhatja, hogy a szex miért lazít el és nyugtat meg egyszerre. Az alacsonyabb kortizolszint idővel mérsékelheti a stressz és a szorongás érzését is.

„Ma már bizonyított, hogy azok az emberek, akik szexelnek, általában kevesebb szorongást és stresszt tapasztalnak”

– húzta alá Depree.

2. Javítja a hangulatot és az önbizalmat

A másik ok, amiért a szex javíthatja általános hangulatot, az, hogy endorfinokat bocsát ki, vagyis olyan neurotranszmittereket, amelyek a megnövekedett örömérzethez, motivációhoz és energiához kapcsolódnak. Ez az endorfinhullám javíthatja az önbecsülést, és segíthet abban, hogy magabiztosabbnak érezze magát az ember magát a mindennapi életében.

Egy nagyszabású, 2019-es tanulmányban szexuálisan aktív idős felnőttekről kiderült, hogy jobban élvezik az életet, és jobb az általános jólétük a keveset szexelő válaszolókhoz képest.

3. Növeli a libidót

A szexuális intimitás és elégedettség növeli az oxitocin („szeretethormon”) szintjét, amely felelős a partner iránti bizalom, empátia és vágy érzéséért. 

Mivel az oxitocin befolyásolja a fizikai és érzelmi kapcsolatokat, kulcsfontosságú az intim kapcsolatok kialakításában. Amikor úgy érzed, hogy jobban kötődsz a partneredhez, szexuális vágyad – más néven libidód – is fokozódhat.

4. Javítja a kognitív egészséget, különösen a memóriát

A szex számos egészségügyi előnnyel jár az agy számára – és még a memóriát is javíthatja.

Állatkísérletek során a kutatók úgy találták, hogy a szex segített az agynak új neuronok kialakításában a hippocampusban, amely a tanulásért és a memóriáért felelős agyterület. Embereknél a kutatók összefüggést fedeztek fel a több szex és a jobb emlékezés között.

Egy 2019-es kiterjedt tanulmány kimutatta, hogy a szexuálisan aktív férfiak mind a késleltetett, mind az azonnali felidézésben jobbak. Egy 2017-es, főiskolai hallgatók körében végzett tanulmányban pedig a kutatók azt tudták bizonyítani, hogy azok a nők, akik gyakrabban szexeltek, jobban emlékeztek az elvont, kevésbé ismert szavakra.

Egy 2017-es, idősebb felnőttekkel végzett tanulmány összefüggést talált a gyakoribb szexuális aktivitás és az idősebb felnőttek munkamemóriájára és végrehajtói funkcióira összpontosító tesztek magasabb pontszámai között. A végrehajtó funkció olyan készségeket foglal magában, mint az önkontroll, a tervezés és a problémamegoldás.

A szex fizikai egészségügyi előnyei 

A szex segíthet a kalóriák elégetésében, jobb alvásban, erősítheti az immunitást, csökkentheti a vérnyomást és enyhítheti a fájdalmat. Nemspecifikus egészségügyi előnyei is vannak, például csökkenti a prosztatarák kockázatát férfiaknál és erősíti a medencefenék izmait nőknél.

5. Kalóriákat éget

A szex nem helyettesíti a szokásos edzési rutint, de több kalóriát éget el, mint ha csak a kanapén ülnél. 

Egy 2013-as tanulmány szerint a 20-as éveik elején járó heteroszexuális párok átlagosan 69–100 kalóriát égettek el egy átlagos szexuális kapcsolat során. Ez nagyjából annyi, mintha 10 percet futnánk egy futópadon. 

GettyImages-1217138480
Gusztav Hegyi / Getty Images Hungary

6. Erősíti az immunrendszert

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a szexuálisan aktív nők nyálában magasabb volt az immunglobulin. Ennek hiánya növelheti bizonyos légúti betegségek kockázatát, mint például a tüdőgyulladás, a hörghurut, valamint az orrmelléküregek, fülek és szemek egyéb fertőzései. 

Ezért a tanulmány lehetséges összefüggést sugall a szex és az immunrendszer működése között, bár a kutatók megjegyzik, hogy további kutatásra van szükség a teljes bizonyosság érdekében.

7. Javítja az alvást

Egy 2019-es tanulmány szerint mind a férfiak, mind a nők jobban alszanak orgazmus után, akár partnerükkel, akár önkielégítéssel érték el ezt. 

„A nők orgazmusa esetén a szex általában elősegíti az oxitocin felszabadulását, amely közvetlenül hat az agyra, és elősegíti az ellazulást, így egy kissé nyugtató hatású”

– foglalta össze Depree. 

Az orgazmus emellett növeli a prolaktin szintjét – egy olyan hormonét, amely az álmossághoz és a kipihentséghez kapcsolódik –, ami azt jelenti, hogy a szex megkönnyítheti az éjszakázást is. 

8. Csökkenti a vérnyomást, és segít megelőzni a szívbetegségeket

Depree szerint a szex kétféleképpen csökkentheti a vérnyomást. 

Növeli a pulzusszámot.szex felpörgeti a pulzusszámot, és idővel elősegítheti, hogy a szív hatékonyabban pumpálja a vért a testen keresztül, és eközben csökkentse a vérnyomást. 

Csökkenti a stresszt. A szex hatására csökken a stressz és a szorongás – mindkettő segíthet csökkenteni a vérnyomást. 

A magas vérnyomás hosszú távon károsíthatja az egészséget, és olyan veszélyes állapotokhoz vezethet, mint a szívbetegség. Éppen ezért a vérnyomás ellenőrzése az egyik vezető ajánlás a szívbetegségek megelőzésére.

Egy tanulmányból az is kiderül, hogy azok a férfiak, akik havonta egyszer vagy ritkábban szexeltek, 45%-kal nagyobb eséllyel voltak érintettek szív- és érrendszeri betegségekben, mint azok, akik hetente kétszer vagy többször voltak együtt partnerükkel.

GettyImages-1302333321
Anna Blazhuk / Getty Images Hungary

9. Enyhíti a fájdalmat

A szex endorfinokat szabadít fel, ami egyes kutatások szerint segíthet a menstruáció és a szülés során fellépő fájdalom kezelésében. Segíthet a krónikus fájdalom enyhítésében is. 

10. A nőknél erősíti a medencefenék izmait 

A szex erősítheti a medencefenék izmait, ami különösen fontos egészségügyi előny a nők számára.

Ennek az az oka, hogy a méh és a hólyag körül elhelyezkedő erős medencefenéki izmok segítenek az inkontinencia, a hólyagszabályozás és a hüvelyi fájdalom kezelésében. 

11. Férfiaknál csökkenti a prosztatarák kockázatát 

Egy 2010-es áttekintés megállapította, hogy azoknál a férfiaknál, akik gyakrabban szexeltek – különösen a pénisz-hüvelyi kapcsolatban –, alacsonyabb volt a prosztatarák kockázata. 

Összefüggés lehet a gyakoribb magömlés és a prosztatarák kockázatának csökkenése között is, azonban több kutatásra van szükség annak meghatározásához, hogy a szex mely típusai vezethetnek ténylegesen ehhez az előnyhöz. 

12. Késleltetheti a menopauzát

A tudósok összefüggésbe hozták a nők szexuális életének gyakoriságát a menopauza kezdetével.

Egy 2020-as, pre- és perimenopauzás nők körében végzett tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik heti szexuális életet éltek, 28%-kal kisebb valószínűséggel léptek be a menopauzába, mint azok, akik ritkábban szexeltek. 

A kutatók azt feltételezik, hogy a gyakoribb szex azt jelzi a szervezetnek, hogy még mindig fennáll a terhesség lehetősége, és folytatnia kell az ovulációt. Ezzel szemben a ritkább szex azt jelezheti a szervezetnek, hogy a menstruációs ciklustól távol tudja elosztani erőforrásait.

13. Segíthet a vesekőtől való megszabadulásban

A gyakori szex elősegítheti a férfiak és a nők esetében is a vesekő távozását. A kutatók szerint ennek oka a szex során felszabaduló nitrogén-monoxid lehet, amely segít ellazítani a húgyvezeték izmait.

A szervezeted is megköszöni, ha több időt szánsz rá
A szervezeted is megköszöni, ha több időt szánsz rádjgunner / Getty Images Hungary

Mennyi szex egészséges?

„Ami az optimális gyakoriságot illeti, azt hiszem, általánosságban azt kell mondanom, hogy bármennyi, hiszen jó esetben egy közös megállapodásról van szó. Ami mindkét fél számára jólesik, biztonságos, és kölcsönösen előnyös, az lesz a megfelelő mennyiségű szex” – mondja Depree.

A szakember szerint teljesen normális, sőt egészséges, ha mindennap szexelsz, mindaddig, amíg te és a partnered is jól érzitek magatokat közben. A szexfüggőség az, amikor a szex már valamilyen módon egészségtelen hatással van a felek bármelyikének életére. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra