Erősen szennyezett a víz egy magyar településen, feketén folyik a csapból

szennyezett-viz-csap
Olvasási idő kb. 2 perc

Fekete, szennyezett víz folyik a dunavarsányi csapokból, egy korábbi csőtörést okolnak a furcsa jelenségért, mellyel nagyon nehéz megbirkózni.

A helyi vízszolgáltató, a DPMV Zrt. honlapján arról tájékoztatja a helyieket, hogy megkezdte a hálózat átöblítését több helyszínen is, addig folytatják a munkát, amíg le nem tisztul a csapokból folyó víz.

„A felmerült probléma egy előzőleg jelzett haváriás esemény következtében lépett fel. A csőtörés miatti hirtelen nagy mennyiségű vízelvétel, valamint a kizárás, illetve a visszanyitás miatt megváltozott áramlási irány (a vízszolgáltatás a kizárás időtartama alatt, csak a Vörösmarty utcánál lévő vasút alatti átkötésen volt biztosítva) leválásokat okozhatott a csőfalról. Ebből adódóan egyes felhasználási helyeken vízzavarosság jelent meg. A hálózaton jelentkező vízminőségi panaszokat a vízben lévő oldott ásványi anyagok (vas, mangán) oxigénnel való érintkezését követő pelyhesedése majd kiülepedése okozza” – fogalmaztak.

A szennyezett, sötét színű víz az egészségre nem ártalmas
A szennyezett, sötét színű víz az egészségre nem ártalmasKariHoglund / Getty Images Hungary

A szennyezett víz az egészségre nem jelent veszélyt

A csövekben levő oldott állapotú vas és mangán okozhatja a felhasználók által jelzett problémát: a szolgáltató hangsúlyozza, hogy 

egészségi szempontból nem kifogásolható a vízminőség, ugyanakkor egyetértenek azzal, hogy esztétikailag ez a helyzet.

A probléma megoldásán folyamatosan dolgoznak, a felhasználókat pedig arra kérik, hogy amennyiben az erőfeszítések ellenére azt észlelik, hogy továbbra is szennyezett víz folyik a csapokból, jelezzék ezt. A vízhálózat tisztítását a tűzcsapok segítségével végzett átöblítéssel tudják megoldani az érintett helyszíneken.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek