Nem kell véget érnie a szerelemnek, csak mert felszállt a rózsaszín köd

Ha meghalljuk, hogy szerelem, általában az az akaratlan, intenzív érzelmi állapot ugrik be, ami a hollywoodi filmeket és a legnagyobb popslágereket ihlette, amiről romantikus regényeket olvastunk. Amikor érzed a pillangókat a gyomrodban, hevesebben ver a szíved és úgy érzed, ez tényleg örökké tart majd.

Az ismerkedés kezdeti fázisában még minden új és izgalmas. Mindkét fél arra törekszik, hogy lenyűgözze és elbűvölje a másikat, az újdonság varázsa azonban egy idő után kopni kezd. Egyre tisztábban látjuk azokat a hiányosságokat, azokat a tökéletlenségeket, amiket kezdetben a rózsaszín köd eltakart.

Definiáld újra a szeretetet, de most a rózsaszín köd nélkül 

Hajlamosak vagyunk ilyenkor csalódottnak érezni magunkat. Az izgalom helyét átvette a normalitás. A partnered nagy eséllyel továbbra is ugyanaz a személy, az érzéseid viszont megváltoztak. Ennek eredményeként elgondolkozol azon, hogy valami nem stimmel veled, a pároddal vagy a kapcsolat egészével. Azért változtak meg az érzéseid, mert nem működik a kapcsolat? Ezen már csak egy szakítás segíthet?

Steven C. Hayes pszichológus az utóbbi években nagy figyelemmel kísérte a jelenséget. Kutatásai szerint ha ragaszkodunk bizonyos érzésekhez, az pont olyan mérgező, mint ha menekülni akarnánk előlük. Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, tartson valahova a kapcsolat, az érzéseinknek is változniuk kell. Az érzelmek ugyanis lehetővé teszik, hogy észrevegyük, milyen irányba tart az életünk. Amikor a szerelmet kizárólag érzelemként definiáljuk, fenyegetve érezzük magunkat, hiszen ez látszólag azt jelenti, hogy a szerelem elmúlik. Éppen ezért futunk utána, kapaszkodnunk kell bele, ahelyett, hogy figyelnénk az érzéseink jelzéseire és tanulnánk belőlük.

Figyeld meg, mit jeleznek az érzéseid!
Figyeld meg, mit jeleznek az érzéseid!Fotó: Willie B. Thomas / Getty Images Hungary

Szeretjük azt hinni, hogy a szerelem mindent elsöprő szenvedéllyel kezdődik, ami később meghitt együttlétté válik. Ez azonban csak akkor következik be, ha a partnerek elkezdik egymás hibáit is látni, és ezzel együtt elfogadják egymást. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, át kell gondolnunk a szeretet definícióját.

Előfordul, hogy egy vita során felemeljük a hangunkat, vagy valamelyikünk kimegy a szobából. Ilyen esetben valószínűleg nehezebb megtalálni a szerelem érzését magunkban, de mindig van lehetőségünk arra, hogy szeretettel cselekedjünk. Teljesen rendben van, ha csalódottak vagy szomorúak vagyunk, de ez nem zárja ki, hogy szeretettel forduljunk a partnerünkhöz. Elmondhatjuk, hogy bár idegesek vagyunk, mégis jó lenne együtt dolgozni a probléma megoldásán.

Ez egyáltalán nem könnyű, és sok helyzetben lehetetlennek tűnik. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy tudd, mit jelent számodra a szeretet, és miként tudod azt a nehezebb helyzetekben is kifejezni. A szeretetteljes viselkedés mellett azonban ne félj észrevenni azt se, hogy mit jeleznek számodra az érzéseid. Ezek segítségével ugyanis megtanulhatjuk felállítani a határainkat, de segítenek abban is, hogy jobban és egészségesebben kötődjünk a másik emberhez.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.