8 érdekes tény a szép és bátor katonanőkről

GettyImages-866970770
Molnár-Zolnay Fruzsina

A világ számos országában a harcvonalban is szolgálhatnak női katonák. Ahogy a civil életben is, vannak köztük, akik szakmai sikereikkel, és vannak, akik vonzó megjelenésükkel igyekeznek érdemeket szerezni. Mutatunk néhány példát a női hadtörténetből.

Az ősi, tradicionális szerepek, miszerint, amíg a nő a barlangban őrizte a tüzet és válogatta a magokat, a férfi a mamutra vadászott, mára megdőlni látszanak. A katonaság azonban jellemzően férfihivatás volt a történelem során, de már régóta voltak kísérletek egy-egy merész és vállalkozó kedvű hölgy részéről, hogy nadrágba bújva a harcmezőn tehesse próbára bátorságát és erejét. A kezdeti kísérletek nem mindig végződtek sikerrel, de 2022-re már a Magyar Honvédségben is egyre emelkedik a nők aránya, az állomány hozzávetőlegesen egyötödét hölgyek teszik ki, akik férfi katonatársaikkal egyenlő elbírálás alá esnek.

 • Minden idők egyik leghíresebb „hadvezérnője” az orléans-i szűzként is ismert francia fiatal parasztlány volt, akit több fontos és sikeres hadművelete után, mindössze 19 évesen máglyán megégettek. Jeanne d’Arc a százéves háborúban vezette a francia seregeket több ízben is győzelemre az angolok ellen, követve a látomásaiban megjelenő Szent Margit, Szent Mihály és Szent Katalin instrukcióit. Orléans-nál még sikerrel járt serege élén, Párizsnál kudarcot vallott, angol kézre került, egyházi bíróság tárgyalta ügyét eretnekség és boszorkányság vádjával, majd visszaesőnek nyilvánítva, 1431-ben máglyára küldték. 
  Jean d'Arc egy 1485-ös miniatűrön
  Jean d'Arc egy 1485-ös miniatűrönPictures from History / Getty Images Hungary
 • A 17. században két együtt szolgáló katonának 9 év közös szolgálat után gyermekük született. Ekkor derült ki Clarke közlegényről, hogy boldog édesanya, tehát nyilvánvalóan nő, aki férje mellett férfiként szolgált a hadseregben közel egy évtizeden át, sikeresen álcázva magát.
 • A jó öreg szakállas, vagyis nadrágos trükkhöz folyamodott az Amerikai Egyesült Államok első fekete katonanője is, akit 1866-ban a Buffalo Soldierhez álnéven és férfiruhában soroztak be. Cathay Williams 2 éven át tudta fenntartani annak hamis látszatát férfi katonatársai előtt, hogy éppen olyan, mint ők. 
  Azóta sem nemi, sem faji megkülönböztetés nincs
  Azóta sem nemi, sem faji megkülönböztetés nincsHulton Archive / Getty Images Hungary
 • Az Amerikai Egyesült Államokban már 1901 óta megengedik a törvények, hogy nők katonai szolgálatot teljesítsenek híradós, hadtápos vagy ápolónői minőségben, de ma már helikoptert is vezethetnek és harckocsiszerelőként is szolgálhatnak.
 • A II. világháború egyik mesterlövésze egymaga 309 ellenséges katonát küldött a másvilágra. Ő volt Ljudmila Pavlicsenko, aki nőként az eddigi legeredményesebb a szakmájában. 
  A nőkre sokszor ugyanolyan kemény bevetések várnak
  A nőkre sokszor ugyanolyan kemény bevetések várnakLorado / Getty Images Hungary
 • „Harci Barbie-ként” szerzett hírnevet Katrina Hodge. A brit hadsereg katonájaként Irakban szolgáló katonanő járműve felborult, majd többször átfordult tengelye körül. Amikor fejjel lefelé végül megállt, egy iraki felkelő fegyvert szegezett a benne tótágast ülő katonákra, köztük a fiatal katonanőre is, aki Chuck Norrist meghazudtoló lélekjelenléttel azonnal lefegyverezte támadójukat. A 2005-ös hőstett után 2008-ban az angol szépségkirálynő-választáson is szép sikereket ért el, „Harci Barbie” döntős lett! Deshauna Barbert, az amerikai hadsereg tartalékos tisztjét viszont 2016-ban már teljes pompájában Miss USA-vá koronázták. 
  Elsőként lett amerikai katonából szépségkirálynő
  Elsőként lett amerikai katonából szépségkirálynőIda Mae Astute / Getty Images Hungary
 • A 2016-ban a Putyin által életre hívott Nemzeti Gárda is megválasztotta legesztétikusabb gárdatagját. Az orosz biztonsági erők legszebb alkalmazottja címet több ezer szavazattal, nem ok nélkül, legalább ezer jelölt közül Anna Hramcsova nyerte el. A szépségkirálynők sorsa sosem egyszerű, Anna Hramcsovát is kevéssel ezután kitették a gárdából, aminek szerinte a női katonák féltékenysége áll a hátterében. A hivatalos indoklás szerint azonban szabályt sértett, amikor olyan képes tartalmakat tett közzé, amelyeken hivatali helyiségek is láthatóvá váltak a benne gyönyörködő nyilvánosság számára.
 • Tavaly júliusban még arról számoltak be büszkén, boldogan és relatív nyugalommal a lapok, hogy az ukrán hadsereg női tagjai szorgalmasan gyakorolják a magas sarkúban való masírozást. Az Ukrajna függetlenségének 30. születésnapjára, augusztus 24-re tervezett jubileumon az ünneplő tömegnek szánt egyik fő látványosság az ukrán katonanők magas sarkú cipőben történő felvonulása volt. Noha az első pillanattól borzolta a kedélyeket a 30 ezer nőt számláló ukrán hadsereg ilyen jellegű fellépése, azóta sajnos már mindenki visszasírja az akkori gondokat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra