Valóban bele lehet betegedni a szerelembe? 9 jel, ami erre utal

GettyImages-563920685
Berényi Bianka

A szerelem az egyik legszebb érzés a világon, de csak egy lépés választja el attól, hogy egyben a legfájdalmasabb is legyen. Amikor szeretsz valakit, alárendelheted magad neki, így önzetlenül sebezhetővé válsz, amitől komoly fájdalom kockázatának teszed ki a szíved. Tényleg válhat a szerelem betegséggé?

A szerelemnek sok arca van. Lehet perzselő, nyugis, vad, hosszú, kalandos, kiegyensúlyozott, őrjítő és ezer más. Amikor a szíved adod oda valakinek, az sosem könnyű, és jól tudod, hogy sokszor sérülsz a végén, de újra és újra megteszed. A szerelem érzése minden fájdalmat megér. Néha viszont szó szerint kell érteni a fájdalmat, mert a szerelmi bánat egy kapcsolat zátonyra futásakor tényleg beteggé is tehet.

Így lehet a szerelem betegség

Érezted már a fizikai tüneteit annak, ha a szerelmed huzamosabb ideig távol van tőled? Vagy te is érezted már a „rózsaszín szemüveg” hatást? Tudod, amikor túlidealizálod a személyt, nem is látod a hibáit. Tökéletes pedig nincs. Nem teszel magadnak azzal jót, ha annyira engeded, hogy érzelmeid átvegyék a vezető szerepet, hogy már a testi egészségedet is veszélyezteted vele egy esetleges szakítás esetén. Tudjuk, mondani könnyű. De vigyázz magadra, hisz a szív valóban beleszakadhat a fájdalomba. 

Annette Nuñez pszichoterapeuta szerint akkor vagy túlzottan és szó szerint „betegesen szerelmes”, ha egész nap kitöltik a gondolataidat azok a dolgok, melyek a másik féllel kapcsolatosak. Azt is mondja, hogy amikor szerelembe esik valaki, nem törvényszerű, hogy jöjjön a lila köd is azzal együtt.

Amikor szerelmesek vagyunk, a másik hibáival is tisztában vagyunk, hisz úgy szerettünk bele a másik félbe, ahogy van, a hibáival együtt.

Ha már másnak szeretnénk látni, jelentősen meg akarjuk változtatni, vagy olyan tulajdonságokkal ruházzuk fel az illetőt, melyekkel nem rendelkezik, akkor az megszállottság, nem igazi szerelem. Az igazi szerelemben nem idealizálunk. 

A szerelem lehet betegség is
A szerelem lehet betegség isDavin G Photography / Getty Images Hungary

1. Irracionális viselkedés

Amikor valaki szerelmi bánatban szenved, furcsa vagy irracionális viselkedést tanúsíthat, ami a személy iránti rajongás túlzottan magas szintjének köszönhető – mondja Nuñez. A legszélsőségesebb esetben az ember odáig mehet, hogy követi a szerelmét, megjelenik a munkahelyén, vagy két órát tölt cicomázással, hogy boltba menjen, hátha összefut vele.

2. Hányinger

A viselkedésre gyakorolt hatás mellett a szerelmi bánat egy sor fizikai tünetet is okozhat. Nuñez szerint a hányinger árulkodó jel, legyen szó enyhe „pillangók a gyomorban” érzésről, akár olyan érzésről, mintha tényleg hányingered lenne. Ez idegességérzet a gyomrod mélyén, amit a rajongás vagy megszállottság okoz, amit a szeretett személy aktivál benned. Sokszor étvágytalansághoz is vezethet – teszi hozzá Nuñez.

3. Alvási nehézségek

Ha szerelmi bánatod van, előfordulhat, hogy az adott személyre vonatkozó gondolatok tartanak ébren éjszaka. Ez természetesen alvászavarokhoz vezethet, jegyzi meg Nuñez, valamint másnapra tartós fáradtságérzéshez. Minél tovább tart a szerelmi bánat, annál kimerültebb lehetsz másnap, ami komoly hatással lehet az életminőségedre.

4. Ingerlékenység

Ha alvásproblémákkal küzdesz (vagy egyszerűen csak elégedetlen vagy azzal, ahogy a dolgok alakulnak a szerelmeddel), valószínűleg ingerlékeny leszel, magyarázza Nuñez. Hozzáteszi, hogy ez még inkább befolyásolhatja a viselkedésedet, potenciálisan súlyosbíthatja az irracionális viselkedési formákat vagy más tüneteket.

5. Fejfájás

A szerelmi bánattal kapcsolatos kutatások szerint a fejfájás nem ritka, ha valaki ebben szenved, és Nuñez is egyetért ezzel. A fejfájás különösen szembetűnő lehet, ha alvási nehézségekkel küzdesz – és ez hozzájárul az előbb említett ingerlékenységhez is.

6. Megszállott gondolatminták

A szerelmi bánat másik védjegye a megszállott gondolatok az illetővel kapcsolatban – magyarázza Nuñez. Ezek a gondolatok elkezdik negatívan befolyásolni az életedet, mert nehezen tudsz másra koncentrálni, mint rá. Ez nem egészséges.

7. A kötődési stílus milyensége

Sokan, akik szerelmi bánattal küzdenek, azt tapasztalhatják, hogy nem a biztonságos kötődési mintákon belül működnek, sőt, lehet, hogy szorongó kötődésük van az illetővel. „Az emberek félnek attól, hogy elhagyják őket, igaz? 

Tehát létrehozzák ezt a fantáziát az elméjükben, amihez kórosan kötődnek, szinte olyan, mintha a megszállott gondolatokkal próbálnának egyfajta kontrollt szerezni.”

– mondja Nuñez.

8. A viselkedés irányítása

Aki szerelmi bánatban szenved, irányító viselkedést is tanúsíthat, hogy megkísérli megszerezni a kapcsolatából hiányzó kontroll érzését, magyarázza Nuñez. Ilyenkor megpróbálja irányítani a környezetét vagy más pótcselekvést talál, akár takarítással foglalja le magát, akár beleveti magát egy projektbe.

9. Fantáziák kivetítése

Nuñez szerint a szerelmi bánat állapotában élő emberek hajlamosak fantáziáikat kivetíteni szerelmük tárgyára. „Ez a hamis valóság, amit létrehozol, amiben élsz és ami alapján működsz, szemben azzal, ami valójában van” – jegyzi meg, és hozzáteszi: „Sok rögeszmés gondolatunk fantázia vagy elképzelés arról, hogy ki ez a személy – ezek szemben állnak azzal, hogy ki is ő valójában.”

Ne engedd, hogy a szeretett személy minden gondolatot lefoglalja
Ne engedd, hogy a szeretett személy minden gondolatot lefoglaljaKyle Kuhlman / 500px / Getty Images Hungary

Így kerüld el az állapotot!

Ne keresd: ha belefáradtál a szerelmi bánatba és tovább akarsz lépni, Nuñez szerint az egyik leggyorsabb út a gyógyuláshoz az, ha nem lépsz vele kapcsolatba. Legalább 30 napig ne nyúlj a telefonodhoz miatta.

Ne nézd meg a Facebookját: ez csak még több olajat öntene a szerelmi bánat tüzére. „A közösségi média átok lehet abban az értelemben, hogy folyamatosan követheted, mit csinál épp” – teszi hozzá a szakember.

Ne légy stalker!
Ne légy stalker!Henrik Sorensen / Getty Images Hungary

Ismerd fel a helyzeted: kezdd tudatosítani magadban ezeket a hurokszerű gondolatmintákat az adott személy körül, javasolja Nuñez. Ehhez bizonyos fokú odafigyelésre van szükség, de amikor ezek a gondolatok felbukkannak, próbáld meg megkülönböztetni a valóságot a fantáziától.

Vedd a személy szavait és tetteit a valóságnak megfelelően: Nuñez szerint túlságosan könnyű fantáziákat vetíteni a vonzalom tárgyára, amelyektől nem látjuk őket tisztán. 

Ezért fontos, hogy a szavaikat és a tetteiket azoknak vegyük, amik, anélkül, hogy meggyőznénk magunkat arról, hogy valami mást értettek alatta.

Ha a vonzalom nem kölcsönös, akkor előbb-utóbb el kell fogadnod.

Tisztítsd ki a fejed: egy nagy szerelmet elengedni nem könnyű, de lehetséges. „Menj el sétálni, vagy írj le egy mantrát, ami nagyon sokat jelent számodra” – mondja Nuñez, hozzátéve, hogy leírhatod, és kirakhatod valahova, ahol mindig látod, hogy emlékeztessen arra, hogy megőrizd a nyugalmad.

Értsd meg a saját dolgaidat: amikor szerelmi bánaton kapjuk magunkat, az lehet annak az eredménye, hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk a másik személynek vagy a kapcsolat kilátásának, olyannyira, hogy figyelmen kívül hagyjuk a saját igényeinket. Tehát gondold át, mik a te nem komprumisszumképes feltételeid – javasolja Nuñez. Ha kölcsönösen szeretetteljes, tisztelettel és csodálattal teli kapcsolatot vársz, ne győzködd magad, hogy ez a személy hirtelen ilyen lesz, és tudd, hogy ha elengeded, nyitott leszel valaki felé, aki képes kielégíteni az igényeidet.

Koncentrálj az önértékelésedre: szánj egy kis időt arra, hogy valóban magadra, az igényeidre és a saját önértékelésedre koncentrálj. Ha erősítjük az önértékelésünket, nem tűrünk el kevesebbet, mint amit megérdemlünk. Az önszeretet helyéről jobban meg tudod húzni a határokat, el tudsz távolodni az olyan párkapcsolati dinamikától, ami lemerít, és találsz egy teljes értékű kapcsolatot valakivel, aki miatt talán végre nem kerülsz szerelmi bánatba.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra