Már úgy beszél velem, mint egy munkatárssal – szerelmes üzenetek helyett tennivalólista?

apa sms

Szerencsés esetben egy hosszabb párkapcsolatban nemcsak a kémia, hanem a fizika is működik, így a kommunikáció nem vész el, csak átalakul. Ám az, hogy hogyan és miről csevegünk egymással, bizony a párkapcsolati intimitás fokmérője is lehet. És ha két ember között a magánjellegű szerelmes üzenetek üzletiesre váltanak, az akár az érzelmi kiüresedés előszobája is lehet. Ilyenkor az sms-ek, csetüzenetek már nem az érzelmi igényeinkről szólnak.

Megvan az a különös bizsergés, amikor azt érezzük, minden tökéletes, úgy kerek a világ, ahogy van? Megvan az a rózsaszín köd, ami mindent elborít, és még a rosszat is képes jobbá tenni, megszépíteni? Ez a szerelem. Ha szerelmesek vagyunk, akkor is kedveskedni akarunk a másiknak, amikor nincs velünk, és nincs sok időnk romantikázni. Ilyenkor küldünk olyan szívhez szóló üzeneteket, hogy „Rólad álmodtam.”, „Fontos vagy nekem!” vagy azt, hogy „Szeretlek!”. Ám egy idő után ez az epekedő kommunikáció „Indulok a boltba.”, „Vegyél tejet is!”, „Befizetted a menzapénzt?” üzenetre váltanak. Mintha az egykori szerelmesek helyett a munkatársak „beszélgetnének” egymással. 

„Hideg van, adj rá polárt!”

Ha visszapörgetnénk a telefonunkban az sms-eket  vagy Messenger-üzeneteket, bizony megdöbbenve tapasztalnánk, mi mindent írtunk szerelmünknek megismerkedésünk hajnalán. Ekkor még a „Hogy aludtál?”, „Minden rendben volt?”, „Hogy telik a napod?”, „Mit ebédeltél?” „Ma este egy pohár bor nálam?”, „Jó éjszakát, álmodj szépeket!” típusú romantikus üzenetekkel volt tele a mobilunk, és az egymással váltott üzenetek végén érzéseinket a „Csók!”, „Szeretlek!” „Puszi”, „Imádlak!” elköszönéssel nyomatékosítottunk.

Minél hosszabb egy párkapcsolat, annál kevesebb lesz a szerelmes üzenet
Minél hosszabb egy párkapcsolat, annál kevesebb lesz a szerelmes üzenet

Minden párkapcsolatban eljön az a pillanat, akkor kiderül, nem egy romantikus filmben élünk. A rózsaszín ködöt nem feltétlenül a kihunyt érzelmek oszlatják el. A másikhoz való érzelmi viszonyulás oka lehet például a kapcsolaton belüli szerepkörök megváltozása, például, amikor szülők leszünk, vagy munkába állunk, és kialakulnak a munkahelyi konfliktusok, de hasonló fordulathoz vezethet, ha a párunkkal egy idő után közös lesz a baráti társaságunk. Ezeknek a természetes folyamatoknak velejárója, hogy a korábban küldött cuki szerelmes üzenetekből nemcsak az érzelmesség tűnik el, hanem még az udvariasnak tetsző tartalmak is feleslegessé válnak. A házastársi-párkapcsolati kommunikáció nem vész el, csak átalakul: az egykori szerelmes üzenetek az információátadásra korlátozódnak.

„Még nem alszik, most altatom. Halkan gyere be!” – az üzenetküldés már nem a romantikáról szól
„Még nem alszik, most altatom. Halkan gyere be!” – az üzenetküldés már nem a romantikáról szól


Így fordulhat elő, hogy a későn érkező férjjel már nem azt akarja elsősorban közölni a felesége, hogy mennyire várja haza, hanem annyit üzen neki: „Még nem alszik, most altatom. Halkan gyere be!”, vagy aki reggel korábban indul otthonról, útközben gyorsan megüzeni a másiknak: „Hideg van, adj rá polárt!”, vagyis melegen öltöztesse fel a bölcsődébe vagy az óvodába induló gyereket. Ezekben a szöveges üzenetekben már egyáltalán nem fontos, hogy a másik tudtára adjuk az érzelmeinket, szinte már úgy társalgunk egymással, mint a munkahelyünkön: „Megjött a főnök.”, „Jött egy ügyfél.”, „Fejezd be az ebédet, és gyere!”,

Kihűlnek és rövidülnek a szerelmes üzenetek

A házastársak között elmunkatársiasosdott viszonnyal kapcsolatban dr. Zelena András, a BGE tanszékvezető docense végzett nemrég kutatást. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy a kapcsolatban együtt eltöltött idővel egyenes arányosságban csökken az egymásnak küldött levelek hossza, az üzenetek elejéről eltűnnek a „Szerelmem”, „Drágám”, „Szívem” megszólítások, míg a zárszóban lerövidül vagy teljesen el is tűnik a „csók, puszi, ölelés stb.” búcsúformula. 

Ez a kutatás is bebizonyította, hogy a hosszabb párkapcsolatban szépen, lassan megkopnak az intim kommunikációs gesztusok.

De elkeseredésre semmi ok: a pszichológus szerint megvan a módja annak, hogy megteremtsük az egyensúlyt a romantikus és az információközlő üzenetek között. Ezekkel az apró trükkökkel a családi élet menedzselése és a gyors üzenetváltások nem süllyednek egy hétköznapi munkahelyi levelezés szintjére.

Verbálisan is randizzatok!

Bármilyen régóta vagytok együtt a pároddal, fontos, hogy a kommunikációtokból – se szóban, se írásban – ne vesszen el a figyelmesség. Ahogyan a „fürdetés – etetés – altatás – hányszor ébred” relációból nagyon jól kizökkenti a párokat egy színházban vagy moziban, esetleg egy borozgatós beszélgetéssel eltöltött este, ugyanígy az egymásnak küldött üzenetek is lehetnek a verbális randevúk megtestesítői. 

Megvannak a praktikák arra is, hogy ne laposodjon el a kettőtök közti kommunikáció
Megvannak a praktikák arra is, hogy ne laposodjon el a kettőtök közti kommunikáció

Nézzük, hogy lesz a „Szerelmem, egy gyertyafényes vacsora az első randis éttermünkben? Én benne lennék, csók” mondatokból „Vettél tejet?” kérdés, vagy „Elaludt, halkan gyere fel!” romantikus esti üzenet. Már sokat teszel a kettőtök között zajló kommunikáció ellaposodása ellen, ha ezeket a hétköznapi üzeneteket érzelemkifejező emotikonokkal, vagy akár egy piros szívecskével varázsolod személyesebbé és szívélyesebbé. 

Ha a napi rohanásban nincs idő szavakra, annyi is elég, ha egy csók smiley-t küldesz minden előzmény nélkül, vagy az „Esti randinkra leszervezted a szüleidet?” kérdésre egy lájk vagy egy „THX”-üzenet helyett egy „Szeretlek”-et küldesz. Ezekkel az apró, de sokat elmondó jelzésekkel a cseten vagy sms-ben folytatott párbeszédből nem vész el, vagy akár vissza is csempészhető az egykor volt romantika.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra