Minden, amit féltél megkérdezni a BDSM-ről

GettyImages-482791776

Mi a BDSM? Hogyan kell csinálni? Hogyan beszélj róla partnerednek? Most megtudhatod!

Minden bizonnyal szembejött már veled is a BDSM kifejezés, akár csak, ha meghallottad Rihanna S&M című számát. Ha az a típus vagy, akit a láncok és az ostorok látványa inkább felkorbácsol, mintsem megrémít, nagy valószínűséggel a BDSM-szex is érdekel, ami gyakoribb fétis, mint gondolnád.

Egy, a Journal of Sexual Medicine-ben megjelent 2014-es tanulmány szerint az nők 47, míg a férfiak 60 százaléka fantáziált már arról, hogy dominánsan viselkedjen párjával –  írja a HelloGiggles

Ha te is ebbe a csoportba tartozol, egyrészt fontos leszögezni, hogy ez egy teljesen normális vágy, másrész, mielőtt kipróbálnád a BDSM-et, fontos konkretizálni, mi az, ami beindít. Ez a játszadozás fájdalmat és erőteljes érzéseket is magába foglal, amelyekkel neked és a partnerednek is képben kell lenni ahhoz, hogy

biztonságosan tudjátok űzni.

Két szexológus tanácsai a biztonságos BDSM-mel kapcsolatban.

Mi az a BDSM?

A BDSM egy mozaikszó, a kötözés, fegyelem, uralkodás, behódolás, szadizmus és mazochizmus angol megfelelőiből (Bondage and Disciple, Dominance and Submission, Sadism and Masochism). Rebecca Alvarez-Story szexológus szerint a BDSM lényege, hogy a párok közös beleegyezést követően szabadon feszegethetik a kapcsolatdinamika határait. A BDSM egy tág kifejezés, ami magába foglalja például a szerepjátékot, vagy a másik korlátozását – mondja a szakember.

A BDSM közben többféle szerepet magunkra vehetünk. Ezek általában három kategóriába sorolhatók: domináns, alárendelt, illetve, aki mindkét szerepben jól érzi magát. Marla Renee Stewart szexológus és egy szexuális egészséggel foglalkozó márka, a Lovers szakértője szerint általában a domináns típusba sorolható emberek szeretnek fájdalmat okozni, büntetni vagy jutalmazni, legyen az fizikai, lelki vagy érzelmi. Azokat a szerepeket kedvelik, ahol a másik felett állhatnak, ha uramnak, mesternek szólítják őket.

Az alárendelt típus épp ellenkezőleg, a kisfiú/kislány/háziállat/szolga szerepben tudnak kiteljesedni – állítja Stewart.

GettyImages-468043406
Kladyk / Getty Images Hungary

Miért izgat ez bárkit?

Sok oka lehet annak, hogy az emberek szeretik a BDSM-et. Vannak, akik mélyebbre akarnak merülni, és több rabságban és uralmi cselekményekben szeretnének részt venni, hogy feltárják az irányításról alkotott felfogásukat – mondja Alvarez-Story. Míg mások használhatják arra, hogy több újdonságot vezessenek be szexuális életükbe, vagy bizalmat építsenek kapcsolatukon belül.

A BDSM-nek ott van a pszichológiai aspektusa is – magyarázza Stewart. Az emberek szeretik a BDSM-et, mert fájdalmat és büntetést adnak vagy kapnak, és ezekkel ugyanazokat a hormonreceptorokat érintik, amelyek az örömöt értelmezik – mondja. A dopamin, a szerotonin és más boldogsághormonok felfutása ugyanis jó érzéssel tölti el a résztvevőket.

A BDSM-mel foglalkozó kutatások azt mutatják, hogy mind a dominánsok, mind az alávetettek a kapcsolati közelség növekedéséről és a pszichológiai stressz csökkenéséről számoltak be szexuális játékuk előtt és után. Tanulmányok azt is mutatják, hogy mindkét fél kellemesen megváltozott tudatállapotba kerül, amikor ilyen „játékokban” vesz részt. 

Hogyan csinálhatod biztonságosan?

Ha a BDSM-ről van szó, a történet a beleegyezésről és a nyílt kommunikációról szól. Fontos, hogy tudd, hogy mit szeretsz és mit nem, így a BDSM örömteli szexuális élmény lehet – mondja Alvarez-Story. Végezz kutatást, hogy felfedezd, mi izgat. 

Miután elvégezted a kutatást, hasznos, ha felállítasz néhány alapszabályt a partnereddel, hogy a határokat megállapítsátok és tiszteletben tartsátok.

GettyImages-470882666
sakkmesterke / Getty Images Hungary

A biztonság szintén fontos része a BDSM-nek, amely egy olyan szó vagy kifejezés, amelyet bárki – különösen az alárendelt – mondhat, hogy azonnal leállítsa a tevékenységet. Kísérletezhetsz úgy is, hogy bevezettek különböző játékszereket a szexbe. 

Végül, Alvarez-Story azt mondja, hogy amit szex után csinálsz, lényeges. A BDSM-tevékenységek után különösen fontos, hogy időt szakítsunk az érzelmi és fizikai kapcsolattartásra és kapcsolatteremtésre  – magyarázza.

Hogyan beszélj a pároddal a BDSM kipróbálásáról?

Szeretnéd kipróbálni a BDSM-et, de nem tudod pontosan, hogyan hozd fel a párodnak? A legjobb megközelítés az, ha nyitott és őszinte vagy. Megnézheted pároddal a Titkár vagy a Szürke ötven árnyalata című filmeket, hogy beindítsd a beszélgetést, így és lehetőségetek nyílik beszélni arról, hogy mi tetszett, vagy mi nem tetszett a filmekben – mondja Stewart.

Amire érdemes különösen odafigyelned, hogy kulcsfontosságú a beleegyezés, az egyértelmű iránymutatások, és a kutatás elvégzése. A BDSM-et mindenki másért szereti, ezért fontos, hogy azt tedd, ami jólesik neked és partnerednek.

Ne feledd, hogy a BDSM egy ítéletmentes gyakorlat, amely biztonságos módot nyújt a fantáziáiról és vágyairól szóló kommunikációra és azok megvalósítására – mondja Alvarez-Story, aki azt is hozzátette, hogy nem szükséges extrém szexuális dolgot csinálni, ugyanis a kis dolgok is játékosságot hozhatnak a kapcsolataidba, és fokozhatják az izgalmat és az elégedettséget is. 

(A cikk ismeretterjesztő jelleggel készült, nem buzdít az abban foglaltak kipróbálására. Amennyiben a témában szakértő segítségére lenne szükséged, keress fel egy szexuálpszichológust!)

Oszd meg másokkal is!
Mustra