FaceApp – a tökéletes alteregónk megteremtése a közösségi médiában

GettyImages-1355668076

Tökéletes fogak, babapopsiszerű arcbőr, hullámos, dús haj és mesteri smink. Mindez már ingyen elérhető pár kattintással: igaz, csak a telefonunk galériájában, nem pedig a valóságban születik meg a vágyott küllem, de a közösségi médiában meg is teremtődhet a tökéletes perszóna. Valahogy így vész el az egyedi, önazonos megjelenés és az egészséges énkép korunk szépségideáljának oltárán.

Amíg vártuk az utolsó csapattag megérkezését a barátnőimmel, a világban nehezen érthető jelenségek mentén valahogy a FaceAppra terelődött a szó. Arra az alkalmazásra, amit eddig csak látásból ismertünk celeb influenszerek tökéletesre formált képein keresztül. Nem is kellett nekünk ennél több, azonnal le is töltöttük, hogy a legenda nyomába induljunk. 

Bele is vetettük magunkat a szórakozásba, mindannyiunk arcát pár kattintással a nyugati világ szépségideáljának tökéletes manökenévé varázsoltuk:

extrán dús, fényes haj, tökéletes fehér fogak, csodálatosan mosolygó dús ajkak. Ehhez nem kell más, csak pár könnyed kattintás és teljesen ingyen a miénk a szemet „gyönyörködtető” torz valóság. Jókat kacagva tovább is álltunk a negyedik muskétás érkezése után, és a figyelmünket az étlap felé fordítottuk. Nekünk egy délutáni kacaj lett volna, másoknak elkerülhetetlen szükségletté váló tevékenység képeik posztolása előtt. Mi lehet a valóság a pár kattintással csodálatosra formált arcok mögött?

A szépségideál könyörtelen elvárásai

Vegyük a kezünkbe a telefonunkat, és nézzük meg, mennyi időt töltünk átlagosan a közösségi média felületein. A legtöbb esetben félelmetes számot mutathat a telefonunk, amit általában tökéletes életet élő tökéletes szépségek társaságában töltünk. A számunkra elérhetetlennek tűnő sima bőr és káprázatosan fehér fogak még sok-sok pénzbefektetés ellenére sem mutatnak úgy rajtunk, mint ahogyan azt korunk szépségideálja megteremti nekünk olykor szó szerint belénk injekciózva.

Aggasztó, mekkora nyomást is helyez a földi halandókra minden manipulált kép. A nyomás nem szándékos, sokkal inkább sérülékenységből fakad. A legtöbb felhasználó nincs tisztában azzal, hogy amit lát, az korántsem a valóság. Ez egy olyan szemünk elé tárt illúzió, ami a lehetetlent követeli tőlünk. 

Nemcsak mentális egészségünkkel fizethetünk, hanem a testünk és pénztárcánk is megjárhatja.

A szépségiparban eszméletlen pénzek forognak, és a legtöbb termék, beavatkozás a kor szépségideáljának elérhetetlenségére épül. Hatalmas csalódás lehet, amikor mégis azzal szembesülünk, hogy sosem leszünk igazán olyanok, mint a kép a FaceApp futószalagjáról kijőve.

Amikor a mentális egészségünkkel fizetünk az illúziókért

A közösségi média jelentősen befolyásolja a plasztikai sebészet trendjeit, és az emberek inspiráló képként gyakran saját megfilterezett arcukat viszik a rendelőkbe. A kozmetikai eljárások és beavatkozások mellett a szakértők szerint közvetlen kapcsolat van a közösségi médiában használatos „filterek” és az alacsony önbecsülés, önbizalom, valamint a testdiszmorfiára való hajlam között. Elkezdjük azt várni magunktól, hogy úgy nézzünk ki, mint a filterekkel, ami szorongást, depressziót és akár magányt, majd teljes izolálódást okozhat. 

Már öt perc Facebookon vagy Instagramon töltött idő is képes kiváltani ezt a negatív választ.

Az önbecsülésünk romlik a közösségi médiának való kitettség miatt, miközben az elszigeteltség egyre növekedhet. A filterezés rávesz minket, hogy a megerősítést a neten keressük, amit a szétfilterezett tökéletes arcunk és testünk meg is kap, míg végül egyre kevesebb figyelem fordul a való világban való kapcsolattartásra.

Az ideális szépség és a valóság ellentétben állnak egymással
Az ideális szépség és a valóság ellentétben állnak egymássalWestend61 / Getty Images Hungary

A valóság könyörtelen lehet

De mi van akkor, ha tudjuk, hogy amit a közösségi médiában látunk, csupán FaceApp-os kattintgatás eredménye? Nem is igazán éljük át ezeket a negatív érzéseket? Nos, sajnos az a rossz hírem, hogy tudat alatt igenis hatást gyakorolnak ránk. Ahogy a közös ebédről távozva ismét megnyitottam saját FaceApp-os másom (az alkalmazás kedvesen létrehoz egy előtte-utána fotót is), hogy más barátaimmal is jót röhögjünk, erős szorongás jelent meg bennem.

Túl látványos volt, hogy „az igazi” arcom közelében sincs a gyönyörűnek értékelt másiknak.

Számomra ezek az élmények is azt tükrözik, hogy ez az alkalmazás sokkal több, mint egy vicc az ebédnél. Elülteti bennünk a tökéletesség illúzióját és a csúnyaság címkéjét aggasztja ránk.

Éppen ezért érdemes tudatossággal kezelni, milyen applikációkat használunk és milyen algoritmust generálunk magunknak, mert a tudat alatti károk is kifejtik a hatásukat az életünkre.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra